Connect with us

technokrata

Bemutató: Windows 8 – Kezeket a képernyőre!

Alkalmazások, szoftverek

Bemutató: Windows 8 – Kezeket a képernyőre!

Élesben, felhasználói szemmel próbáltuk ki a Microsoft vadiúj operációs rendszerét.

Elmúltak már azok az idők, amikor a Windows egyet jelentett a lefagyós, a felhasználó idegeire menő operációs rendszerrel. A 2007-ben bevezett Vista sok javulást hozott, ám a folyamatos driver problémák miatt nem szerettette meg magát a felhasználókkal, és az évtized legnagyobb Microsoft bukásához vezetett. A konkurens Apple olyannyira beleélte ebbe magát, hogy komplett reklámkampányt szervezett, mely során minden lehetséges felületen igyekezett égetni a Vistát.

Ezzel a nem túl jó előélettel vágott neki a redmondi vállalat a Windows 7 kifejlesztésének, ami egyúttal a Vista egyfajta tökéletesítésének is felfogható volt. A siker itt már nem maradt el, a 2009-ben megjelent operációs rendszer jelenleg a világ legnépszerűbbike. A váltás ettől függetlenül nem maradhatott el, és a Windows Phone 7 hatása alatt készült el a legújabb, Windows 8 névre keresztelt verzió.

Kiadások

Mivel nem új telepítésként, hanem előretelepítve, egy Sony Vaio-n próbáltam ki a rendszert, így az első, alap beállításokon végighaladva meglepően hamar, alig 5 perc alatt elém tárult a megújult csempés dizájn. A teszteléshez használt gép egy otthoni felhasználásra, elérhető árú eszköz, így a gyártó a szimpla “Windows 8” néven kapható verziót installálta rá. Azok, akik a Windows 8 Pro-ra vágynak, pénzért tudnak feljebb váltani. Az alap verzió is bőven elegendő otthonra, de az alábbi táblázatot mindenki számára ajánlom átböngészésre, hátha talál valami olyat, amely miatt számára kifizetődőbb a Pro változat megvétele. Nem csak a kiadások neve, hanem a licencrendszer is új lett, így ezentúl a rendszer nem géphez, hanem felhasználóhoz kötődik. Megszűnt a teljes dobozos licenc, ezután csupán frissítésként lesz elérhető a 8-as számú Windows, két kiadásban, egy a verzió frissítést, a másik pedig a kiadás frissítést takarja. Az előbbi a Windows XP/Vista/7 tulajok számára ajánlott és lecseréli az eddig használt kiadást az újabbra, a második pedig az alap Windows 8 “Pro” verzióra való fejlesztését teszi lehetővé.

 

Kiadás Windows 8 Windows 8 Pro Windows 8 E
Storage Spaces támogatás + + +
Windows Media Player + + +
Hagyományos munkaasztal + + +
Domaincsatlakozás + +
Hyper-V kliens + +
BitLocker és BitLocker To Go + +
Csoportházirendek + +
Távoli asztal (kiszolgáló) + +
Bootolás VHD lemezképről + +
BranchCache támogatás +
AppLocker támogatás +
DirectAccess támogatás +
Windows To Go +

A gépházban

“Bevált dolgon ne változtass”- tartja a mondás, és valahogy így lehettek ezzel a Microsoft fejlesztőmérnökei is. A Windows 8 ugyanis a megújult külső alatt egy alaposan feltuningolt Windows 7. Immár natív USB 3.0 támogatás és az egyszerűsített WiFi kapcsolódást biztosító WiFi Direct kezelése is a szolgáltatások része lett.

Javult még a memóriakezelés és fejlettebb lett az NTFS fájlrendszer is. A felhasználói felület változásával egy időben megújult a grafikus alrendszer is, így a még 2007-ben a Vistában megismert WDDM (Windows Display Driver Modell) 1.2-es verziója áll rendelkezésünkre. Nagyságrendekkel jobb lett a régebbi verziók rákfenéjének számító lefagyás kezelése, a TDR-nek (Timeout Detection and Recovery) hála ugyanis ezentúl ha egy program felmondja a szolgálatot, az nem veszélyezteti a rendszer “testi épségét”. A TDR csak azt a folyamatot indítja újra, nem pedig az egész felhasználói felületet. További újdonság a 3D megjelenítés támogatása, illetve a továbbfejlesztett videólejátszás gyorsítás.

Külsőségek

A Microsoft az egységesítés jegyében nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a Windows Phone 7 és 8 rendszerhez hasonlító asztali megoldást hozzon létre. A terv sikerült is, a kezelése könnyedén megoldható táblagépeken, az “aktív sarkoknak” nevezett pontokban egy-egy megadott funkciót hozhatunk elő. Így például ha bal alulra húzzuk az ujjunkat a kezdőképernyőre jutunk vissza, ha jobb felülre akkor a beállításokat érhetjük el hamar.

Akárcsak a mobiltelefonon, itt is aktívak a csempék, így folyamatosan képben lehetünk az aktuális időjárással, üzeneteink számával, anélkül, hogy meg kellene nyitnunk az alkalmazást. És ha már aktívak, akkor természetesen könnyedén át is rendezhetőek.  Megújult a záróképernyő is, szintén okostelefon stílusban, alapból csak néhány információt mutat a rendszer, ám ez beállításokkal könnyedén a többszörösére növelhető.

A klasszikus asztal sem szűnt meg, ám a Start menütől el kell búcsúznunk, sokak számára ezzel nehézzé téve a kezelést. Ha már itt járunk, érdemes megemlíteni, hogy a fájlkezelő szalagsora előnyére változott. Átvette az Office 2007-ben megismert Ribbon felületet, így a leginkább használt funkciók eléréséhez ezután nem kell a menük rejtekében turkálni.

Alkalmazások

Új felület, új alkalmazások. Az eddigi klasszikus, tehát munkaasztalról futtatott programok mellett megjelent a teljes képernyős megoldás, így például a naptár, az üzenetek, a kapcsolatok, és például a térképek is teljes képernyőn futnak. Bezáró gomb nincs, itt is a gesztusok irányítanak.

 

Megjelent a Microsoft alkalmazás boltja, de ennek kínálata egyelőre meglehetősen szegényes – legalábbis az itthoni áruházé-, ez vélhetően a közeljövőben, a Windows 8 terjedésével folyamatosan növekedni fog. A régiek sem vesztek el, ám azok előhozása meglehetősen körülményes. Egyértelműen látszik, hogy a Microsoft azt akarja, hogy ezentúl ne használjuk ezeket vagy legalábbis ne olyan mértékben mint eddig.

De milyen használni?

Az elmúlt pár nap során vegyes érzelmeim támadtak a Windows 8-cal kapcsolatban. Adott egy nagyon jó rendszer, amely minden szempontból fejlettebb az elődjénél, csak éppen annak a körülbelül 1,5 milliárd felhasználónak nehezíti meg az életét, akik ma klasszikus (tehát nem érintőképernyős) számítógépen kívánják használni mindezt.

A gesztusvezérlés nagyon jó, ha az ember az ujjával suhint egyet, de ugyanilyen rossz, ha az egérrel kell egyik sarokból a másikba ugrálni, csak azért, hogy megnyissunk egy olyan funkciót, amelyet korábban 1 kattintással könnyedén elérhettünk. Hiába fejlődött a keresés, ha az eddig oly egyszerű Start menü keresősávból ki kell húznunk jobbra az egeret, majd előjön a kereső opció, amely eltakarja a fél kijelzőt, ezáltal nehezítve a munkát.  A rendszer egyértelműen gyorsabb mint a korábbiak, nekem a külseje is nagyon tetszik, de nehezen viselem, hogy nem hagytak választási lehetőséget, és egyből beledobják az embert a mélyvízbe.

Az addig rendben van, hogy én hamar megtanultam, hiszen tucatnyi érintőképernyős eszközzel volt már dolgom, de mit szóljon például az édesanyám, aki közel sem jártas ennyire a témában? Amennyire érdeklődve figyeltem az Office megújítását, az Xbox folyamatos fejlődését, olyannyira zavar, hogy itt most úgy érzem, nem a felhasználó, hanem a cég érdekei voltak leginkább szem előtt. Jelesül, hogy igyekezzenek az emberek áttérni érintőképernyős készülékekre.

Ezek után tudnám ajánlani?

Bizonyos feltételekkel. Azt javaslom, hogy próbálják ki és csak azután vásárolják meg, ha elnyerte a tetszésüket. Mert a rendszer maga jó. Gyors, szép a Metro felület, tele van előremutató megoldásokkal, csak éppen átlagos számítógéppel körülményes a használata.Szólj hozzá!

További Alkalmazások, szoftverek

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu