Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: WayteQ xTAB-100is – iPad Androiddal

Tablet tesztek

Teszt: WayteQ xTAB-100is – iPad Androiddal

A WayteQ xTab 100IS készüléke ár-értékben eddig a legjobb tablet, amit kipróbálhattunk. Nettó 43ezerért egy iPad 1 hasonmást kapunk, Androiddal, igazán szép kijelzővel és jó akku-idővel.

A tabletek két szempontból is meghatározók, ha úgy tetszik mérföldkövek az informatikai-evolúcióban. Egyrészről kiváló katalizátorok az e-papírok és a személyi számítógépek között, másrészről pedig tökéletesen ábrázolják napjaink fogyasztói társadalmi korcsosodását, melynek keretében amíg ma kontinensnyi-területek vannak víz és áramellátás nélkül, addig a magunkféle jóléti társadalmakban már nem az igény szüli az eszközt, hanem fordítva: előbb gyártanak le valamit és utána kell kitalálnunk azt, hogy az mire is jó éppen.

Amíg kitaláljuk, hogy mire is jó egy tablet, addig azonban a gyártók havonta lepnek meg minket újabb és újabb táblagépekkel, melyek szinte egytől egyig ugyanolyanok: fekete keret, nagy kijelző, iOS, vagy Android. A lényeg a részletekben rejlik: ha táblagépet akarsz venni, akkor bizony hat dolgot figyelj: nézd meg, hogy:

–          milyen proci van a gépben (kétmagos kéne, a WayteQ csak egymagos, de nem számottevő a különbség)

–          milyen verziójú oprendszer fut rajta (4.0.3 Android ,Ice Cream Sandwitch)

–          milyen kijelzővel van (IPS, 9,7 coll)

–          milyen akkut raktak bele (8000 mAh, 7 óra folyamatos Angry Birds és internet, vagy napi 1 óra intenzív használat esetén 4-5 nap készenlét)

–          bővíthető-e (igen, 32 gigás microSD kártyáig)

–          van-e benne GPS (a WayteQ xTab 100IS-ben nincs)

–           valamint nem árt, ha kézbe veszed, kipróbálod személyesen hogy tetszik-e.

Ez utóbbinál – a próba során – kiderül, hogy megfelelő érzékenységű-e a kijelző, elég gyors-e a böngésző, elég erős-e a wifi, illetve minden kis apró funkciót ki tudsz próbálni annak érdekében, hogy a pénzedért biztosan azt kapd, amit elvársz.

Bruttó 55.000 Ft

A WayteQ xTab100IS-ből már azért is érdemes jó gyorsan bevásárolni, mert a nyakamat rá, hogy pillanatokon belül perelni fogja a gyártót az Apple: a készülék 95%-ban ugyanúgy néz ki, mint az iPad 1-es: ugyanazon méretek, arányok, élek, még a gombok is teljesen hasonló anyagból vannak, melynek következtében egyébként az eddigi legkompaktabb és legszebb táblagépet üdvözölhettük szerkesztőségében az xTab100IS személyében. A hátlap matt szürkében pompázik, elöl az iPad gomb hiánya, illetve oldalt a több gomb, illetve bővítőhely az, amin lebukik az xTab: ez mégsem iPad.

55ezerért még jó hogy nem, de ez nem igazán a kijelzőn múlik: az IPS panel egészen komoly láthatóságot garantál a készüléknek, még akkor is, ha nekünk automatikus fényerő állítás nincsen benne, éppen ezért kicsit szem-égető volt az összhatás 3 óra Angry Birds-özés után.  A gombokra visszatérve: a WayteQ xTab 100-as töltőcsatija alul található, mellette kettő micro USB porttal, melyhez a gyári csomagban találunk átalakítót is, itt van még a microSD kártya bővítő hely is és az előlapról lemaradt home gomb is, mely viszonylag felesleges annak tudatában, hogy erre a szokásos android-módon találunk érintőgombot az alsó bal sarokban. A készülék jobb felső sarkában találjuk a ki- és bekapcsolásra, illetve elaltatásra szolgáló kis gombot, jobboldalt a hangerőgombok plusz egy funkciógomb található (ezzel tudunk plusz menüket előcsalogatni az alkalmazásokban), baloldalt a készülékház tetején pedig a szokásos 3,5 mm-es jack aljzat terpeszkedik. Gombokból tehát van elég, talán kicsit sok is, mindenesetre sem függőleges, sem vízszintes használatkor nem zavaróak egyáltalán, azonban az annál inkább, hogy ezek közül semelyik nem használható exponálásra a kamerához. Merthogy igen, a WayteQ xTab100IS-ben van elő- és hátlapi kamera is, mely előbbi főleg Skype-ozásnál jöhet jól, a hátulsó pedig még mindig nem tudjuk mikor: mindenesetre ez két megapixeles és VGA videók rögzítésére is képes. A minőség hagy némi kívánnivalót maga után, de aki tablettel fotóz, vagy videózik, az megérdemli a sorsát.

Hétköznapi használat

Az iPad kopipészt design előnye, hogy az xTab pontosan belefér a régi iPad tokomba, és ezt követően első ránézésre senki nem mondja meg azt, hogy ez nem Apple termék. Második ránézésre annál is inkább: hiába az Apple-szerű alap háttérkép, az első pillanatban már nyilvánvalóvá válik a készülék androidos mivolta. A hétköznapi használat során – miután a készüléket összelőttem a gmail accountommal és jó szokás szerint rászinkronizált mindent, amit valaha a Google szerverein tároltam – a gép igen gyorsnak, jónak bizonyult, a nettó 43, bruttó 55ezer Ft-os áráért ár-értékben azt kell, hogy mondjam, hogy verhetetlen az xTab100IS. Egyáltalán nem ér se kétszer, se háromszor többet semelyik tablet, még akkor sem, ha azoknak

–          érzékenyebb a giroszkópja (nekünk picit lassúnak tűnik a reakcióidő)

–          érzékenyebb a kijelzője (az xTab100-as olyan 78%-át hozza az iPad kijelzőjének érzékenységének)

–          érzékenyebb a Wifije (6-7 méterről már csak kettest mutat az otthoni wifi hálózaton, ráadásul nem n-es)

–          jobb a kamerája

–          van fényérzékelője

–          és van benne GPS.

Az xTab 100IS az első olyan tablet – csak hogy haza is beszéljünk -, melyen gyárilag rajta találjuk a Táblamagazin alkalmazást, melynek köszönhetően 27-féle, kéthetente frissülő, ingyenes magazint kapunk mindenféle témából, rendszeresen a táblagépre. Ezeken kívül természetesen a gyári appok listája szabadon bővíthető a Google Play-ből: Facebook, Angry Birds, Total Commander, a letölthető alkalmazások tárháza szinte végtelen.

Verdikt

Az xTab100 IS nem ugyanaz az Aqua által most akciózott sima xTab 100S-sel, erre mindenkinek felhívnám a figyelmét. Utóbbi kevesebb – 4, szemben az IS 8 GB– háttértárral, gyengébb kijelzővel és fele akkora memóriával van szerelve, tehát az i-betű elég sokat jelent. Pláne ha azt nézzük, hogy a kettő ára teljesen megegyezik: ide kattintva bruttó 55ért, a legolcsóbban beszerezhető az általunk is kipróbált IS.

A funkciókat tekintve az xTab100 IS egy olcsó készülék, ellenben hibátlanul játszik full HD videókat, gyors, böngészésre, mindennapi tabletezésre egy általunk igencsak jó szívvel javasolt darab. Ár-értékben nem láttunk még nagyon jobbat nála: a minőségi anyagok, design, bővíthetőség, szép kijelző és gyors működés garantált, bátran javasoljuk a beszerzést.



Szólj hozzá!

További Tablet tesztek

WayteQ xTAB-100is

  Megjelenés éve: 2012
  Pro:  
  - nagyon jó minőség
  - szép, éles kijelző
  - olcsó
 
  Kontra:  
  - nincs benne GPS és Bluetooth
  - Wifi és giroszkóp nem elég érzékeny
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 9"
  • kijelző felbontása: 1024 x 768 pixel"
  • kijelző típusa: IPS, 10 pontos multi-touch, kapacitív"
  • eszköz mérete: 242 x 189 x 9,5 mm
  • tömeg: 660 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: 1GHz Cortex A8 Core with neon & 512KB cache, OPENGL ES2.0 és OPEN VG támogatás, hardveres Adobe Flash Player 11 gyorsító
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 8 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSD, 32GB-ig
  • portok: microUSB, 3,5 mm audio
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 2 megapixel
  • video chat:  
  • video felbontás: VGA
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: -
  • WiFi: 802.11 b/g
  • Bluetooth: nincs
  • GPS: nincs
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.0.3
  • spec. szoftverek: Táblamagazin
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: Lithium, 8000 mAH
  • tapasztalat: 6 óra felett bírja folyamatos használattal, egyébként napi 1 óra nyomkodással 1 hét is akár
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés