Connect with us

Hirdetés

technokrata

Balra tolódó tendenciák: minőségbiztosítás helyett minőségi tervezés

E-gazdaság

Balra tolódó tendenciák: minőségbiztosítás helyett minőségi tervezés

Balra tolódó tendenciák: minőségbiztosítás helyett minőségi tervezés

A legújabb telefon, a legfrissebb applikáció, a legmodernebb alkalmazásfunkció –minden új dolog azonnal kell a felhasználóknak, természetesen hibátlan kivitelben, a legmagasabb színvonalon.

Az egyre növekvő elvárások nagy nyomás alá helyezik a vállalatokat, amelyek versenyt futnak az idővel a kiváló minőségű szoftverfrissítések kiadásában. A Micro Focus szakértői szerint a fejlesztések és a minőségbiztosítás folyamatainak összehangolását leginkább az értékáram tervezését, illetve az automatizált gyakorlatokat elősegítő technológiák támogatják.

A minőségbiztosítás gyökerei egészen a középkorig nyúlnak vissza. Akkor még céheket alapítottak a mesteremberek, amelyek igazolták, hogy tagjaik valóban jó minőségű termékeket állítanak elő. Ekkor még kifejezetten lassú folyamat volt a minőségbiztosítás, ami az ipari forradalommal megváltozott, hiszen fel kellett gyorsítani a folyamatokat. Így a hatékonyság és a termelékenység fokozása került az első helyre, valamint megjelent a képzés, a dokumentáció és a munkamegosztás.

Még egy kicsit balra

Napjainkban az olyan iparágakban, mint például az autógyártás a minőségbiztosítási és ellenőrzési folyamatok jelentős része a gyártási ciklus végén történik. Töréstesztet például csak akkor lehet végezni, ha már elkészült az autó. Hagyományosan a szoftvereket is így tesztelték: a kész szoftveren végezték a minőségellenőrzést. A Micro Focus támogatásával készült, legfrissebb World Quality Report eredményei azonban azt sugallják, hogy átalakulnak a hangsúlyok.

A minőségbiztosítási szempontok már a tervezési folyamatoknál is megjelennek, és fontos szerepet játszanak a teljes szoftverfejlesztési életciklusban. Ez része a „shift left” megközelítésnek, amely szerint a szoftverfejlesztés során egyre korábbi szakaszokban végzik a különféle teszteket, hogy minél hamarabb fény derüljön az esetleges hibákra és szűk keresztmetszetekre. A módszer elengedhetetlen ahhoz, hogy a vállalatok sikeresek maradjanak az üzleti életben. Ahogy korábban az ipari forradalom alatt sikerült egyesíteni a látszólag ellentétes elvárásokat, amelyek a minőség és sebesség területén felmerültek, most a digitális forradalom hasonlóképpen változtatja meg és egyesíti a fejlesztés és a minőségbiztosítás folyamatait. A Micro Focus javaslatai alapján a vállalatok négy pillér mentén állhatnak át a minőségi tervezésre.

Mutassuk meg az értékeinket

A kutatás megállapításai szerint egyre több szervezet szeretne olyan gyakorlatokat bevezetni, amelyeken keresztül kezelheti, ellenőrizheti és láthatóvá teheti az egyes szoftverfejlesztési és -kiadási tevekénységek által nyújtott értékeket mind az üzleti vezetők, mind az IT-részlegek számára. A Micro Focus szakértői úgy vélik, hogy az ilyen hatékony értékáram-kezelő és -vizualizálós platformok, köztük például a ValueEdge segíthetnek a minőségellenőrzésért felelős csapatoknak abban, hogy kilépjenek az egyszerű technikai validálók szerepköréből, és alátámasszák, hogy a megfelelő értékek kézzelfogható üzleti eredményekhez vezetnek. A rugalmas, felhőalapú, mesterséges intelligenciára támaszkodó megoldás lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy felülvizsgálják meglévő eszközeiket és folyamataikat, és javítsák a szoftverek értékét, minőségét és „áramlását”.

Bízzuk a modern technológiákra

A Micro Focus azt javasolja a szervezeteknek, hogy automatizálják a minőség ellenőrzésére szolgáló teszteléseket. Ezzel egyrészt hatékonyabbá tehetők a folyamatok, másrészt a hibák lehetősége is csökken. Számos különféle területen állnak már rendelkezésre fejlett megoldások ehhez. A beépített mesterséges intelligenciát tartalmazó UFT termékcsalád például automatizáltan képes ellenőrizni a funkciókat az asztali, webes és mobilos alkalmazásokban éppúgy, mint a nagyszámítógépekre, illetve a vállalati felhasználásra szánt megoldásokban. A LoadRunner megoldások segítségével a szervezetek leellenőrizhetik, hogy a nagyobb terhelésekkel is megbirkóznak-e a szoftvereik, és ha esetleg hibára vagy szűk keresztmetszetre derülne fény, annak lehetséges okairól is tájékoztatást kapnak. A Fortify portfólió segítségével pedig az alkalmazások biztonsága tesztelhető szintén automatizáltan a szoftverfejlesztési ciklus minden lépése során. Az eszközök különféle tesztelési módszerekkel vizsgálják a programok biztonsági réseit, beleértve a forráskód statikus analizálását, a penetrációs teszteket, valamint a mobilos, illetve kézi elemzést, és a javításra váró hibákat listázzák és rangsorolják is.

Legyen természetes a számonkérés

Az egységes, magas színvonal folyamatos fenntartásához szükség van univerzális, minőségi mérőszámok kidolgozására, amelyeket a szervezeteknek a szoftverfejlesztési életciklus korai szakaszában kell alkalmazniuk, majd nyomon követniük a teljes ciklus során. Csak így tudják holisztikus módon kezelni a minőségbiztosítást az összes fejlesztési folyamatra kiterjedően.

A szoftvereken túl is fejlesszünk

A szemléletváltáshoz elengedhetetlen, hogy a minőségért felelős szakemberek is lépést tartsanak a trendekkel, hiszen ők fogják átültetni a gyakorlatba az új megközelítést. Célszerű oktatásokat biztosítani, hogy a szakértők frissíteni, illetve gyarapítani tudják tesztelési és mérnöki készségeiket, és naprakészek legyenek az új technológiákhoz kapcsolódó ismeretek, valamint az üzleti eszközök területén.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés