Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az arányos szeleptechnológia ezt is lehetővé teszi

kétdugattyú arányos szelep Festo

Ipar

Az arányos szeleptechnológia ezt is lehetővé teszi

A ragasztógépek anyagtovábbítási sebessége percenként több mint 700 méteres sebességet ér, és a csomagolás méretétől függően óránként jóval több mint 40000 hajtogatott doboz ragasztására képesek.

Az arányos szeleptechnológia ezt is lehetővé teszi

Az ikerdugattyús szivattyú rendkívül pontosan ragasztja a hajtogatott dobozokat

A kartoncsomagolást – fenntarthatósága miatt – egyre gyakrabban használják a műanyag csomagolás helyett. Az összecsukható dobozok gyártásának egyik legfontosabb lépése a dobozok lapjainak rendkívül precíz ragasztása. A Baumer hhs vállalat a DPP kétdugattyús szivattyúval – amelyben a Festo VPPM arányos szelepe dolgozik – az ilyen típusú alkalmazások specialistája és globális piacvezetője.

A hajtogató-ragasztógépek a vágógépből származó dobozlapokat hajtogatással és ragasztással kész hajtogatott dobozokká dolgozzák fel. A ragasztó felhordása előtt sok dobozt a gép mozgási irányában és keresztben is kell hajtogatni. Ez biztosítja, hogy a dobozok később könnyedén összeállíthatók legyenek. A hajtogatott dobozokat később automata csomagológépek állítják össze és töltik meg márkás gyártó és gyógyszeripari vállalatok számára.

Hajtogatott dobozok nagy pontosságú ragasztása: a Baumer hhs rendszerei lehetővé teszik a ragasztó milliméteres pontosságú felhordását anélkül, hogy a nyersanyaggal érintkezne, még a legnagyobb gyártási sebesség mellett is.

Lényeg a gyorsaság és a pontosság

A ragasztógépek anyagtovábbítási sebessége percenként több mint 700 méteres sebességet ér, és a csomagolás méretétől függően óránként jóval több mint 40000 hajtogatott doboz ragasztására képesek.

“A megfelelő mennyiségű ragasztó megfelelő helyre történő felvitele tehát nem könnyű feladat” – magyarázza Marco Ahler, a Baumer hhs műszaki igazgatója.

A Baumer hhs rendszerei biztosítják, hogy a ragasztó felvitele milliméteres pontossággal, a nyersanyaggal való érintkezés nélkül történjék, még nagyon nagy gyártási sebesség mellett is. A zárt rendszer minimalizálja a tisztítási és beállítási időt. Folyamatosan, hulladék nélkül hordja fel a ragasztót a legkisebbtől a legnagyobb sebességig. A folyamat során moduláris rendszert alkalmaznak, amely nagynyomású ragasztóellátásból, gyorsan kapcsolható és kopásmentes elektromágneses felhordószelepekből, valamint egy felhasználóbarát vezérlőegységből áll, amely egy gombnyomással lehetővé teszi a munkadarab- és technológiaváltásokat.

A Baumer hhs DPP ikerdugattyús szivattyúja: a ragasztási folyamat központi eleme – a kép alján a Festo VPPM arányos szelepe látható.

Két henger, nyolchengeres teljesítmény

A ragasztási folyamat központi eleme a DPP kétdugattyús szivattyú. Ennek a szivattyúnak egy megadott nyomást kell biztosítania a ragasztóanyag felhordásához. A ragasztó felhordása légnyomással szabályozható. A szivattyú két egyszeres műkésű dugattyús szivattyúból áll, amelyek mindegyike csak a felfelé irányuló löket során fogyaszt sűrített levegőt, és a lefelé irányuló löket során kiszorítja a folyadékot a ragasztóhengerből.

“Nevezhetjük kéthengeres motornak, amely egy nyolchengeres teljesítményével rendelkezik” – mondja Ahler, joggal büszkén.

A bemenetre jutó sűrített levegő nyomását a szállítószivattyú áttételi arányának megfelelően szinte ingadozásmentes folyadéknyomássá alakítják át. Ez lehetővé teszi a szállított mennyiség gyors szabályozását és beállítását. A DPP szivattyúban egy nyomásérzékelő méri a kimeneti oldal nyomását. Egy zárt hurkú szivattyúvezérlő áramkör biztosítja a nyomás automatikus korrekcióját, ha a tényleges nyomás eltér a célnyomástól.

Ez különösen akkor előnyös, ha a folyadékot szakaszosan adagolják. A tesztek azt mutatják, hogy nyitott folyadékszelep mellett a DPP-szivattyú spontán képződő cseppje 25-50%-kal kisebb, mint a kimeneti nyomásszabályozással ellátott szivattyú esetében, miközben a cseppet sokkal gyorsabban és megbízhatóbban fogja fel a zárt hurkú vezérlés. Ezenkívül a kritikus folyadékok kisebb igénybevételnek vannak kitéve, és nagyrészt megőrzik eredeti konzisztenciájukat.

A DPP dugattyús szivattyú a folyadék helyett a bemeneti levegő nyomását szabályozza a Festo precíz VPPM arányos szabályozójával, és így állítja be a szükséges folyadéknyomást.

Precizitás arányos szeleppel

A DPP dugattyús szivattyú a folyadék helyett a bemeneti levegő nyomását szabályozza a Festo precíz VPPM arányos szabályozójával, és így állítja be a szükséges folyadéknyomást. Lineáris nyomásszabályozási tartománya 0,06 és 6 bar között van. Egy 8:1 áttételű, 8 és 40 bar között működő szállítószivattyú esetében ez megbízható folyadéknyomás-szabályozási tartományt jelent.

A sűrített levegő fogyasztása arányos a ragasztóanyag nyomásával. A kimeneti oldali folyadéknyomás helyett a bemeneti nyomás szabályozásának előnye, hogy csak annyi sűrített levegőt kell fogyasztani, amennyi a tényleges üzemi körülményekhez szükséges. Ennek eredményeként az üzemeltetési költségek általában jelentősen csökkenthetők, ha a maximális szállítási nyomásra ritkán van szükség. A Baumer hhs esetében ez nem is lehetne egyértelműbb:

“Az ikerdugattyús szivattyú tervezője, Maren Pyttel azt mondta nekem, hogy sok mindent változtathatunk még a konstrukción, de a szivattyúnak a Festo arányos szelepével kell működnie” – magyarázza Ahler.

www.festo.hu


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Ipar

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés