Connect with us

Hirdetés

technokrata

Lenovo Thinkpad P15 Gen1 teszt

Tesztek

Lenovo Thinkpad P15 Gen1 teszt

Lenovo Thinkpad P15 Gen1 teszt

A Lenovo P-szériája okkal tudhatja magáénak a találó, “mobil munkaállomás” jelzőt, a sorozathoz tartozó egyes modellek kvalitásait ugyanis pontosan így lehetne a legközérthetőbb módon definiálni. A P-sorozat ugyanis még méreteihez képest sem túl nagy vagy nehéz, ellenben mindent tud, amit egy workstationnek tudnia kell.

Persze nem a P-sorozat volt a Lenovo első workstation szériája, a 2015-ben debütált P50-et ugyanis a 2008-ban indult W-sorozat előzte meg. A széria azonban 7 év szolgálatot követően leköszönt, a Lenovo workstationök pedig innentől kezdve már nem W, hanem P név alatt kezdtek el futni. Ennek egyik legújabb és minden túlzás nélkül legékesebb darabja pedig nem más, mint a Lenovo Thinkpad P15 Gen1. Érdekesség a P15 kapcsán egyébként, hogy közvetlen elődje bár a P53 volt, a Lenovo ezúttal mégis eltért a formulától és a P15 végül nem P54-re lett keresztelve.

Külcsín

A Lenovo Thinkpad P15 Gen1 külsőségeiben a gyártó üzleti modelleire jellemző vonásokat horodozza magában, így pedig már első ránézésre is egyértelmű, hogy egy felsőkategóriás Thinkpaddel van dolgunk. A P15 burkolata a szériára jellemző strapabíró magnézium-ötvözetből készült: a fedlap üvegszálas magnézium, az aljzata pedig magnézium-alumínium ötvözet. A laptop méreteit tekintve hű egy 15.6”-os darabhoz, így a 31.4 mm x 375 mm x 252 mm-es dimenzióihoz párosuló 2.7 kilogrammja teljesen természetes. Egy nagy fordulatszámon pörgő és komoly számítási feladatokat ellátó workstationt ugyanis hűteni kell, így egy ilyen darabnál a slim kialakítás nem is opció. Ennek okán a laptop nem egy nagy vagy két kisebb, hanem rögtön négy darab, az optimális mértékű légcserét elősegítő hűtőbordát is kapott, egyet-egyet a géptest két oldalán, kettőt pedig hátul. A nagyra szabott méretezés ugyanakkor egy percig sem érződik zavaróan ormótlannak, mindennek megvan a maga helye, így pedig a megfelelő funkcionalitást maga a formaterv hivatott kiszolgálni.

Kijelző, port kiosztás, billentyűzet és bővíthetőség

Mint ahogyan azt feljebb már említettük, a P15 15.6”-os kijelzővel érkezik, ami a szokásos 16:9-es képarányt és 1920×1080-as FHD felbontást kínálja, mindezt nyakon öntve az IPS technológia adta előnyökkel, a kategóriáján belül kiemelkedő 500 nites fényerővel, a 95%-os sRGB-vel, a HDR 400 támogatással és a 60Hz-es képfrissítéssel. A Lenovo hivatalos oldalának tanúbizonysága szerint, ez az 500 nites kijelző csomag a második a sorban, ezt ugyanis a FHD – IPS – 300 nites verzió előzi meg és az UHD – IPS – 500 nites követi. A kijelző 800:1-es kontrasztaránya kategóriáján belül ugyanakkor teljesen átlagosnak tekinthető.

Méretéből adódóan, a P15 szerencsére a szükséges portok és csatlakozók tekintetében sem szenved hiányt, erre pedig egy workstation esetén szükség is van, hiszen a különböző tervezői feladatoknál elengedhetetlen, hogy minden szükséges külső eszköznek meglegyen a maga a helye. A géptest bal oldalán találunk egy audio-jack csatlakozót, egy micro SIM tálcát, egy USB 3.0-át és egy HDMI csatlakozót, míg a jobb oldalra egy intelligens kártyaolvasó, egy SD kártyaolvasó, egy USB 3.0 és egy Kensington-zár került. A töltő csatlakozója, a három darab USB C-Type csatlakozó (amelyből kettő Thunderboltos), valamint az RJ-45-ös LAN bemenet pedig a géptest hátuljára, a két hátsó hűtőborda közé került. A Thinkpadek már jól ismert és méltán közkedvelt kiváló gépelési élménye természetesen a P15 esetén is fennáll, a billentyűzet egésze, így maga a klaviatúra, a touchpad, a trackpoint és trackpad használata is rendkívül kényelmes, a 15.6”-os méretnek köszönhetően a gép ráadásul még numerikus billentyűzettel is rendelkezik. Bővítési szempontból a Lenovo Thinkpad P15 Gen1 maximálisan felhasználóbarát, a belsőben négy darab memória bővítőhely is található, így pedig a P15 akár 64GB-ig is felbővíthető. A tárolóhelyeket tekintve is hasonló a bőség, az alap M.2-es SSD bővítőhelyen felül ugyanis van még egy plusz slot is, ennek köszönhetően pedig a már meglévőhöz akár még egy M.2-es SSD is hozzáadható, mellyel egyéni ízlés szerint, végeredményben akár 4TB tárhellyel gazdálkodhatunk.

Egyéb eszközök

A Lenovo Thinkpad P15 Gen1 további eszközei közül az első és legfontosabb, hogy a repertoárból természetesen az ujjlenyomat olvasó sem hiányozhat. Ha pedig van ujjlenyomat olvasó, akkor bizony már az IR kamera is a csomag része, amiből pedig egyenes arányosan következik, hogy a P15 természetesen a Windows Hello arcfelismerővel megtámogatott bejelentkezést is támogatja. Az eszközök között találjuk még továbbá a Bluetooth 5.1-et és a WIFI 6-ot (wifi 802.11ax) is, utóbbi előnye pedig nem más, minthogy a hálózaton belüli összteljesítmény kb. négyszerese a korábbi vezeték nélküli hálózatoknak, ami a gyakorlatban körülbelül negyed akkora késleltetést borítékol. Ez pedig zsúfolt hálózatokon belül is gyors internet használatot biztosít, nem zsúfolt hálózati környezetben ráadásul a teljesítménynövekedés nem csupán nem rosszabb, mint kellene, hanem látványosan jobb is. A Lenovo Thinkpad P15 Gen1 94 watt órás aksival rendelkezik, ami közepes fényerőt használva, netezés mellett nagyjából 8-10 órás akkumulátor működést biztosít. Egy workstation esetén a nagy akkumulátor persze alapvető szükséglet, hiszen a CAD és a különböző egyéb, erőforrás-igényes tervezői szoftverek bizony gyorsan eszik az aksit. A Dolby Atmos hangrendszer a célnak tökéletesen megfelel, a billentyűzet felső részének mentén végighúzódó hangszórók hangzása tiszta és torzításmentes, melynek köszönhetően a különböző multimédiás élmények, valóban élményszámba mennek.

Belbecs és teljesítmény

Csakúgy, mint egy gamer konfignál, a kompromisszummentes teljesítmény egy workstation laptopnál is legalább annyira fontos, ha nem fontosabb, hiszen a komoly számítási feladatokat igénylő tervező-modellező szoftvereknek nagy az étvágyuk, így bizony erős vas kell alájuk. A Thinkpad P15-nél mindezt egy brutális erejű, 6 magos – 12 szálon futtató i7-10850H processzor és egy Nvidia Quadro T2000 (4GB GDDR6) grafikus modul együttes ereje biztosítja. Ez pedig, -kiegészítve a belsőben található 32GB DDR4 memóriával,- nem csupán a CAD és az egyéb hardverigényes feladatokhoz kiváló, de még videóvágáshoz is több, mint elég. A tavalyi év második negyedévében debütált i7-10850H processzor, 12Mb-os cache-el, turbo alatt pedig 5.1Ghz-es órajellel támad, átlag 45 W-s TDP-vel.

Az i7-10850H teljesítményét a házon belüli előd, i7-9850H-val érdemes elsőkörben összevetni, hiszen a generációk közötti különbségek és az ezzel járó, számokban kifejezhető fejlődés így mutatkozik meg igazán. A UserBenchMark eredményei alapján a különbség bár nem látványos, természetesen azért van. Ez talán a workstation feladatoknál mutatkozik meg leginkább, ott az előrelépés 3%-os, míg a különböző asztali feladatoknál, illetve a gaming performanszt tekintve a különbség mindösszesen 1%-os a 10850H javára. Az összteljesítményt tekintve ugyanakkor ez már látványosabb, amely a többmagos feladatokban mutatkozik meg csak igazán, ugyanis míg 1 magos feladatoknál ez még csupán 5%, addig ez 8 magnál már 9%-ot jelent. Mint ahogyan azt az imént bemutatott eredmények is jól szemléltetik, az i7-10850H már önmagában is erős darab, a Lenovo Thinkpad P15 Gen1 kompromisszummentes teljesítményéhez azonban nem csupán az Intel erős CPU-jára, hanem az Nvidia Quadro T2000 VGA-ra is szükség van.

Egy erős workstation alapja ugyanis egy erős videokártya, e tekintetben pedig a Quadro T2000-nél aligha találnánk optimálisabb megoldást. A Turing architektúrára, egészen konkrétan a TU117 chipre épülő grafikus modul teljesítménye nagyjából a GTX 1650 és 1660Ti közé pozícionálható, persze azzal a különbséggel, hogy míg az Nvidia azon megoldásai főleg a gamer szegmenst hivatottak kiszolgálni, addig a T2000-nek egyértelműen a különböző workstation feladatok ellátása a legnagyobb erőssége. A Turing architektúra előnye a korábbi, Pascal néven futó architektúrához képest, hogy a Turing volt az első széria, amely az RTX kártyák vizuális megjelenítésének mintegy tuningolása céljából kezdte el használni a Ray-tracing technológiát, ráadásul ezzel egyidejűleg mind a magok, mind pedig a gyorsítótárak architektúráját is optimalizálta. Persze a Ray Tracing avagy sugárkövető technológia nem konkrétan a teljesítményt növeli, hanem az olyan 3D-s grafikákban, mint amilyenek a játékok is, a fényhatásokat, a fény útját és a fény tereptárgyakra történő vetületét és tükröződését manipulálja úgy, hogy az a szemnek végül sokkal szebb és valósághűbb élményt nyújt. A magok és a gyorsítótárak optimalizációjának eredményeképpen pedig a Turing architektúrával felszerelt videokártyák, (mint amilyen a T2000 is) a nagy számítást igénylő műveletek esetén mintegy +50%-os hatékonyság érhető tetten, mindezt ráadásul jóval kevesebb, mintegy 40%-kal kisebb energiafogyasztás mellett képes abszolválni.

(Forrás: Notebookcheck.net. A 3DMark 11 összesített benchmark eredményei alapján, az összteljesítményt tekintve a Quadro T2000 a 1650 Ti és a 1060 Max-Q közé tehető.)

A Quadro T2000, így pedig a Thinkpad P15 erejét és a benne rejlő lehetőségeket talán két korábbi Quadro kártyával, nevezetesen a P1000-rel és az M1000M-mel való összehasonlítás mentén célszerű szemléltetni, hiszen az említett két VGA bár más és más architektúrára (Maxwell és Pascal) épült, a célterület ugyanaz.

A fenti képen a videocardbenchmark.net összehasonlító tesztje látható, mely jól szemlélteti, hogy a Quadro T2000, a két korábbi Quadro megoldáshoz képest már számottevő előrelépést és teljesítmény növekedést jelent, hiszen a G3D Mark tesztjén a T2000 már a P1000-hez képest is jelentősen nagyobb összpontozást ért el, az M1000M-hez képest ez a különbség pedig már több, mint kétszeres.

Bár egy workstation ereje nyilván a hagyományos benchmark programokkal is aránylag jól behatárolható, a releváns összértékelés érdekében célszerű még az erre a területre specializálódott szoftvereket is rá ereszteni az adott gépre. A SPECviewperf 2020 pedig éppen ezt a célt szolgálja, így természetesen mi sem feledkeztünk meg róla.

(A Lenovo Thinkpad P15 Gen1 általunk mért SPECviewperf eredményei)

A SPECviewperf 2020 eredményei így önmagukban véve még a szakavatott szemeknek is nehezen értelmezhetők, így ahhoz, hogy megértsük mit is látunk a képen, a Notebookcheck i7-10750H CPU-val és Nvidia Quadro T1000-rel felszerelt Thinkpad P15-ről szóló tesztjét kell alapul vennünk.

A mellékelt tesztek a Thinkpad T15g-t (Nvidia GeForce RTX 2070 Super Max-Q / i7-10750H) tették meg lehetséges maximumnak (100%), tehát az eredményeken jól látszik, hogy a T1000-rel felvértezett P15 eredményei hol helyezkednek el a T15g-hez képest. Persze az RTX 2070-ről fontos megjegyezni, hogy bár vitán felül csúcs széria, nyers erőben pedig párját ritkítja, elsősorban nem CAD-re, hanem gamingre van optimalizálva. Ez pedig leginkább a Siemens NX vagy snx-04 tesztje alatt a legszembetűnőbb, ahol a különbség óriási a T2000 javára. Mivel az RTX 2070 rendeltetésénél fogva nem CAD-re lett optimalizálva, a T2000 pedig igen, így míg előbbi csupán 19.52 fps-t tud felmutatni az említett tesztben, addig a T2000 165.4-et, vagyis több, mint a nyolcszorosát, pedig nyers erejét tekintve a T2000 a gyengébb kártya.

Így pedig a jelen tesztünkben szereplő és T2000-rel rendelkező P15 eredményeit, máris sokkal könnyebben tudjuk majd elhelyezni egy adott teljesítménybeli skálán. Csakhogy még közérthetőbb legyen: Például a solidworks-05 alatt, a 100%-nak tekinthető viszonyítási alap 152 fps-t hozott, a T1000-rel rendelkező P15 ehhez képest pedig 78-at, ami előbbihez képest 45%-kal kevesebb eredmény. A jelen tesztünkben szereplő és T2000-es VGA-val dolgozó P15 pedig ehhez viszonyítva 97 fps-t átlagolt a solidworks-05 alatt, vagyis azonos környezetben és azonos feltételek mellett, nem csupán a T2000 és a T1000 közötti teljesítménybeli különbség a jól látható, hanem a T2000 RTX 2070 Super Max-Q-hoz viszonyított ereje is.

A 3DMark 11 értékei is beszédesek, a 13219-es összeredményt ugyanis a VR Ready gaming PC-k, illetve a 4K-s PC-k közé skálázta be a program. Ez pedig még annak ellenére is szép eredmény, hogy a program mindig az adott kategóriának alsó határához viszonyít. És bár a Quadro T2000 alapvetően más célterület, az összesített eredmények alapján az ereje mégis nagyságrendileg az 1650Ti és a 1060 körülre tehető, így pedig a belőle kisajtolt fps-eket tekintve is valami olyasmit várhatunk, mint az Nvidia említett gamer megoldásaitól. A Notebookcheck összesített benchmark listája alapján, a T2000 összteljesítményt tekintve ráadásul az előző szériás P3200-őt is is lekörözni, ami már csak azért is szép eredmény, mert a P3200 eggyel magasabb kategóriába esik. Beszédes adat még továbbá az is, hogy a mellékelt benchmark eredményekben a T2000 61,2%-kal, vagyis számottevően erősebb, mint a P2000.

(Forrás: Notebookcheck.net)

Összegzés

Az Nvidia Quadro T2000 – i7-10850H párosával felvértezett Lenovo Thinkpad P15 Gen1 minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, amiért már a Quadro T1000 – i7-10750H-s megoldást is szerettük, ám annak erényeiből ezúttal még többet és jobbat kapunk. A P15 egy erős, masszív és ízig-vérig workstation, ami a valóban hardverigényes feladatokat is könnyűszerrel kirázza a kisujjából. A belsőben helyet kapó 512GB-os NVMe SSD és 32GB DDR4 memória együttes ereje pedig ehhez remekül asszisztál, így sem a CAD és egyéb tervező-modellező, esetleg videóvágó szoftverek, sem pedig akár az újabb generációs játékok nem jelentenek gondot a P15-nek. És bár a közvetlen elődjéhez, vagyis a P53-hoz képest a CPU összteljesítményét tekintve nincs érezhető változás, a GPU-k közötti generációs különbségek ugyanakkor már számottevők.

Pro: erős hardver; kiváló workstation és korrekt gaming performansz.
Kontra: A Dolby Atmos hangrendszer hozza a kötelezőt, de az élmezőnytől elmarad. Az átlagnál valamivel hangosabb hűtés. Gépelés közben a billentyűzet bal alsó része kicsit zörög.

További Tesztek

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés