Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bizalomvesztés, éghajlatváltozás és polarizáció: Így újulhat meg a bankszektor 2035-re!

E-gazdaság

Bizalomvesztés, éghajlatváltozás és polarizáció: Így újulhat meg a bankszektor 2035-re!

Bizalomvesztés, éghajlatváltozás és polarizáció: Így újulhat meg a bankszektor 2035-re!

Bizalomvesztés, éghajlatváltozás és polarizáció: Így újulhat meg a bankszektor 2035-re!

Miközben folyton változó és kiszámíthatatlan világunk különféle kihívásai felforgatják a pénzügyi szektort, a banki vezetők a bankok változó szerepét vizsgálják egy korábban soha nem tapasztalt versengéssel bíró piaci környezetben.

Hogy mit tartogat a jövő a banki világ számára és hogyan tudnak megfelelni az előttük álló próbatételeknek? – ezeket a kérdéseket vizsgálja az Economist Impact, új, a SAS által Banking in 2035: Three Possible Futures címen megjelent tanulmánya, amely a jövő három lehetséges forgatókönyvét mutatja be.

„A bankok számára adott a lehetőség, hogy nemcsak a globális gazdaságot, hanem az egész emberiséget felemeljék”

– mondta Alex Kwiatkowski, a SAS globális pénzügyi szolgáltatásokért felelős igazgatója.

„A technológia és az innováció tudatos felkarolásával a bankok egy célorientáltabb utat nyithatnak meg, ahol a nagyobb jó és a jövedelmezőség kéz a kézben jár. Amennyiben nem cselekednek e szerint, elszalasztják a valódi változás lehetőségét, aminek nagyon súlyos következményei lehetnek.”

A tanulmány első forgatókönyve azt a kérdést járja körül, hogy vajon képesek-e visszanyerni az átalakult bankok a közbizalmat

A 2008-as pénzügyi válság többek közt a bankok hírnevét is alaposan megtépázta. A 2022-es Edelman Trust Barometer felmérése szerint a pénzügyi szolgáltatások ugyanis a legkevésbé megbízható ágazatok közé tartoznak – mindössze a népesség 54%-a hajlandó megbízni bennük.

A tanulmány 2035-re előre tekintve egy olyan világot vizionál, ahol a bankok digitális átalakulás segítségével képesek lesznek helyreállítani imázsukat. Ennek fontos eleme, hogy nagyobb hangsúlyt fektessenek a fogyasztók védelmére, az adatvédelemre, és a kibercsalások megfékezésére, így megváltoztathatják a róluk kialakult negatív képet, és növelni tudják a beléjük vetett bizalmat.

„A fogyasztók hosszú évek alatt felépített bizalma egy pillanat alatt elveszhet. A digitalizáció felgyorsulásával a bankok számára kritikus fontossággal bír, hogy a növekvő kockázatok kezelése során hiperperszonalizált megoldásokat kínáljanak, így növelve az ügyfélmegtartást és ügyfélélményt”

– mondta Stu Bradley, a SAS csalásért és biztonsági hírszerzésért felelős vezető alelnöke.

A 2. jövőkép a bankok környezetvédelemmel kapcsolatos felelősségvállalását vizsgálja. Vajon hozzájárulhatnak klímaváltozás elleni fellépéshez az ágazatok között, elősegítve a zöld átállást?

A klímaváltozás krízise korunk legfenyegetőbb és legsürgetőbb problémája, amely példátlan globális összefogást igényel. A második szcenárió egy olyan globális közösséget vetít előre, amely 2035-re elkötelezi magát az éghajlatváltozás elleni küzdelem mellett, ahol a szén-dioxid-mentesítés elsődleges szempont az energia, az infrastruktúra és a közlekedés területén.

„A bankszektor éghajlatváltozással kapcsolatos vezető szerepe egyre nagyobb, ez pedig egy hatalmas, iparágokon átívelő előrelépést eredményez majd 2050-ig a nulla károsanyag-kibocsátás elérése érdekében. Mindez most kezdődik az éghajlati kockázatok elemzésével, modellezésével és kezelésével”

– mondta Troy Haines, a SAS kockázati kutatásért és kvantitatív megoldásokért felelős vezető alelnöke és vezetője.

Végül a 3. szcenárió megmutatja, hogyan boldogulnak majd a bankok egy geopolitikai szempontból széttagolt világban

A COVID-19 okozta a gazdasági és piaci bizonytalanságok továbbra is fennállnak. A világjárvány utóhatásai felerősítették a Föld gazdasági nagyhatalmai közötti feszültségeket. A 3. prognózis 2035-re egy geopolitikai ellentétekben gazdag világot ábrázol, amelyet eltérő érdekek és a világ gazdasági óriásai közötti multilateralizmus visszaszorulása jellemez. A globális pénzügyi rendszert pedig a rivális alternatív fizetési rendszerek és a digitális valuták térhódításai töredezetté tették.

„A közelmúlt globális eseményei által felgyorsított deglobalizáció valószínűleg tovább fogja erősíteni azokat a megdöbbentő társadalmi egyenlőtlenségeket, amelyekkel ma szembesülnünk kell. Megkérdőjelezhetetlen, hogy a bankok és a pénz áll mindennek a középpontjában. Mindannyiunknak szerepet kell vállalnia abban, hogy tetteinkkel egy befogadóbb és fenntarthatóbb jövő kialakításán dolgozzunk”

– mondta Theodora Lau, az Unconventional Ventures alapítója.

A tanulmányról további információ a SAS.com/betterbanking oldalon elérhető.

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés