Connect with us

Hirdetés

technokrata

Megizzasztottuk a Firefox 4-et

Alkalmazások, szoftverek

Megizzasztottuk a Firefox 4-et

Nekieresztettük a 3.6-os elődjének, illetve egy ringbe engedtük a vadonatúj Internet Explorerrel és a Google Chrome-mal is. Megint nehéz lett választani…

Végre eljött a nagy nap – keddtől letölthető a Tűzróka legújabb változata. Számtalanszor írtunk már arról, miben újul meg a program, most csak említés szintjén: friss kezelői felület (az Internet Explorer nyomdokaiba lépve a Firefox is átvette a Chrome-féle minimalista designt), újratervezett JavaScript motor (JaegerMonkey), hardveres gyorsítás (azaz a videokártyák erejének kihasználása), beépített szinkronizáció (több számítógépen való használathoz), illetve a HTML5, CSS3 és WebGL támogatás megjelenése.

Amire viszont valóban kíváncsiak voltunk, az az új böngésző teljesítménye. A Mozilla ugyanis fogadkozott, hogy az új változat sokkal gyorsabb lesz elődjénél. Valljuk be, ezt nem is lehet nehéz teljesíteni, hiszen a Firefox 3.6 – noha minden korábbi kiadásnál nagyobb teljesítményű – bizonyos helyzetekben meglehetősen lomha. Időközben a Microsoft is felzárkózni látszik a 21. századi böngészők tempójához, a Chrome pedig mindig is gyors volt; ráfért a Tűzrókára egy kis speed, na.

Firefox 4 download

Bencs Márk
Négy tesztet végeztünk el ugyanazon a számítógépen (Intel Core 2 Duo E65750, 3 GB DDR2 SDRAM, Nvidia Geforce 8800GT). Voltaképp nem is a konkrét adatok az érdekesek, hanem az egyes böngészők egymáshoz képesti teljesítménye. Először a közismert Sunspider teszt 0.9.1-es változatát eresztettük rá a browserekre, nem meglepő módon a FF 3.6-os változata végzett hátul, 929,3 ms-os teljesítménnyel. Utána a legfrissebb 10-es Chrome 333 ms-ot mutatott fel, hajszálnyival lemaradva csak a Firefox 4 323,3 ms-os értékétől. A végleges Internet Explorer 9 tényleg jó gyors lett: 256,8 ms-ot mértünk.

Ezt követően a Google-féle V8 Benchmark Suite v6 következett, melyben alaposan megváltozott a sorrend. A régi Firefox annyira lassúnak bizonyult, hogy 474 pontos eredménye láttán újrateszteltük, de ekkor is csak 490-re tudta feltornászni magát. Ezzel szemben a négyes változat megemberelte magát és 2932 pontot produkált, amivel meg is előzte az IE9 2105 pontját. Abszolút győztes – nem meglepő módon – ebben a tesztben Chrome 10 lett, 7520 pontot hozva.

Végül, hogy kicsit a Microsoft felé is lejtsen a pálya, ráengedtük a böngészőkre Redmond saját, Fish Tank tesztjét, ahol ezer digitális halacska üldözte egymást, 1133×907 pixeles felbontáson. Ez IE9 alatt 49-52 FPS értékeket hozott, Firefox 3.6 esetében 2 FPS-t (igen, kettő képkocka/másodperc teljesítménnyel találkoztunk, a hardveres gyorsítás hiánya, ugye), a Chrome szintén szenvedett, 3-4 FPS-t produkálva. Ugyanakkor a Firefox 4 jól szerepelt, 29-33 FPS-szel örvendeztetve meg a Tűzróka iránt rajongókat.

Mit válasszak?
Ismét nehéz böngészőválasztó tanácsot adni. Tesztje válogatja, adott esetben melyik az igazán gyors, de átlagolva nagyjából ugyanazt a tempót hozza az összes browser. A Chrome-féle design átemelése miatt most már mindhárom közel ugyanúgy is néz ki, így szerintünk érdemes próbát tenni mindegyikkel, és amelyik a legjobban kézre esik, azt használni. Vagy akár egyszerre többet is, hiszen alig pár kattintással két-három, egymás működését semmiben sem befolyásoló böngészőnk is lehet a számítógépen.

Ennek tükrében kérdés, hogy mennyire lesz sikeres az új Firefox. A negyedik generáció az előzetes bejelentések szerint nem lesz hosszúéletű, a Mozilla még idén kihozza az ötödik, a hatodik és a hetedik változatot is. Úgy tűnik tehát, hogy a Google féle verziószám-felpörgetés a Firefox fejlesztőinél is megmozgatott valamit. Az viszont biztos, hogy az internetezők harapnak az új cuccra: egy óra alatt több százezerrel nőtt a letöltések száma. Ezt egyébként itt követhetjük nyomon, így hamarosan kiderül, hogy mennyivel nyomja le e tekintetben az IE9-et (abból 24 óra alatt valamivel több mint 2 milliót töltöttek le). Reggel 8 óra magasságában már 5 millió körül állt a számláló (frissítve: közép-európai idő szerint délután 3 órakor elérte a 7 milliót).



Szólj hozzá!

További Alkalmazások, szoftverek

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés