Connect with us

technokrata

Célzottan támadják a Microsoft Office felhasználókat

office

Adatvédelem

Célzottan támadják a Microsoft Office felhasználókat

Célzottan támadják a Microsoft Office felhasználókat

Ezzel gyakorlatilag minden második olyan embert, aki leül egy számítógép elé.

A Microsoft a hónapban figyelmeztetést adott ki a CVE-2021-40444 számú, az Internet Explorer MSHTML böngészőmotorját érintő távoli kódvégrehajtási sérülékenység miatt. A vállalat szerint a sérülékenységet már használták Microsoft Office felhasználók elleni célzott támadásokban.

A Microsoft 2021. szeptember 14-én biztonsági frissítést adott ki a hiba javításához. A szeptember 10–15. közötti időszakban a Kaspersky szakemberei 167 eszközt érintően jegyeztek fel a sérülékenységet kiaknázni próbáló támadási kísérletet. Ezek vállalati felhasználók eszközei ellen irányultak, többek között kutatóintézeteknél, energiaipari és más ipari nagyvállalatoknál, az egészségügyi technológiák fejlesztésével foglalkozó szektorban, valamint a telekommunikációs és az IT szektorban.

Az MSHTML böngészőmotor különféle alkalmazásokban használt programelem, amely különböző modern operációs rendszereken fut mind a felhasználói, mind a szerveroldalon. A motor feladata a webes tartalmak (képek, betűtípusok és egyéb fájlok) megjelenítése.

A támadók létrehoztak egy MS Office fájlt egy olyan objektummal, amely egy rosszindulatú parancsfájlra mutató hivatkozást tartalmaz. Ha a felhasználó megnyitja a dokumentumot, a MS Office letölti és végrehajtja a rosszindulatú parancsfájt, ami aztán ActiveX vezérlő használatával rosszindulatú műveleteket hajt végre az áldozat számítógépén. Jelenleg különféle típusú malware-ek, főleg hátsó ajtók a jellemzőek, amelyeket ennek a sérülékenységnek a kihasználásával terjesztenek.

„Arra számítunk, hogy ezt az új sérülékenységet aktívan kihasználják majd, különösen a vállalati szektor ellen irányuló támadásokban. Különösen a kis- és középvállalkozások esetén áll fenn a célponttá válás veszélye, amint a technológiában kevéssé jártas támadók is megtanulják kiaknázni ezt a sebezhetőséget. Éppen ezért nagyon fontos, hogy minden programhoz telepítsék a frissítéseket”

– mondta Tóth Árpád, a Kaspersky magyarországi igazgatója.

A sérülékenységről a Securelist weblapon található részletesebb információ.

A Kaspersky szakemberei szerint a következő intézkedésekkel kerülhető el, hogy áldozatul essünk ennek a sérülékenységnek:

  • A vállalkozások használjanak olyan biztonsági megoldást – pl. Kaspersky Endpoint Security for Business –, amely sérülékenységjavítás-kezelő és exploitmegelőző komponenseket is tartalmaz. Az automatikus exploitmegelőző komponens figyeli az alkalmazások által végzett gyanús műveleteket, és blokkolja a rosszindulatú fájlok végrehajtását.
  • Használjanak olyan megoldásokat, mint a Kaspersky Endpoint Detection and Response és a Kaspersky Managed Detection and Response szolgáltatás, amelyek segítenek a támadások korai szakaszban történő azonosításában és megállításában, még mielőtt a támadók elérhetnék a végcéljukat.
  • Tartsanak oktatást a dolgozóknak a vállalati környezet védelméről. Ebben segítséget nyújthatnak a célzott képzések, mint például a Kaspersky Automated Security Awareness Platformján kínáltak.
  • Használják fel a legfrissebb fenyegetéselemzési információkat, hogy tisztában legyenek a támadók által aktuálisan alkalmazott taktikákkal, technikákkal és eljárásokkal.

További Adatvédelem

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

apple

SmartWatch

Az új Apple Watch gyakorlatilag olyan, mint a régi

2022. augusztus 12. péntek
polikarbonát

Smart home

Amit a polikarbonát lemez használatáról tudni kell

2022. augusztus 12. péntek
TE Connectivity
casio

SmartWatch

A motorsportok szerelmeseinek szánták ezeket az órákat

2022. augusztus 4. csütörtök
mobilfox

Kütyük

Teljesen megújult a Mobilfox

2022. augusztus 2. kedd

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu