Connect with us
Hirdetés

technokrata

Hogyan működik az automata karóra?

automata karóra óra

LifeStyle

Hogyan működik az automata karóra?

Hogyan működik az automata karóra?

Amikor óravásárlásra kerül sor, akkor többféle működési mód közül választhatunk. Hagyományos, kézzel felhúzható vekkereket ma már alig találunk, ezeket főleg másodkézből lehet beszerezni. A modern kvarc szerkezetek esetében csupán az elemcseréről kell gondoskodni, míg a legújabb solar szerkezetek a fény energiáját képesek hasznosítani.

És persze itt vannak a méltán népszerű automaták, melyek mindig is ínyencségnek számítottak a piacon, és nem túlzás azt állítani, hogy az órakedvelők igazi kedvencei. Azonban mit is jelent pontosan az automata szerkezet, és hogyan működik? Cikkünkből kiderül!

Az automatákat a kezünk mozgása működteti

Az első automata órák már nagyon korán megszülettek, vagyis maga a technológia még a zsebórák idejéből származik. Az Órashop.hu karórái között is megtalálható automata órák elterjedése azonban csak sokkal későbbre tehető, ennek pedig nyilvánvaló okai vannak.

A zsebórákat ugyanis alig mozgatták, így a bennük lévő lengősúly nem tudott folyamatosan energiát gyűjteni, ennek következtében az egész napi ülőmunkát végző hivatalnokok zsebében lévő szerkezetek hamar megálltak. Amikor azonban a zsebórákat felváltották a karórák, újra előtérbe került ez a technológia, és most már semmi nem állhatta az útját annak, hogy befussa nagyívű karrierjét.

Az automaták működési elve

Az első modellekben a lengősúly egy ívszerű pályán mozgott, ez húzta fel a főrugót. A technológiát azonban tovább fejlesztették, így ma már a rotor körbeforog, és minden oldalra szabadon el tud mozdulni, ezáltal bármilyen mozgást is végez a kéz, mindig energiát tud belőle gyűjteni a szerkezet. Nincs tehát üresjárat, a mozgási energia megfeszíti a rugót, mely mégsem tud túlfeszülni, mivel ennek elkerüléséről egy biztonsági szerkezet gondoskodik.

Mit tegyünk annak érdekében, hogy levétel után se álljon le a vekkerünk?

Minden automata rendelkezik járástartalékkal, ez az az időszak, amikor az vekker nem fog leállni, így nem kell újra beállítani rajta a pontos időt. Ez a járástartalék a legtöbb esetben 32-60 óra, tehát, ha napi szinten minden reggel ugyanazt a ketyegőt csatoljuk a csuklónkra, akkor az nem fog megállni.

Ha azonban több órát is váltogatunk, akkor az óraforgató beszerzése elengedhetetlen, hiszen ezek segítségével a vekker mindig kap mozgási energiát, és nem fog megállni. A forgató ráadásul meg is védi a kedvenceinket a portól, az ütésektől, valamint mutatós elhelyezést biztosít a számukra.

Az automaták pontossága

Lényeges szempont lehet a vásárlás során az, hogy mennyire pontosak ezek a modellek. Elmondható, hogy ha ezt a típust választod, akkor nem a legpontosabb vekkered lesz, ugyanis napi -20-tól +30 másodperces eltéréssel működnek. Ezt a pontosságot azzal fokozhatjuk, ha rendszeresen viseljük a ketyegőt, és így minél több mozgási energia éri.

Az automata órák számtalan előnnyel rendelkeznek, hiszen nem kell bennük elemet cserélni, nem szükséges őket kézzel felhúzni, fénynek sem kell érnie, így gyakorlatilag teljesen önjárók. Kizárólag viselésre van szükségük, ezért hordd őket minél gyakrabban!


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés