Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Fujitsu CELSIUS J550 – Kicsiben is nagy

egyéb kütyük

Teszt: Fujitsu CELSIUS J550 – Kicsiben is nagy

Megnéztük, mit tud a Fujitsu belépőszintű munkaállomása.

Amikor az ember egy irodai számítógépre gondol, általában egy egyszerű, kissé lassúcska, szövegszerkesztésre, internetezésre és e-mailezésre használható eszköz jut az eszébe. Pedig léteznek olyan készülékek, amelyek minden igényt képesek kielégíteni, méghozzá egy kompakt, csöndes készülékházban. Ezeket nevezzük munkaállomásoknak, most pedig a Fujitsu jóvoltából lehetőségünk volt kipróbálni egy igazán ütős darabot, a Németországban készülő CELSIUS J550-eset. Bár a gyártó hivatalosan belépő szintű professzionális munkaállomásként aposztrofálja a készüléket, a valóságban egy minden izében minőségi, felsőkategóriás eszközről van szó. Tesztünkből kiderül, hogy miért!

j550

Első pillantásra

Amikor az ember elsőre a kezei közé kaparintja a J550-est, már elsőre feltűnik neki, hogy ez bizony nem egy óriás teremtés. Mindez köszönhető annak, hogy a Fujitsu ennél a modellnél az SFF (small form factor), azaz a kisméretű készülékházra esküdött fel. Az ennek fényében nem túlságosan nagy, alig  332 x 338 x 89 mm-es külső méretekkel megáldott készüléken látszik, hogy szempont volt, hogy akár egy monitort is elhelyezzenek rajta, zajnak vagy furcsa zörgésnek nyoma sincs.

Celsius_J550

Az biztos, hogy a formatervezők azért sokkal inkább egy monitor mellé, semmint alá képzelték el a J550-est, hiszen a feliratokat mind-mind állítva rajzolták fel (kivétel az opcionális kártyaolvasó, ez fektetve jelzi, hogy mit hova kell helyeznünk). Ezek érthető módon a csatlakozókat jelzik, ezekből azért jutott néhány az előlapra is. A Fujitsu felirat fölé került a bekapcsológomb, míg a két, USB-3-as csatlakozó az alsó félen foglal helyet. Melléjük egy mikrofon és egy fülhallgató összekötéséhez használható páros jack foglalat is beépítésre került.

fujitsuj5502

Rajtuk kívül még elölről érhetjük el a már emlegetett kártyaolvasót is, ez a már régen nem használt CF kártyáktól a Sony Memory Stick-en át az SD-ig mindennel megbirkózik. A kártyaolvasó mellé a DVD-írót helyezték el a mérnökök, ez egyébként (ahogyan szinte minden) cserélhető, opcionálisan akár Blu-ray írót is választhatunk. A többi csatlakozót hátulról érhetjük el, itt aztán tényleg van minden! Kezdve a soros porttal, a DVI-on át a PS/2-es egér és billentyűzet bemenetig minden régi-új szabványra felkészültek a mérnökök. Rajtuk kívül ugyanis 6 USB 3.0 foglalat, 2 DisplayPort és 1 Ethernet csatlakozó is helyet kapott, azonban HDMI-t hiába keresünk, az nincs.

Belső értékek

Bár már külsőre sem panaszkodhatunk nagyon a J550-re, belül még jobb a helyzet. A készülék rendkívül széleskörűen konfigurálható, hozzám egy igencsak erős példány érkezett, hiszen a tesztalany működéséről egy négymagos, Intel Core i7-es processzor gondoskodik, ez 3,4 GHz-es órejelen üzemel, Turbo Boost-tal pedig akár 4 GHz-en is képes működni.  Fontos kiemelni, hogy nemcsak a processzor maga, de az alaplap is felsőkategóriás példány, a Németországban tervezett és gyártott egység számára ugyanis nem okoz problémát, ha soha nem kapcsolják ki, a gyártó úgy alkotta meg, hogy hónapokon keresztül is be lehet kapcsolva.

fujitsuj5503

Processzorok tekintetében egyébként elérhetőek még az Intel Xeon modelljei is, illetve akár 64 GB RAM is kerülhet a burkolat alá, ez utóbbiból nekünk 16 GB jutott. A DDR4-es RAM-okból egyébként 4 darabot tud fogadni a készülék. Választhatunk, hogy merevlemezt, vagy SSD-t kérünk bele, de akár a kettő együtt is működhet, hely az van. Nekünk egy SSD jutott, egy 256 GB-os Samsung modellre került fel a Windows 10 Pro és a Fujitsu néhány szoftvere. Természetesen ez 2,5 colos, de a merevlemezből utólag egy 3,5”-es verzió is behelyezhető. Amennyiben valaki az SSD-re esküszik, úgy jó hír, hogy a hagyományos SATA és eSATA mellett M.2-2280 formátumú foglalatot is beépítettek a mérnökök. Sőt, a J550-es támogatja még a PCIe típusú SSD-ket, ezek pedig akár hatszor gyorsabbak is lehetnek egy átlagos modellnél, azaz aki a legjobbat akarja, az is megtalálhatja a számítását a készülékben. Természetesen irodai környezetben lehetőség van a merevlemez zárolására, illetve távoli követésére is, sőt a teljes tevékenységet is monitorozni tudja a készülék.

quadroGrafikus kártyából is óriási a választék, ha valaki nem elégszik meg az intergrált, Intel megoldással az választhat akár 4 GB RAM-mal ellátott NVIDIA Quadro K2200-at vagy a szintén 4 GB-nyi RAM-ot tartalmazó FirePro W5100-at, ez utóbbi az AMD műhelyéből származik. Míg az NVIDIA modellje 640 grafikus processzormaggal rendelkezik, addig az AMD modellje 768 processzormaggal került le a gyártósorról. Nekünk a Quadro K2200-as jutott, gyakorlatilag elmondhatom, hogy az én, átlagfelhasználós üzemmódomban nem lehetett elérni az egység határait, a 4K-s videók is úgy mentek, ahogyan a nagy könyvben meg van írva. Érezhető, hogy ezek már komoly, grafikus munkára valók, nem játékszerekről van tehát szó! Talán nem meglepő, hogy az acélos hardvernek köszönhetően a Windows 10 Pro hibátlanul teszi a dolgát, akadás vagy bármiféle rendellenes működés egyáltalán nem fenyegeti a J550 tulajdonosát. Csakúgy, ahogyan a zaj sem, hiszen a beépített, 280 wattos táp átlagos üzem mellett igen csöndben tette a dolgát.

Végítélet

Igazság szerint nehéz belekötni a Fujitsu munkaállomásába, hiszen a J550-es annyira széleskörűen konfigurálható, hogy gyakorlatilag bárki megtalálhatja azt a verziót, amire szüksége van. A kompakt, moduláris kialakítás a jó összeszerelési minőség és a biztos szervizháttér pedig garantálja, hogy nemcsak a vétel, de az utána következő időszak is jó legyen. Részemről tehát, amennyiben valaki felturbózná az irodáját, az bátran válasszon egy ilyen modellt, aligha fog csalódni benne. Azért persze arra nem árt felkészülni, hogy egy ilyen, minőségi munkaállomás nem olcsó, még az alapkivitelért is ott kell hagyni 250-300 ezer forintot!



Szólj hozzá!

További egyéb kütyük

Fujitsu Celsius J50

  Megjelenés éve: 2016
  Pro:  
  - Minőségi összeszerelés
  - Erős hardver
 
  Kontra:  
  - Nincs HDMI csatlakozó
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés