Connect with us

Hirdetés

technokrata

Magyar Internet-felhasználók: olcsóbb és megbízhatóbb hozzáférést!

Laptop

Magyar Internet-felhasználók: olcsóbb és megbízhatóbb hozzáférést!

A hazai Internet-előfizetők elégedetlenek az elérés árával, a kapcsolat folytonosságával és a sávszélesség ingadozásával, sőt problémák vannak a telefonos ügyfélszolgálat elérhetőségével is. Vajon lesz változás?

A BellResearch és a Modem Kor felmérésének eredménye szerint az emberek hazánkban egyelőre az ár alapján választják ki, hogy melyik Internet szolgáltatóval (ISP) szerződnek.

Az Internet-hozzáférés szolgáltató kiválasztásánál meghatározó szerepe van a szolgáltató árképzésének és a szolgáltatás költségeinek. Bár a nagy- és középvállalatok közül a legtöbben a jelenlegi ISP kiválasztásánál a legreálisabb ár/érték arányt képviselő szolgáltatót választották (20,7%), többek számára a legalacsonyabb ár volt az egyik legfőbb döntési szempont (17,9%). Közel minden hatodik vállalat a kisebb egyszeri beruházási/csatlakozási költség miatt választotta ki a jelenlegi Internet-szolgáltatóját (14,9%), míg minden tizedik cég figyelembe vette a döntési folyamat során a költségek tervezhetőségét is, amelyet a minél átláthatóbb díjstruktúra segít elő (11,7%).

A szolgáltatás költségein kívül a szolgáltató választást alapvetően meghatározza az elérhető szolgáltatók köre (18,1%). Mindezek mellett a saját személyes kapcsolatok (12,4%), valamint az ismerősök ajánlása (11,7%) fontos szerepet játszik a döntési folyamat során.

Az üzemeltetés során az Internet szolgáltatóval szemben a legtöbb vállalat versenyképes árakat (44,5%), a szolgáltatás folytonosságát (37,4%), valamint az ügyfélszolgálat állandó rendelkezésre állását várja el (30,5%), amely különösen az esetleges hibák elhárításánál játszik kardinális szerepet. Érdekes, hogy a nagy- és középvállalatok ISP-vel szemben támasztott három legfontosabb elvárása közül csupán az ár jelenik meg, mint alapvető döntési szempont, ugyanakkor a hibák kijavításával kapcsolatos tényezőket csak az ügyfelek kisebb aránya említette (például nonstop ügyfélszolgálat: 5,9%, hibaelhárítási idő: 3,2%). Mindez egyben arra is utal, hogy ezek a szempontok alapvető elvárások, amelyeket a szolgáltatónak mindenképpen teljesítenie kell.

A kutatásban vizsgálat alá esett az is, hogy az ISP-k által nyújtott szolgáltatás mely területeken hagy leginkább kívánnivalót maga után. A legtöbb vállalat az árak tekintetében várna javulást (33,6%), kevésbé elégedettek az ügyfelek a szolgáltatás folytonosságával (31,4%), és közel ugyanannyi ügyfélnél tűnik problémásnak a garantált sávszélesség folyamatos betartása, valamint az ügyfélszolgálat elérése.

A fenti adatok a Modem Kor megbízása alapján a BellResearch által készített ”Internet-szolgáltatók értékelése – elvárások és teljesítmény” nevet viselő, az érdeklődők számára térítés ellenében elérhető tanulmányából származnak.

A kutatás során postai úton juttatták el a kérdőíveket az összes 50 főnél többet foglalkoztató vállalathoz, mintegy 6500 céghez 2001. április és augusztus között. A minta összesen 459 vállalat adatait tartalmazza, a kérdőívet a válaszadók önállóan töltötték ki. Az adatfeldolgozás során matematikai-statisztikai eljárás (súlyozás) segítségével visszaállítottuk az 50 fősnél nagyobb vállalatok alapsokaságának eloszlására jellemző ágazati, regionális és alkalmazotti létszám adatokat, ezáltal a minta reprezentálja a vizsgált szegmens véleményét (a minta hibahatára ± 4,5%).

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés