Connect with us

technokrata

Teszt: Miben más az új Adobe CS6?

Alkalmazások, szoftverek

Teszt: Miben más az új Adobe CS6?

Az Adobe a mai napon tette elérhetővé a nyilvánosságnak új CS6-os csomagját, melynek Master Collection változata mindösszesen 14 – féle termékből áll, ráadásul havi 11.000 Ft-os creative cloud előfizetéssel már mindenki számára megvásárolható.

Creative Cloud

A CS6-os az Adobe számára több szempontból is új alapokat jelent: egyrészről az egyes alkalmazásokat hajtó, minden eddiginél jobb Mercury motor új alapokra helyezte a digitális produkciós eszköztárat, másrészről pedig üzletileg is 180 fokos fordulatot vett a cég: a termékeket és az azokhoz szervesen kapcsolódó Creative Cloud felhősszolgáltatásokat már havidíjas módon is, mindössze 11.000 Ft / hó áron meg tudjuk vásárolni. Igen, havi 11.000 Ft-ért (50 dollárért) kapunk teljes Photoshop Extended verziót, Illustratort, InDesignt, Muse-ot, Flash-t, Dreamweavert, Edge-et, Fireworks-öt, Premiere Pro-t, After Effects-et, Audition-t, SpeedGrade-et, Prelude-ot, Encore-t és természetesen az Acrobat Pro-t.

A CS6-osnál elsőként jelenik meg a creative cloud, mint szolgáltatás az Adobe-tól: ez itt nem azt jelenti, hogy egy távoli gépen futnak az alkalmazások, hanem azok pontosan ugyanúgy letölthetők a saját számítógépekre, mint eddig, csupán extra közösségi szolgáltatásokat kapunk melléjük. Ilyen például az egyes fájlok szinkronizálásának lehetősége, mely lehetővé teszi azt, hogy az iPad-es verziók és a PC-s programok között minden eddiginél egyszerűbben adjuk át az elkészült, vagy félkész termékeket. De ezek mellett egyedi publikálási lehetőségeket, közösségi funkciókat és extra segítségeket is kapnak a regisztrált felhasználók, mely azt jelenti, hogy az eddiginél vélhetően gyorsabban és hatékonyabban lesz mind elsajátítható, mind használható valamennyi Adobe alkalmazás a cloud-alapú tudásmegosztásnak köszönhetően.

Tartalom-érzékeny technológia

A tablet verziók közül egyébként a CS6-os kapcsán a Proto alkalmazás az, ami talán a leglátványosabb: ez egyelőre most Android – később majd iOS-en is – platformon kínál nagyon intuitív webes wireframe-szerkesztési lehetőségeket. Újdonság továbbá a Photoshopban megjelenő videó layer, az iPhoto-nál talán kifinomultabb és jobban használható tartalom-érzékeny autokorrekció, automata színhelyesség javítás, curves, vagy lencse torzulás javítása: ez utóbbi eddig csak úgy működött, ha szemből fotóztunk panorámaképeket és úgy „egyenesítette ki” őket, most már az új adaptive wide angle funkcióval tudunk segíteni a szoftvernek és segédvonalakat rajzolva tudunk finomítani és gondoskodni arról, hogy a lehető legjobb legyen a végeredmény.

Nem újdonság, de szintén jobban működik a tartalom kitöltés: az egyes levágott, elforgatott képek „üresen maradt” részeit egyszerűen tudjuk ma már kitölteni az ég, vagy éppen a talaj textúrájával úgy, hogy a módosítások szinte láthatatlanná válnak a külső szemlélő számára. Megújult továbbá a crop is: a CS6-ban már megtartja a program a kivágott képrészleteket és azokat mintegy layerként kezeli arra az esetre, ha azok egyes részleteire mégis szükségünk lenne a későbbiekben. A Photoshophoz kapcsolódóan szintén jó hír, hogy végre 64 bites lett a Bridge, melynek köszönhetően az ki tudja használni a memóriát és így sokkal gyorsabbak a vele elvégzett műveletek

Automatikus álló- fekvő oldal áttördelés

A most 25 éves Illustrator újdonsága, hogy új color panelt kapott és immáron értelmezi az rgb értékeket, ráadásul ő is megkapta az új Mercury motort, melynek köszönhetően valamennyi művelet gyorsult rajta. Az egyik leglátványosabb talán a trace-elés, mely nem vektoros képekből csinál vektorost: ez amellett, hogy az új CS6-os Illustratorral már gyorsabb, sokkal szebb lesz a végeredmény is. Végre nemcsak egyenesekre, hanem görbékre is tudunk színátmenetet rakni, és igen, az Indesign is végre 64 bites lett, nem mint az 5.5-ös verzióban.

Az Indesign talán legkomolyabb újdonsága egyébként az automatikus álló-fekvő tördelés: szintén a tablet felhasználók járhattak az Adobe fejében, amikor kitalálták a funkciót: meglévő álló oldalakat lehet fekvőre áttördeni, melynek köszönhetően a töredékére csökken a tördelők, illetve kiadványszerkesztők munkája. A fekvő-álló oldalak áttördelésénél külön jó, hogy amennyiben utólag változtatunk a szövegen, úgy a program automatikusan változtatja azt a mutáció oldalon is, így nincs szükség az újrakonvertálásra még akkor sem, ha nagyobb szövegrészleteket kell módosítanunk utólag.

Ujjal pörgethető videók szerkesztés közben

A Premiere CS6-os verziója végre jól kezeli a 16:9-es thumbnaileket, melynek köszönhetően úgy alakították át a felhasználói felületét, hogy egyszerre sokkal több videó (vágókép) látható egy képernyőn. Emellett OSx felhasználók számára lehetőség van már a szerkesztés közbeni realtime belepörgetésre úgy, hogy mindezt a touchpad-en tesszük az ujjainkkal, mintegy jog-szerűen, ezáltal egy új szintre emelve a számítógépes videoszerkesztés éléményét, mint olyant.

Sokkal smooth-abban működik továbbá a trim, ráadásul az egyes ablakok átméretezésénél nem kell megállítanunk a videókat, azok folyamatosan tudnak menni szerkesztés és átméretezés közben is. Minden persze csak hardver kérdése: már a CS5.5-öshöz is igen erős videókártya kellett, bizony a CS6-os főleg aftereffects képességeihez is legalább egy 2 gigás Quadro kártya szükségeltetik.

Összegezve

Jó hír, hogy cloud verzióból lesz külön oktatási verzió is, ahogyan egyébként a hagyományosan értékesítendő verziókból is, ezek áráról egyelőre nincs információnk. A CS6 megjelenése addig is minden eddiginél közelebb hozza a digitális produkciót a kis, vagy mikrovállalkozások, egyéni felhasználók számára: nem kell kifizetni az egyszeri, akár másfél milliós szoftver díjakat: egy előfizetéssel akár már holnaptól mindenki nekiállhat a tanulásnak és elsajátíthatja a digitális produkciós eszközök használatának mikéntjét. Csupán időre, némi tehetségre és egy jó hardverre van szükség, na meg havi 11.000 Ft-ra.Szólj hozzá!

További Alkalmazások, szoftverek

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Dotkom

Hirdetés

Műszaki-Magazin.hu