Connect with us

technokrata

Teszt: edzés és fogyás kütyükkel – okosmérleg, futóóra, alkalmazások

Alkalmazások, szoftverek

Teszt: edzés és fogyás kütyükkel – okosmérleg, futóóra, alkalmazások

Jön a karácsony és a karácsony kis hazánkban egyet jelent a nagy zabálásokkal és a kilók felkúszásával. Maga a tél is katasztrófa, mert kevesebbet mozgunk és az úszógumi lassan, de biztosan növekszik. Persze akaraterővel és némi odafigyeléssel változtathatunk mindezen és 2014-2015 határán már számos kütyü segíthet bennünket a harcban.

Személyes vallomással kezdem: kövér vagyok. Ez persze nem baj és valószínűleg azért sikerült az egykori 72 kilós srácból majdnem 100 kilós férfivá duzzadnom, mert nem nagyon érdekelt soha a dolog. Nem tartom magamat hiúnak és most sem a kinézetem volt az, ami a fogyásra inspirált. Egy ismerősöm fogalmazta meg jól: “Ha majd zavar, nyilván teszel ellene…”. Valamikor 2014. nyarán-őszén jutottam el oda, hogy már tényleg zavartak a kilók és hogy nem az a srác néz rám vissza a tükörből, akire emlékszem valamikorról. De ettől még nem mozdultam volna meg. A végső lökés az volt, hogy a környezetemben MIN-DEN-KI elkezdett mozogni és fogytak és egészségesek voltak én pedig úgy éreztem magamat, mint akit kizártak valami igen jóból. Ekkor kezdtem el rendszeresen futni. Már ha azt amit csinálok, lehet egyáltalán futásnak nevezni.

DSC_0266

Az én sportolásomnak persze vannak előzményei. Nagyon régóta bringázom, van kajakom és a Duna mellett lakva alkalmam is van az evezésre. Néha kampányszerűen futottam is pár hétig. De a zsírpárnák az évek múlásával egyre szaporodtak és bár biztosan izom is van a zselé alatt, nem nagyon éreztem semmilyen hatását annak, ha akár 200 kilométereket is letekertem bringával, vagy ha feleveztem a Dunán Esztergomig. Fáradt voltam, de fitt sosem. Ráadásul az ember izületei is nagyon megsínylik, ha nagy testtömeggel, meggondolatlanul kezdünk el sportolni és hamar tönkre is vághatjuk a térdünket, derekunkat, gerincünket. Először tehát egy kicsit le kell dobni a kilókból. Nagyon töredelmesen be kellett vallanom magamnak, hogy tetszik-nem tetszik: rendszeres futás nélkül soha nem fogok leadni egy kilót sem. Dehát futni meg utálok, viszont futás nélkül meg a többi sportban sem fejlődök. Ördögi kör ez…

DSC_0019_3

Talán még a futás utálatát kellene elmagyaráznom – azzal a hátsó szándékkal, hogy hátha az olvasó magára ismer -, ahhoz, hogy a később leírtak értelmet nyerjenek. Szóval miért is utálok (helyesebben utáltam) futni? A poroszos iskolarendszer egyértelműen felelős és nagyjából a nyolcvanas évek elejére teszem, amikor Tatán először a Vaszary János általános iskolából a közeli Cseke-tóhoz hajtottak ki minket, amely tó így felnőtt szemmel már viccesen kicsi, de akkoriban maratonnak tűnt, mire körbefutottuk (a linkekre kattintva weboldalakon és útvonalterveken látható a lényeg). A helyzet nem javult, amikor a frissen megnyílt Kőkút Általános Iskolába mentem át, amely sportiskola volt és ugyanaz a tornatanár igyekezett megutáltatni velünk a futást. Sosem felejtem el, amikor a Május 1 úton jött mellettünk biciklivel, mi meg futottunk a Cseke-tóhoz, ami ettől az iskolától még messzebb volt, majd a tó körül röpke két köröcske (sport iskolások egy kört nem futnak…) és futás vissza. Rövidebb napokon egy kis Kálvária-futás. Szóval ahogy az Indul a bakterházban Rideg Sándor Regős Bendegúz szájába adta a szavakat: “nekem soha életemben nem volt sürgős dolgom, és én mégis annyit szaladtam”.

2013-07-04

A katonai kollégiumban, Székesfehérvárott aztán erre tettek rá még egy lapáttal, amikor minden reggel a Csónakázó-tó körbefutásával kellett kezdjünk ébredés után 5 perccel. A katonai főiskolán sem szerettették meg velem a kincstári dorgóban futást. Röviden tehát én futni világ életemben utáltam. Arra viszont ha lassan is, de rájöttem, hogy ha nem futok, nem fogok fogyni. Persze sokan fogynak úgy, hogy egy métert sem szaladnak, de a koplalás sem volt soha erősségem, azaz enni mindig szerettem. Nos, ezekkel az előzményekkel kezdtem el rendszeresen szaladgálni nagyjából 98 kilósan, amely a 182 centis magasságomhoz hozzápárosítva azt jelentette, hogy túlsúlyosan, mondhatni: kövéren. Ahogy szaladgáltam egyre jobban és egyre többet, elkezdtem utánaolvasni a dolgoknak és azt láttam, hogy ha ésszel csinálja az ember, akkor sokkal szebb eredményeket érhet el. Most ott tartok, hogy nagyjából félévnyi futkorászás után a testtömegem tartósan 90 kiló alatt van és megy lefelé, hetente 30-40 kilométereket futok és ebben van egy hosszabb is, ami 12 felett szokott már lenni. Azaz, a fejlődésem tetten érhető, bár ebben más sportoknak is nagy szerepe van.

IMG_20140510_102502

Innen üzenem tehát Laci bácsinak – a volt tornatanárunknak – hogy hiába üvöltözött velünk, hiába pofozott minket, nem sikerült egy életre megutáltatnia a sportot, csak a futást kicsit. Azt is csak úgy 30 évre. Mert – bár magam sem tudom, hogyan lehetséges ez, de – mára már szeretek futni és hiányzik, ha kimarad akár egy nap. Na de mik azok a praktikák és mik azok a praktikákhoz tartozó kütyük, amikkel könnyíthetünk a dolgunkon és javíthatunk az eredményeinken? A következőkben egyetlen variációt mutatok be, mégpedig a saját összeállított szettemet. Azt próbálom leírni, hogy nekem miért tetszenek pont ezek a kütyük és miért nem másikakat használok. Előre leszögezem, hogy nem végeztem Testnevelési Egyetemet és nem tartom magamat sportolónak. A leírtak nem kőbevésett törvényszerűségek és az egész témakört inkább az elektronika oldaláról közelítem meg. Azért őszintén remélem, hogy segítek velük és néhány felesleges zsákutcától megkímélem a kedves olvasót. Jöjjenek hát a fogyáshoz és futáshoz használt kütyüim!

2014. 11. 09. - 1

Pulzusmérés!!!! Nem lehet elég felkiáltójelet tenni a szó mögé. Nagyon fontos! Nélküle semmilyen információnk nincs arról, mi történik éppen a testünkkel és az éppen végzett sport – legyen az bármi – milyen hatással van ránk. Ha nincs pulzusmérőnk, a nyaki ütőerünre szorított ujjal is megnézhetjük az aktuális pulzust… na jó, nem viccelődök! Kell egy pulzusmérő óra! A jó hír, hogy pulzusmérő órákat már nagyon olcsón vehetünk magunknak. Sportáruházakban találunk 3000 forintért is, de saját márkás termékekből már 4000-5000 forint környékén választhatunk olyat, amelyik nem is zsákbamacska. Ha utánaolvasunk, könnyen megtalálhatjuk, hogy milyen tartományokban – életkortól, nemtől és edzettségi szinttől függően -, milyen hatása lesz az edzésünknek. Igaz, hogy léteznek iskolák, amelyek más-más módon állnak hozzá a dologhoz, de ezeket a vitákat én nem akarom eldönteni.

2014. 10. 30. - 1

Egy dolog biztos: ha megmozdulunk és bármit sportolunk, azzal jót teszünk magunknak! Én azt javaslom, hogy mindenki maga válassza ki, hogy kinek hisz és annak megfelelően eddzen! De akármi mellett is döntünk, a pulzusmérés elengedhetetlen, az biztos! Én most azt gondolom (és azt is tapasztaltam), hogy ha fogyni akarok, akkor 133 és 144-es percenkénti szívdobbanás között érdemes mozognom. És ez nagyon alacsony pulzusszám. Ha nem mérjük a pulzusunkat, akkor nem is gondolnánk, hogy milyen lassan kell ahhoz futni, hogy a szírégető tartományon belül maradjunk. Ha fölé megyünk, akkor nem fogunk (annyi) zsírt égetni és ha alatta maradunk, akkor sem (annyit). És az is fontos, hogy mennyi ideig vagyunk ebben a tartományban, hiszen a zsír nem kezd el azonnal égni, hanem legalább fél órás edzés kell az eredményekhez. Én magam törekszem arra, hogy legalább egy órákat mozogjak és csak lazításként szoktam kisebbeket edzegetni.

dagonya

Fentiek figyelembe vételével tehát nekem olyan óra kellett, amelyik a tartományokat méri, mutatja az azokban eltöltött időt. Ilyen óra sok van, de én azt szerettem volna, ha az eredményeimet az edzés után, kényelmesen megnézegethetem számítógépen – esetleg okostelefonon – és az sem baj, ha azokat meg tudom osztani. Persze lehet futás közben is nézegetni az értékeket, aztán vagy emlékszünk rájuk hazaérve, vagy nem. És mivel jellemzően nem futópályán futok – bár előfordul -, szerettem volna látni a megtett távolságokat, útvonalat és esetleg az emelkedést is, hiszen az sem mindegy, hogy sík terepen futottam le egy távot egy adott idő alatt és adott pulzussal, vagy dimbes-dombos terepen. Azt már ennyiből is sejti az olvasó, hogy ezeket a dolgokat már csak egy komolyabb órától kapjuk meg, jellemzően GPS-szel egybeépítve. Én az órákkal amúgy is speciális viszonyban vagyok, az első hétzenés kvarcórám óta szeretem a kúúúl órákat. És ha futóórát veszek, az biztos, hogy azt fogom hordani a mindennapokban is. Így az óra ne legyen bumszli, ne legyen ronda és bírja elemről legalább egy hétig.

2014. 12. 07. - 1

A feltételeimet felsorolva gyakorlatilag alig maradt olyan óra a több ezerből, amelyik belefér ezekbe a kritériumokba. Úgy tudtam, hogy a GPS-es órák jellemzően nagyok, a mindennapi viselésük kényelmetlen és hamar lemerülnek. Az utóbbi mondat még pár éve igaz is lett volna, de ma már szerencsére vannak kecses megoldások. Hosszas mérlegelés után – és ismerve a Garmin termékeit – végül a Forerunner 15-ös mellett döntöttem, mégpedig a női változat mellett, mert az kisebb és elegánsabb. Szerencsére van belőle férfiasabb színekben is, és az általam kiválasztott zöld szerintem kifejezetten szép és nem jut eszembe róla, hogy női. A Forerunner 15-ös tudja a Garmin Vivofit szolgáltatását is, azaz számolgatja a lépéseinket akkor is, amikor semmilyen GPS nincs bekapcsolva rajta. Ez pedig azért jó, mert figyelni tudjuk, ha esetleg kicsit inaktívabbak vagyunk egy-egy napon. És emellett közösségi szerepe is van, mert a barátainkkal tudjuk egymást figyelni és rászólni a másikra, amikor éppen punnyad és nem mozog eleget.

Screenshot_001

A Forerunner 15-ös csak 43 gramm és ennek ellenére elfért benne egy akkora akkumulátor, amivel 8 órás edzést is le tud követni. Még akkor is, ha közben perifériák, azaz például pulzusmérő és külső lépésszámláló (Foot Pod) van hozzá csatlakoztatva. Természetesen van a Garminnak jobb órája is, de a Forerunner 15-ös az a készülék, amely elfogadható áron (a teszt időpontjában 49.900,- HUF-ért) mindent megad nekünk, amire edzés közben szükségünk lehet. Nagyon fontos, hogy az óra teljesen vízálló, így nem kell félnünk a vizes sportoknál sem a beázástól. Amikor sportórát választunk, érdemes ám ezt megnézni, mert egészen márkás és drága (a Forerunner 15-nél drágább) óráknál is előfordul, hogy csak cseppállóak, így az izzadságtól nem áznak ugyan be, de úszni és evezni már nem tudunk velük!

footpod

A vízállóság érdekében én azt is hajlandó vagyok bevállalni, hogy az óra csak a saját, speciális csatlakozójával köthető a számítógéphez. Van a közvetlen környezetemben olyan sporttárs, aki nagy büszkén mutogatta, hogy az ő óráján a csatlakozó szabványos microUSB, de arra már nem volt annyira büszke, hogy az én órámnál egy tízessel drágább futóóra nem vízálló, mert a microUSB csatlakozó fedelét nem tudták vízállónak megcsinálni. És ez hiba! A futóóráknál meg kell jegyezzük, hogy szinte mindegyik egészségpénztár támogatja ezek beszerzését, így az árból egy jelentős összeg lejön azoknak, akik egészségpénztár tagok. Érdemes tehát utánaolvasni a saját egészségpénztárunk honlapján a dolgoknak! A boltokban többnyire ezt tudják is és abban is segítenek, hogy milyen névre és hogyan kell kérni a számlát. Így ha valaki egészségpénztár tag, ne felejtse el ezt elmondani a vásárlásnál!

pulzus

A Forerunner 15 órához nem jár alapáron a szívritmus jeladó, ezért külön összeget kell leszurkolnunk (15.900,- a normál, 17.900,- a prémium) és ha nem elégszünk meg a beépített lépésszámlálóval (amely a kezünk lóbálásából számol), hanem kell egy profi (cipőre rögzíthető) lépésszámláló is, akkor azt is külön kell megvegyük (Foot POD, 19.900,- HUF). Ha mindezekkel megvagyunk, az edzésünk lényeges adatait nyomon tudjuk követni és ez segíthet a fejlődésben. A saját edzéseimet követve azt látom, hogy például egy hónap alatt azonos tempó mellett, azonos útvonalon futva a szívritmusom nagyjából 10 ütéssel csökkent, azaz a szívem erősödik. A lépésszámlálóból azt látom, hogy a lábam erősödésével a lépéseim hossza nő, ez pedig a sebesség növekedéséhez vezet. Azt már csak mellékesen jegyzem meg, hogy a Garminnál mind a szívritmus jeladó, mind a lépésszámláló Ant+ kompatibilis, így az okostelefonok többségével használható az óra nélkül is (ha mondjuk egy hosszú túrán az óra mégis lemerülne).

kopaszhegy

Amikor megvásároljuk az órát, ne felejtsük el frissíteni! A saját káromon tanulva hadd figyelmeztessek mindenkit, hogy a dobozból kivett óra az első edzéseken 10%-okat csalt, de frissítés óta halálpontos. Majdnem visszavittem a boltba, hogy hibás. A frissítéshez nem kell más, mint a Garmin Express, mindent megcsinál helyettünk! A Garmin az órához – és egyéb termékeihez is – nagyon jó háttérszolgáltatásokat ad, és talán ez a legfőbb érvem mellette. Ezek közt első helyen említeném a Garmin Connect-et, amely a nevéhez méltóan képes sok mindent “összekötni”. Ingyenes. Az internetes felületen (okostelefonon is) látunk mindent, a saját tevékenységeinket és az ismerőseink tevékenységeit is. Az írás későbbi részében megemlített Withings okosmérleg és az étkezési szokásainkat elemző My Fittness Pal szoftver is tökéletesen működik vele és gyönyörűen láthatjuk a három különböző forrásból értekezett adatokat együtt. Így például egy grafikonban láthatjuk, hogy mennyi kalóriát fogyasztottunk az adott napon (My Fitness Pal), és mennyi kalóriát égettünk el edzésekkel (Garmin Connect). A szoftverek egymás között is cserélgetik az adatokat, így a My Fitness Pal szoftverében is látszanak a Garmn Connect-tel rögzített edzések.

tevekenysegek

Ha már említettem a kalóriákat, hadd térjek egy kicsit ki arra, miért éppen a My Fitness Pal alkalmazással számolom azokat. Nos, a fő ok az volt a kiválasztásánál, hogy van neki Androidos változata is (ide kattintva letölthető), amellyel az étkezést követően a telefonomról bevihetem az adatokat. Ezt is szoktam csinálni, mert az a helyzet, hogy sokszor már este (néha már pár óra múlva) sem emlékszem arra, mit ettem délben. A My Fitness Pal adatbázisa nagyon nagy, az ételek (köztük a magyar ételek) nagy része benne van és egy rövid kereséssel megtalálunk mindent, magyar nyelven is. Amikor nagy ritkán valami olyasmit eszem, ami nincs benne az adatbázisban, akkor különböző főzős blogokról ki szoktam lesni a kalóriákat és azok alapján felviszem az ételt. A legjobb funkció mégis az, amikor egy üdítőről, vagy más vonalkóddal ellátott kajáról a vonalkód alapján tudja a tudnivalókat. Ilyenkor nincs más dolgunk, mint a vonalkódot a telefon kamerája elé tartani és ámuldozni. Még a ropit is ismeri (a gyártót, a mennyiséget) és kemény kalóriákkal bünteti a bűnözéseinket.

myfitnesspal001

Ha a My Fitness Pal-t megfelelően és becsületesen használjuk, nagyon flottul követni tudjuk a bevitt kalóriákat. Hihetetlen volt számomra például, hogy a menzán elfogyasztott ebéd (a leves, a második körettel és a savanyúság) kevesebb kalóriát tartalmaz, mint az ebéd után a büfében becuppantott Rákóczi túrós. Le is szoktam a Rákóczi túrósról és ha végképp nem bírom édesség nélkül, akkor gyümölcsöket és mindenféle müzliket eszem, azokban nem nagyon van kalória. Érdekes pszichológiai jelenség az is, hogy ha egy ételt nem találok meg az adatbázisban és lusta vagyok felvinni, akkor inkább nem is eszem meg. Ugyanígy a bekapkodásos nassolás is abbamaradt nálam, mert egyszerűen lusta vagyok beírogatni a szoftverbe minden nápolyit. Csalni nem akarok (hiszen magamat csapnám be ezzel), így inkább nem is eszem ilyesmiket.

connect001

Egyébként ha az ember körülnéz a kalóriaszámlálós weboldalak között, számos jó oldalt találhat, így egészen biztosan ki tudjuk magunknak választani azt, amelyik számunkra a legkényelmesebb. Én azt akarom, hogy ez az egész fogyásos sztori minél kevesebbet vegyen el az életemből és nem nagyon van kedvem napközben jegyzetelgetni, majd esténként adminisztrálgatni, azaz a jegyzeteimből bevinni az aznap elfogyasztott ételeket mondjuk egy webes felülten keresztül. Ehelyett azt szeretem, ha napközben, lopott időkben (a liftre várva, a liftben utazva, sorban állva, a wc-n ülve…) elintézhetem a beviteleket. Mondjuk okostelefonról. Így nem érzem akkora tehernek a dolgot.

Screenshot_mayfitnesspalbevitel

A My Fitness Pal egyik legnagyobb szolgáltatása, hogy a fogyáshoz ad segítséget. Az adataink megadása után (jelenlegi kilók, magasság, nem), meg kell adjuk a célunkat, azaz azt, hogy hány kilóra szeretnénk lemenni. Erre a szoftver javasol egy optimális fogyási ütemet és ehhez lövi be a napi engedélyezett kalóriabevitelt. Az én esetemben 84 kilót céloztam meg, ez 13 kilós fogyást jelent. Ennek fényében a szoftver meghatározta, hogy naponta nekem 2410 kalóriát lehet bevinni. Itt kell megjegyeznem, hogy nagyon nagy keveredés van a fejekben a kalória és a kilokalória között. A helyes megnevezés a kilokalória lenne, hiszen az ételek energiatartalma ebben értendő. De mivel a köznyelv – nem csak a magyar, az angol is – a kalória kifejezést használja, a legtöbb szoftver is lehagyja a kilo prefixumot. Amikor tehát azt mondjuk, hogy egy házilag elkészített szalámis szendvicsben 400 kalória van, valójában kilokalóriát kell érteni. A helyzetet bonyolítja az is, hogy a kalória nem szabványos (SI) mértékegység. Az ételek csomagolásán ezért Joule-ban is megtaláljuk az energiaértékeket, de a legtöbb szoftver kalóriában számol. Olyan ez, mint a lóerő: nem szabványos, de soha nem fog kimenni a köztudatból.

Screenshot_goal

Az ételek energiatartalmának bevitelekor nagyon oda kell figyelnünk arra is, hogy a csomagoláson a kiírt értéket mekkora mennyiségre értik! Cukros üdítőitalokon (amiket természetesen mi nem iszunk) például előszeretettel 100 ml-re vonatkoztatott értéket adnak meg. Ezt fel kell szoroznunk egy kétdecis pohár esetén kettővel, egy félliteres korsó esetén öttel! Nagyon fontos tudnivaló, hogy a jelenlegi szabályozás szerint akkor kötelező az élelmiszeren az összetevőket feltüntetni, ha az étel címkéjén valamilyen állítás szerepel (például hogy energiaszegény, vagy hogy csökkentett zsírtartalmú, netán cukormentes). Amennyiben a tápanyag-összetételre vonatkozó állítás a cukrokra telített zsírsavakra, élelmi rostra, nátriumra vonatkozik, vagy egy élelmiszerhez vitaminokat, ásványi anyagokat adtak, akkor a közlendő tápanyagok az alábbiak: energiatartalom (kJ/kcal), fehérje, szénhidrát (ebből cukor), zsír (ebből telített zsírsavak), nátrium, élelmi rost (g) 100 g, vagy 100 ml termékre kifejezve. Ez azért fontos, mert egy fogyókúránál előfordulhat, hogy valamiből nem eszünk eleget. A szoftver ilyenkor figyelmeztet.

nemeszeleleget

Az Európai Unión belül a szabályozás ugyan egységes, de kisebb eltérések lehetnek országonként, ezért a legtöbb élelmiszeren akkor is találunk ilyen információkat, ha az egyébként nem lenne kötelező. A tanácsom mindenesetre az, hogy ha választhatunk két élelmiszer között, akkor azt válasszuk, amelyen részletesebb a leírás. Én magam jelenleg már ott tartok, hogy képes vagyok a boltban, a vásárlás előtt bescannelni a telefonommal a vonalkódot és megnézni, hogy az étel szerepel-e a My Fitness Pal adatbázisában és ha nem, akkor inkább olyat választok, amelyik benne van. Tudom, beteges…

withings

Ha tudjuk, hogy mennyit sportoltunk és tudjuk, hogy mennyit ettünk, már csak azt kell tudjuk, hogy hány kilósak vagyunk és fogytunk-e, vagy netán híztunk? Erre kell egy jó mérleg! De milyen a jó mérleg? Először is pontos. Nem javaslom az analóg, rugós mérlegeket, mert ezekre nem tudunk kétszer úgy felállni, hogy ugyanazt az értéket kapjuk! A fogyáskor nagyon sokat számítanak a dekák, így azt javaslom, hogy olyan mérleget vásároljunk, amely legalább tíz dekáig, azaz a kiló egy tizedeséig tud kijelezni. És azt is javaslom, hogy olyan mérleget vásároljunk, amelyik nem is csal többet 10 dekagrammnál, azaz egytized kilogrammnál. Nagyon elkeserítő tud lenni, amikor végigsportoltunk egy délutánt és a mérleg (hibásan) nem azt mutatja, hogy volt értelme.

Weight_-_2014._december_7.

A mérlegek esetében nagyon fontos az is, hogy az ember hogyan áll rájuk. Érdemes olyan mérleget vásárolni, amelyik figyeli az egyensúlyt és korrigálja, ha ferdén állunk. A mérleget érdemes olyan helyre elhelyezni, ahol egyenesen, a közepén meg tudunk állni rajta. Nem javaslom azokat a mérlegeket, amelyekbe speciális elem kell, mert sosem fogunk olyat éppen kapni és így kimarad egy-két nap egy sima gombelem miatt. A jó mérleg tehát mondjuk ceruzaelemmel (AA) vagy kisebb ceruzaelemmel (AAA) működik, ilyen van a legközelebbi boltban, vagy benzinkúton is, de vész esetén a tévé távirányítójából is kiszedhető. Ha körülnézünk a piacon, akkor azt fogjuk látni, hogy egy pontos és megbízható mérleg nagyjából 20 magyar ezresbe kerül. Ehhez képest akkor már nem nagy ugrás az okosmérleg, amelyről az írásom következő, befejező része fog szólni.

weightgoal

Amikor mérleget kerestem, az előbbi szempontok mellett szerettem volna kényelmi funkciókat kapni. Mindenképpen digitális kijelzőset akartam, mert nem szeretnék mindenféle tárcsákról körülbelüli értékeket leolvasgatni. Nagyon szerettem volna, ha a mérleg a mért adatokat megjegyzi és esetleg mutatja az előző mérésekhez képest a testtömeg alakulását. Olyan mérleget akartam, amelyikre a gyártó ad garanciát, mert jártam már úgy mérleggel, hogy az első elemcseréig működött, aztán dobhattuk ki, mert nem olyan helyen vettük, ahol a garancia adásról híresek voltak (kínai piac…). Ahogy az igényeim alapján szűkítettem a szóba jöhető mérlegeket és próbáltam az árat lejjebb tornászni, szépen lassan csigavonalban közelítettem egy mérleg felé, amelyet aztán meg is vásároltam. Ez a mérleg pedig nem más, mint a Withings WS-30.

DSC_0292

Azt nem gondolná az ember, hogy egy mérleg vásárlásakor fejlett telekommunikációs ismeretekkel kell rendelkezzünk, pedig előfordul ez. Laikus számára a Withings WS-30 egy űrhajó (úgy is néz ki). Magyarországon a mai napon 32.990,- forintért kapható, webáruházban megrendelve (akár ingyenes kiszállítással is), vagy csak simán bebattyogva az adott extrém módon digitális áruházba. 1 évre szóló magyar garanciával kapjuk meg, ami nagyon fontos, hiszen egy 33 ezres mérleget sokáig szeretnénk nyugodt szívvel használni. Bizonyos áruházakban akár 10 havi kamatmentes részletre meg lehet venni, azaz 3299 forintunkba kerül 10 hónapig a hajszálpontos és kényelmes mérlegelés. Azt gondolom, hogy mindenféle szutyok mérlegekért elkérnek 15 ezrest, ehhez képest ezért a mérlegért 33 ezres nem sok. Lássuk, mik az indokaim!

DSC_0294

Az első döbbenet akkor jön, amikor kicsomagolva egy Bluetooth párosításra szolgáló gombot találunk az alján. A gombot megnyomva a mérleg láthatóvá válik az okostelefonunk számára. Párosítjuk, majd a telefonunkra letöltjük a Health Mate szoftvert (androidra innen, iPhone-okra innen). Fontos megjegyeznem, hogy bár Android és iOS oprendszeres telefonokra utalnak csak a gyártó weboldalán, de a Windows telefonnal rendelkezők sem maradnak ki ebből a jóságból, számukra is van szoftver (amely letölthető ide kattintva). Ha a Health Mate települt a telefonunkra, indulhat a móka! Mert bizony nem nyűg, hanem szórakozás egy okosmérleggel méregetni magunkat!

Screenshot_2014-12-07-18-11-46

A szoftver szolgál a mérleg konfigurálására is. A Withings WS-30 ugyanis wifi kapcsolattal is rendelkezik, ennek beállítását is a telefonról tudjuk megtenni. Ha sikerült a hálózatot összelőni és a hozzáférési adatainkat megadni a Health Mate szoftvernek, a mérleg onnantól kezdve a mért adatokat interneten keresztül feltölti a profilunkba. Ha a családban többen is használjuk a mérleget (maximálisan 8-an), a mérleg a mért tömegből következtet arra, hogy valószínűleg ki állt rá éppen és ezt a mérés után egy hárombetűs kóddal (az én esetemben az SNC betűkkel) jelzi. Ha véletlenül hibázna (eddig egyszer sem hibázott), akkor utólag a mért adatot áthelyezhetjük, vagy törölhetjük is. A lényeg, hogy nem kell a mért adatok felvitelével bajlódnunk, minden megtörténik automatikusan. És ez nagyon jó dolog!

Screenshot_2014-12-07-18-16-29

A Health Mate összekapcsolható számos más szoftverrel, így például a Garmin Connect-tel is. Ha ezt megtesszük, a Garmin Connect-ben megjelennek a mért kilók is. Ettől függetlenül a Health Mate is sok mindent meg tud jeleníteni, ezek közül a testtömegünk változása tud nagyon inspiráló lenni. Amikor látjuk, hogy milyen szépen mennek le a kilók, egészen új lendületet kapunk az edzéseinkhez. Mind a telefonon, mind a webes felületen látjuk a fogyásunkat és azt is, hogy mikorra és mennyit szeretnénk lefogyni. Gyakorlatilag egy szempillantással megnézhetjük, hogy jól haladunk-e, vagy rá kell tegyünk-e egy lapáttal az edzésekre, vagy csak simán többet kell mozogjunk. Azt is látjuk, hogy a testtömeg-indexünk alapján benne vagyunk-e a normál zónában, illetve mennyit kell fogyjunk (vagy híznunk) ehhez. Én például februárig szeretnék lemenni 84 kilóra, de a távolabbi cél valahol egy hetessel kezdődő szám. Például 79. Nem elérhetetlen…

sulyconnect

A mérleg használatánál én azt a módszert követem, hogy reggel felkelés után mérek egyet, majd este lefekvés előtt mérek még egyet. Ezen felül ha éppen idehaza edzek, akkor az edzés után, még vízbevitel előtt mérek egy pluszt. A mért adatokat a rendszer rögzíti és mutatja a tendenciát is, azaz ha egy jól sikerült vacsora után az ember kicsit többet mutat, vagy egy intenzív edzés után az ember kicsit kevesebbet, az nem zavarja meg az összképet. És amíg a görbe ereszkedő ívet mutat, nincs nagy baj. Még az is belefér, hogy a szülőknél tett látogatás után egy fél kilóval garantáltan többek leszünk. Azt persze figyelembe kell vegyük, hogy eleinte viszonylag könnyen veszítünk kilókat mert a zsír megy le, de ahogy az edzésekkel az izomtömeg növekszik, a fogyás kilókban mérve nem túl látványos. A látványosságot a tükör és az ismerősök megjegyzései erősítik meg, hiszen én mindössze 8 kilót fogytam eddig, de ezt úgy, hogy minimum 3-4 kiló izom felcsúszott a lábaimra és a kezeimre. Folyamatosan kapom is a megjegyzéseket, hogy milyen “girnyó” kezdek lenni, meghogy “Hová lett a pocak?”A kilók mérése tehát nagyon fontos, de azért nem a legfontosabb.

DSC_0261

És ha már okosmérleg, akkor nézzünk még néhány okos dolgot! Az első döbbenet, hogy a mérleg a földrajzi helyzetünkhöz igazítja az érzékenységét, mondván, hogy a gravitáció nem ugyanakkora mindenhol. Ezen ledöbbentem, de nem annyira, mint amikor az egyik borongós reggelen a mérlegelés után egy kis esernyő jelent meg a kijelzőn, ezzel figyelmeztetve, hogy vigyek magammal ernyőt, mert esni fog. És a pontot az i-re az tette fel, amikor a Health Mate alkalmazás szólt, hogy frissítés elérhető a mérlegre, úgyhogy frissítsem a szoftverét. Volr döbbenet az arcomon, azt bevallom…

gravity

Összegezve tehát miről is szólnak a kütyük a sportolásnál és a fogyásnál? Számomra arról, hogy a szubjektumot, az “Úgy érzem, most…” kezdetű mondatokat mellőzni lehet és makacs számok mutatják a valóságot. És ez nagyon fontos, hiszen az ember nagyon el tud ám keseredni amikor egy-egy futás nem úgy sikerült, ahogy éreztük és nagyon meg tud nyugodni, amikor kiderül, hogy azért voltunk lassabbak, mert véletlenül 40 méter szintemelkedés is belekerült az útvonalba. És ide a végére a lényeg: a kütyük azért fontosak, mert velük a sport és még a fogyás is élvezetesebb, sőt kifejezetten szórakoztató. Az ismerőseink, barátaink sportteljesítményei minket is motiválnak és ez jó. Én például kénytelen leszek ma délután futni egy hosszabbat, mert még a végén nem én nyerem a heti lépésszám versenyt. Ez pedig megengedhetetlen… 🙂 Mindenkinek jó szórakozást kívánok és várom a kérdéseket és a véleményeket!Szólj hozzá!

További Alkalmazások, szoftverek

Withigs W-30

  Megjelenés éve: 2014
  Pro:  
  - Ügyes, szép, kényelmes
 
  Kontra:  
  - Az ára kicsit magas...
 

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

motoros

Smart home

Érkezik a leggyorsabb videócsengő

2022. június 28. kedd
klímaberendezések
google

SmartWatch

Menő szíjakkal jön a Google Pixel Watch

2022. június 23. csütörtök

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu