Connect with us
Hirdetés

technokrata

Milyen tisztítószerek vannak, és melyik mire való?

tisztítószerek takarítás

LifeStyle

Milyen tisztítószerek vannak, és melyik mire való?

Milyen tisztítószerek vannak, és melyik mire való?

Ebben a cikkünkben egy általános, átfogó képet próbálunk meg adni a háztartásunkban használatos különböző tisztítószerekről. Megnézzük, hogy milyen típusok vannak, és hogy mit mire használunk. Vágjunk is bele!

A tisztítószerekről általában

Jó tudni, hogy az Alpha-Dent-Higiénia Kft.-nél kapható tisztítószerek nem egyformák, mindegyiknek megvan a maga funkciója. Bár szoktak reklámozni úgy bizonyos termékeket, hogy azok minden szennyeződésre jók, de ezt gyorsan felejtsük is el, mert ilyen készítmény nincs! Például egy vízkőoldó nem fog foltmentes tükörtisztítást eredményezni, és nem is tudja felvenni a kesztyűt a penészfoltok ellen.

Vannak univerzális tisztítószerek, de ezeket sokan félreértik. Ez nem azt jelenti, hogy minden szennyeződés ellen használhatók, csak azt, hogy minden felületen alkalmazhatók.

Mindig tartsuk be a használati útmutatót! Mivel veszélyes készítmények, gyermekektől elzárva kell őket tartani. Fontos arra is figyelni, hogy a szórófejes flakonok tartalmát ne a felületre fújjuk ki, hanem egy szivacsra. Ezzel elkerülhető, hogy belélegezzük a porlasztott készítményt.

A különböző készítményeket egymással ne keverjük, mert ennek akár mérges gázok keletkezése is egy reális végeredménye lehet.

A vízkőoldók

A vízből kiváló majd lerakódó sók összessége (azaz a kalcium-karbonát, a magnézium-karbonát, stb.) eredményezi a vízkövet. Egy vízkőoldónak ezeket kell tudnia oldani, melyhez különböző savakat használnak bennük: citromsav, ecetsav, foszforsav, sósav. Használat előtt érdemes benedvesíteni a felületet, és karcmentes szivacs használata is ajánlott. Ennek a szernek is hagyni kell időt, hogy megfelelően ki tudja fejteni a hatását, ahogy a legtöbb tisztítószernél.

Ablak- és üvegtisztítók

Üvegfelületek esetén porral, zsírral és vízcseppekkel is meg kell tudnia küzdeni a megfelelő tisztítószernek. Fontos, hogy csík- és foltmentes legyen a végeredmény, melyhez alkoholos készítményre van szükségünk.

Szivaccsal vigyük fel a felületre a tisztítószert, és körkörös mozdulattal töröljük át az egész felületet! Ezt követően már csak a szárazra törlés van hátra. Ha vízkőlerakódást is tapasztalunk, akkor akár vízkőoldó használatára is szükségünk lehet.

Fertőtlenítő hatású tisztítók

A legismertebb ilyen készítmények klórt tartalmaznak. Szúrós szaguk van, így könnyen felismerhetőek. De ma már számos esetben illatanyagokkal próbálják elnyomni ezt az erős és jellegzetes szagot. Ennél a készítménynél is van behatási idő, amit meg kell várnunk. Ez a flakonon jelezve van. Ha kifejtette a hatását a szer, akkor vizes öblítéssel el kell távolítanunk a felületről. Általában ezek a készítmények nem vírusölők, de antibakteriálisak.

Felülettisztítók és bútorápolók

Az általános, univerzális tisztítók minden vízálló felületen alkalmazhatóak. Használhatóak töményen vagy vizes oldat formájában is, az útmutatóban leírtaknak megfelelően. Felvisszük a felületre, hagyjuk hatni, majd tiszta, vizes törlőkendővel eltávolítjuk. A bútorápolók nemcsak tisztítanak, de ápolják is a felületet.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés