Connect with us

technokrata

Teszt: kipróbáltuk a jövő mobil TV-jét!

Alkalmazások, szoftverek

Teszt: kipróbáltuk a jövő mobil TV-jét!

A T-Mobile új korszakot nyit a mobiltelefonos televíziózásban. Az apró mobil készülékek segítségével már az eddigiekben is nézhettünk különböző TV-adásokat, de most egy ezeknél jelentősen fejlettebb mobil TV technológia bontogatja a szárnyait. Hazánk legnagyobb mobil operátora elsőként jelentkezik DVB-H szolgáltatással – lássuk, hogy pontosan mi is ez!

Ahogy azt a cég tegnapi sajtótájékoztatóján megtudhattuk, eredményesnek bizonyul az Antenna Hungária és a T-Mobile 2007. április 1-jén indított közös, mobiltelevíziós kísérlete. A két társaság több hónapos, teljeskörű technikai tesztjének célja annak igazolása, hogy a két társaság rendszerei képesek együttműködni és a kísérlet tapasztalataira alapozva DVB-H vételre alkalmas mobilkészüléken televízióadás vételét tudják biztosítani.

Mindez rendben is volna, de mégis mit takar ez a bizonyos titokzatos DVB-H jelölés? Miben nyújt ez nekünk többet, jobbat, mint az eddigi mobil TV szolgáltatások? Az alábbi cikkből remélhetőleg minden részletre fény derül!

Mi az a DVB-H?

A jelenlegi mobil televíziós szolgáltatások a mobil hálózatok segítségével, GPRS, EDGE, UMTS vagy éppen villámgyors HSDPA révén jutnak el a felhasználók készülékeire. Ez egy úgynevezett Point To Point megoldás, melyet akkor célszerű használni, ha viszonylag kevés felhasználó néz egy időben azonos adást. Hátránya, hogy miközben egy TV-adást nézünk, gyakorlatilag minden egyes másodpercért, vagyis minden egyes letöltött adatmennyiségért fizetnünk kell, ráadásul sem a kép-, sem pedig a hangminőség nem nevezhető tökéletesnek.

A DVB-H (Digital Video Broadcasting – Handheld) egy teljesen más világ. Míg például a 3G kifejlesztésekor csak egy mellékes szempont volt a mobil TV-zés, addig a DVB-H kifejezetten erről szól és semmi másról. A mobil TV-zés ezen új fajtája már Point To Multipoint rendszerben működik, vagyis ideális megoldást jelent, ha egy időben rengeteg felhasználó számára kell eljuttatni a különböző televíziós tartalmakat, ráadásul minden korábbinál jobb minőséget biztosít a számunkra.

A DVB-H kompatibilis telefonok esetében a készülékből ki kell húzni egy kis teleszkópos antennát, rá kell nyomni a TV gombra, majd pedig egyszerűen csak ki kell választani az éppen szimpatikus TV-műsort. A műsorszórást hazánkban az Antenna Hungária fogja végezni, a T-Mobile pedig egyrészt a számlázásról, másrészt az interaktivitás megvalósításáról fog gondoskodni. Ez utóbbi alatt azt kell érteni, hogy a DVB-H rendszerű TV szolgáltatások kapcsán különböző szavazásokban és játékokban vehetünk majd részt, SMS értesítést kérhetünk a kedvenc műsorainkról, ezenkívül pedig például még az éppen nézett film főcímdalát is letölthetjük a szolgáltató portáljáról. A lehetőségek száma gyakorlatilag végtelen. A szolgáltatónak ettől nő a 3G forgalma, valamint a bevétele, és még új, személyre szabott reklámlehetőségeket is kap.

Mikor lesz nekünk ilyen?

Felmerülhet a kérdés, hogy mikor használhatunk Magyarországon DVB-H rendszerű mobiltelefonokat? Nos, mint azt már említettem, a T-Mobile és az Antenna Hungária áprilisban kezdte meg közös tesztüzemét.

A kísérlet során az Antenna Hungária az NHH és az ORTT engedélye alapján a négy közszolgálati csatorna műsorát sugározza – m1, m2, Duna Tv és Duna 2 Autonómia -, melyek az erre alkalmas telefonkészülékek segítségével a budapesti adó vételkörzetében vehetők. A teszteléshez a fejállomási eszközöket a Thomson, a tartalom védelmi rendszert pedig az Irdeto szállítja.

A két hónapja folyó teszt tapasztalatai kedvezőek, a várakozásoknak megfelelő eredményt hozták. A kísérletben értéknövelt szolgáltatásként megjelent az ESG (Electronic Service Guide, elektronikus szolgáltatási kalauz), melyben lehetőség van a közvetített műsorokat ismertető szöveges információk továbbítására. A kisugárzott csatornák műsora jó minőségben fogható, emellett olyan interaktív alkalmazások vehetők igénybe, mint az SMS értesítések a következő tévéműsorokról vagy a WAP-portálon keresztüli műsorcsomagválasztás lehetősége.

A két társaság megkezdte a tárgyalásokat a július végén záruló technikai teszt folytatásáról, az együttműködés további feltételeiről, az üzleti modell kialakításáról. A technikai tesztet a tervek szerint az úgynevezett ˝friendly user˝ szakasz követheti, amely során a felhasználói tapasztalatok összegyűjtésére és elemzésére kerül sor, majd ezen információk felhasználásával lehetséges a fogyasztói igények meghatározása.

Mint azt a sajtótájékoztatón megtudtuk, amennyiben minden jól megy, akkor a jövő év nyarán már beindulhat Magyarország első kereskedelmi DVB-H szolgáltatása, és addigra vélhetően már megfelelő számban lesznek jelen a piacon DVB-H-képes telefonok. Első körben Budapest lesz lefedve DVB-H-val, idővel azonban az ország teljes lefedése a cél. Egy-egy antennarendszer révén optimális esetben egy akár 60 kilométer sugarú terület is lefedhető.

Kell ez nekünk?

Európában jelenleg még csak három országban üzemel kereskedelmi DVB-H szolgáltatás: Olaszországban, Finnországban és meglepő módon Albániában. Beszéljünk most az árakról! Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy hazánkban pontosan mennyibe kerül majd az újfajta mobil TV, de nézzük, hogy az olaszok mennyit fizetnek érte! A napi használati díj 3 euró, a heti díj 9 euró, a havi díj 19 euró, a három hónapos használat pedig 29 euróba kerül. Egyelőre kérdéses, hogy hány magyar előfizetője lesz a szolgáltatásnak, ha nálunk is körülbelül 5.000 forintos havidíjra lehet számítani. Mindenesetre az olaszokat feltüzelte a tavalyi foci VB láz, így közülük jelenleg már több mint 500 ezren használnak DVB-H telefonokat.

A T-Mobile közlése szerint egyébként világszerte igen komoly érdeklődés mutatkozik a DVB-H iránt. Konkrét számokat tekintve, a korábbi publikus teszteket követően a résztvevők átlagosan 40-80 százaléka azt nyilatkozta, hogy tetszik neki az új mobil TV, illetve, hogy 5-10 euró havidíj ellenében szívesen használná a szolgáltatást. A tesztüzemek rávilágítottak arra, hogy az emberek nem csak utazás közben, hanem otthonaikban és munkahelyükön is mobil TV-znek, és leginkább a sport- és hírműsorokat szeretik megnézni telefonjukon. Naponta egyébként átlagosan 20-30 percet használták a tesztelők a telefonok TV-s szolgáltatásait.

Az előrejelzések azt mutatják, hogy 2011-ben világszerte már több mint 440 millióan használnak majd DVB-H telefonokat, illetve 2015-re már egyedül az európai előfizetők száma is meg fogja haladni a 200 milliót. A hazai szakemberek úgy vélik, hogy Magyarországon is nagy jövő vár a DVB-H-ra, többek közt már csak azért is, mert a magyar állampolgárok naponta átlagosan nem kevesebb mint 4,5 órát szoktak a TV előtt ülni, vagyis nyílt titok, hogy mi magyarok TV függők vagyunk.

Milyen telefonokkal működik?

A T-Mobile és Antenna Hungária jelenleg különböző LG, Sagem és Samsung telefonokkal teszteli a DVB-H-t, de a legfőbb szerep a Samsung SGH-P910-re hárul.

A P910 nagyméretű, 2,2 colos képátlóval rendelkező TFT kijelzője a 240×320 pixeles felbontás révén igen csak részletgazdag megjelenítésre képes, a 18 bites színmélység (262 ezer színárnyalat) pedig élethű színátmeneteket produkál. Csakúgy, mint a korábbi P900 esetében, a P910 LCD-je is elforgatható 90 fokkal, ugyanis vízszintes helyzetben sokkal kellemesebb TV-t nézni, mint függőleges orientáció mellett. A display-en megjelenő TV-adások sebessége egyébként akár 30 képkocka/másodperc is lehet.

A 128 MB kapacitású belső memória microSD (TransFlash) memóriakártyák révén könnyedén bővíthető. A telefon segítségével nem csak fotókat (1.280×1.024 pixel) lehet készíteni, hanem akár TV-adásokat is el lehet menteni, no persze csak akkor, ha nem védi azokat valamilyen másolásvédelmi technológia. Említést érdemel továbbá a Bluetooth támogatás, az USB csatlakozás, valamint a TV-kimenet. A 97x50x27 milliméteres telefon 125 gramm tömegű.

Mint azt a T-Mobile munkatársaitól megtudtuk, a hazai tesztidőszak alatt QCIF, vagyis 176×144 pixeles felbontásban lehet nézni a TV-adásokat, még pedig 15 képkocka/másodperces sebesség és 600 Kbit/s-os adatfolyam mellett. Ezek az értékek a későbbiekben természetesen tovább javíthatók majd.Szólj hozzá!

További Alkalmazások, szoftverek

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

galaxy

SmartWatch

Bemutatkozik a Samsung Galaxy Watch3 Titanium

2020. szeptember 19. szombat
apple
xperia

SmartPhone

A Sony bemutatja az Xperia 5 II-t

2020. szeptember 18. péntek
panasonic RZ S500W füllhallgató
honor

SmartPhone

A Honor 9X Pro már elérhető Magyarországon

2020. szeptember 16. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin