Connect with us

Hirdetés

technokrata

Féreg rágja a Microsoft SQL Servert futtató rendszereket

Dotkom

Féreg rágja a Microsoft SQL Servert futtató rendszereket

Számítógépes biztonsági szakértők beszámolója szerint egy új féreg terjed a hanyagul konfigurált Microsoft adatbázis-kiszolgálókon.

Az új féregnek egyelőre nem adtak nevet, mindenesetre annyit már tudni lehet róla, hogy két darab trójai programot telepít olyan Microsoft SQL Serverekre, amelyeken a rendszeradminisztrátor accountjához nincs megadva jelszó. A programokat a féreg a Philadelphiai Művészeti Múzeum egyik szerveréről töltötte le, ám mivel ezeket tegnap eltávolították onnan, a féreg nem tudja többé telepíteni őket.

Ha a kártékony program mégis felkerült, az áldozat gépről megpróbál csatlakozni a Cleveland-i Case Western Reserve Egyetem IRC szerverére, feltételezések szerint azért, hogy közvetítse a megtámadott gépek IP címét, illetve esetleg a jelszavakat is. Továbbá az 1433-as porton keresztül más támadható szervereket keres.

Marc Maiffret az eEye Digital Security egyik vezetője az új féreg megjelenése kapcsán elmondta, az alapértelmezés szerinti jelszavas védelem a Microsoft SQL Server 7.0-s változatában igencsak gyenge, ő maga csodálkozott is azon, hogy eddig még nem készített senki olyan férget, amely ezt a biztonsági rést használja ki. A Microsoft egyelőre nem kommentálta az új biztonsági lyukat, amelynek azért van nagy jelentősége, mert a Microsoft SQL Server a legnépszerűbb webes adatbázis kiszolgáló rendszer, amely 68 százalékos piaci részesedéssel bír.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés