Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kipróbáltuk: Windows 7 frissítése Win8-ra

Alkalmazások, szoftverek

Kipróbáltuk: Windows 7 frissítése Win8-ra

Eredetileg a két ünnep közé terveztem a műveletet, de ne bírtam ki: ma reggel fogtam, beraktam a 64bites telepítő DVD-t a gépbe és ráengedtem a Windows 7-re a 8-as installt.

Alapvetően nem jellemző rám az effajta, hirtelen felindulásból elkövetett upgrade, de tegnap reggel egyik pillanatról a másikra úgy döntöttem: lesz, ami lesz, kipróbálom az egyébként általam nem preferált módját az oprendszer váltásnak: a frissítést.

Régi beidegződések

Merthogy régebben, évekkel ezelőtt nem egyszer és nem kétszer csalódtam a Windows verziók közötti frissítésben, éppen ezért volt talán az a fejemben, hogy egy clean install talán sokkal „tisztább” ügy, mintsem ráengedni a régi, jól bevált Win7-re a 8-ast és ez által összezavarni szegény rendszert.

A DVD- berakva, azt elindítva az első, amit megkérdezett a telepítő, hogy meg akarom-e tartani a régi fájljaimat és programjaimat, erre egy határozott igent válaszolva pedig egy perc gondolkodást követően közölte: a Wifi és a Bluetooth drivereket szedjem le azonnal a gépről, mert azok nem kompatibilisek a Win8-cal. Kicsit megijedve megtettem az egy kattintásos műveletet: leszedtem a drivereket és a gépet újraindítva újra nekiálltam a telepítésnek. Ekkor már minden rendben találtatott: ugyan internet és Bluetooth nélkül, de máris elkezdett felmászni a Win8 a gépre.

Nem telt bele fél óra – i7, 8GB RAM, Raid0 SSD – és a gép máris a beállítások visszatöltésén dolgozott, majd 2-3 újraindulás után legnagyobb meglepetésemre ugyanazt az asztalt kaptam vissza, amit a Win7-tel otthagytam. Dokumentumok, Thunderbird – emailek,  Chrome – kedvencek, letöltések, céges számlázó program, Office, Adobe cuccok – mindent a helyén találtam, kivéve egy  dolgot: a letöltések mappa tartalmát, illetve a start menüt.

Vissza a jövőbe

Merthogy amióta Win95 a Windows, azóta van és kell start menü, legalább is nekem, tehát az első dolgom az volt, hogy a Google-be beüssem a „free start menu for windows 8” kifejezést és az első találatok közül letöltsem ezt: http://lee-soft.com/vistart/windows-8-start-menu.html . Jelentem: tökéletesen működik a Start menü azóta, a vele együtt felinstallált szemeteket (toolbar, registry cleaner) pedig szépen le lehet szedni utólag.

Visszatérve a frissítésre: ha netán mégsem lenne meg valami – amit nehezen tudok elképzelni a tapasztalatok után -, akkor valamennyi fájlt – a rendszer egy Windows.old mappába rak, melynek a helyét sajnos a telepítés során nem tudjuk testre szabni. Pedig azért 128 GB-os SSD-nél nem feltétlenül volt jó ötlet a nálam 20 GB-os régi Windows mappát ugyanarra a meghajtóra menteni. Mindenesetre a már ismerős mappaszerkezetben innen tudjuk visszavadászni azokat a fájlokat, melyek esetleg nem kerültek volna át, jelzem ugyanakkor még egyszer, hogy ilyen nálam egy darab sem volt, tehát valószínű, hogy ez inkább amolyan biztonsági fícsör, arra az esetre például, ha telepítés közben történne valami és vissza kéne állítani a régi Win7-et.

A telepítés során sok izgalom nem történt, az egész 40 percig tartott, mire az új Wifi és Bluetooth driverekkel elindult a gép, mely során egy „Kompatibilitási hiba” üzenet fogadott, miszerint a laptopom ujjlenyomat drivere nem tetszik a Win8-nak, ezt – lévén nem igazán használom – gyorsan le is szedtem, majd keresek hozzá másikat.

Az eddigi tapasztalatok szerint – ahogyan azt már több előzetes tesztünkben is említettük – a gép valamelyest gyorsabban kezeli az alkalmazások közötti váltásokat, megnyitásokat, a boot idő viszont nekem nem lett kevesebb egy másodperccel sem. Nem tudom, hogy ez utóbbi egy clean installnál javult volna-e, de például hallottam már 10 másodperc körüli Win8 boot időkről SSD-vel, ezt azért nem igazán közelítem meg, hiába az über erős gép. A 23 másodperces hideg indulás maradt 23 másodperc, igaz, ezt követően tényleg, mintha fájl- és alkalmazáskezelésben eljutottunk volna oda, ahol mondjuk a Windows XP SP2-nél elakadtunk.

Tehát…

A frissítést mindenkinek bátran ajánlom, több kolléga tapasztalatai szerint is egyébként a régebbi számítógépek új életre kelhetnek a Win8-tól: az, hogy jobban megírták a programot és végre nem fogja le a hardvert, nagyon jó hír lehet azoknak, akiknek már kicsit lassúcska a gépük. Én amondó lennék, hogy ha már karácsony, akkor itt az idő arra, hogy egy SSD cserével + Win8 telepítéssel gyakorlatilag többszörösére felgyorsítsuk a gépünket 30ezerből, a filléres memóriaárakról és azok beszerzésének lehetőségéről nem is beszélve.



Szólj hozzá!

További Alkalmazások, szoftverek

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés