Connect with us
Hirdetés

technokrata

5 tipp, hogy mindig legyen hely a mobilodon

Kütyük

5 tipp, hogy mindig legyen hely a mobilodon

5 tipp, hogy mindig legyen hely a mobilodon

Manapság nem csak egyszerű telefonként tekintünk a zsebünkben hordott, egyébként kétségtelenül hívás indítására is alkalmas eszközre. Internetezünk, videózunk, zenét hallgatunk és sokszor még játszunk is vele. Bár az Androidot vagy épp iOS-t futtató mobilok többsége vígan megbirkózik ezekkel a kihívásokkal, gyakran szembesülnek azzal a felhasználók, hogy a nagy nyomkodásban a tárhely végére értek. Mostani cikkünkben ezért 5 olyan tippet adunk, amelyekkel helyet szabadíthatsz fel a készülékeden.

1. Töröld le a felesleges alkalmazásaid

Lehet, hogy egyszer poén volt letölteni egy jó autós játékot, de amennyiben nem játszol vele úgy töröld le a mobilodról. Igazság szerint ennek a cikknek az apropóját is egy ilyen cím adta, köszönhetően egy ismerősömnek. A srác ugyanis azzal fordult hozzám, hogy az istennek nem akaródzik helyet találni a 16 GB-os iPhone-ján, pedig csomó képet leszedett, több programot is letörölt, de mégis kifogy a szuflából a készülék. Gyorsan megnéztem és kiderült, hogy klderült, hogy bizony két olyan játék is rajta van a telefonon, amelyek bár ikonban csak két helyet foglalnak el a főképernyőn, a memóriát alaposan lefoglalják, azaz összesen 1,5 GB hiányzott kettőjüknek köszönhetően.

Jó hír, hogy egyszerűen meg tudod nézni, hogy mi és mekkora helyet foglal. Apple telefon esetén a Beállítások/Általános/Tárhely és iCloud használat menüpontban tudod megnézni az egyes programok és szolgáltatások által elfoglalt memóriát. Androidos készülék esetén is nagyon hasonló a helyzet, ott a Beállítások/Tárhely és USB menüpontban érdemes nézelődni. Utóbbi eszközöknél a gyártók egyedileg változtathatják az egyes menüpontok nevét, ezért elképzelhető, hogy a te mobilodnál máshogy hívják, de szinte biztos, hogy a tárhely részen tudsz utánanézni az egyes programok helyfoglalási szokásainak.

icloud

2. Mentsd el a képeid a felhőbe

A mai okostelefonok általában több megabájtos képeket készítenek, így elég egy néhány napos nyaralás, hogy búcsút inthessünk a tárhelyünknek. Természetesen nem is ez a fajta fotózás a legveszélyesebb, hiszen ilyenkor tisztában vagyunk azzal, hogy hova is lett a sok hely. Amennyiben viszont “csak fotózgatunk”, a nagy összevisszaságban gyorsan az “elfogyott a tárhely” felirattal találhatjuk szembe magunkat. Épp ezért érdemes vagy letörölni vagy a felhőbe menteni azokat a képeket, amelyekre nincs szükségünk a telefonon. A legjobb felhőszolgáltatásokról már írtunk egy külön cikket, azt ide kattintva tudod elolvasni. Bármelyiket is választod, jó ha tudod, hogy mindegyikhez van elérhető mobilalkalmazás, így út közben is rendezgetheted a fotóid, amennyiben a mobilneted is bírja a strapát.

3. Használj streaming-szolgáltatást

Havi 1500 forint körüli összegért már elérhető többek között a Deezer, a Spotify vagy épp az Apple Music szolgáltatása, ezek pedig külön-külön is milliós adatbázissal rendelkeznek, így gyakorlatilag feleslegessé teszi, hogy a telefonodon tárolgasd a zenéket. Különösen azért is jók ezek a szolgáltatások, mert folyamatosan új zenéket hallgathatsz meg, így nem unod meg az eddigi számaid. Természetesen hátrányuk, hogy internetre van szükség a használatukhoz (bár lehetőség van egyedileg lementeni egy-egy lejátszási listát vagy dalt, ha úgy hozza szükség), azaz csak akkor éri meg előfizetni rájuk, ha van legalább 3-5 GB-os havi kereted.

recordingvideo

4. Nem kell mindenből a legjobb minőséget választani

Amennyiben videózol vagy épp zenét hallgatsz, inkább érd be a kevésbé jó, de tárhely takarékosabb beállításokkal. Így nem biztos, hogy szükség van a 4K felbontású videózásra, még akkor sem, ha amúgy élvezed, hogy a telefonod már ilyet is tud. Hasonló a helyzet a tömörítetlen zenehallgatással, amely esetén nem szükséges audiofil igényeid pont az utazás közben érdemes kiélni. Ha ehelyett például 256 kbps bitrátájú MP3-ba tömörített fájlt töltesz a készülékre, szinte biztosan rengeteg hely marad szabadon.

5. Vegyél nagyobb memóriakártyát

Ez az a pont, amit sajnos az iPhone-osok hiába olvasnak, hiszen az Apple továbbra sem hajlandó memóriakártya foglalatot helyezni az általa gyártott készülékekbe. Akinek viszont olyan telefonja van, ami kompatibilis a régi, jól bevált microSD szabvánnyal, az örülhet, mert manapság egy 32 GB kártya sem több 6-7 ezer forintnál, így egy ilyen, jutányos befektetéssel pillantok alatt fellélegezhet a mobilunk.

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés