Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Samsung Galaxy Tab 10.1 – Az elíziumi mezőkről

Tablet

Teszt: Samsung Galaxy Tab 10.1 – Az elíziumi mezőkről

A számos országban betiltott táblagépet volt szerencsék egy hétig nyúzni.

2011 februárjában jelent meg a Samsung egyik legnagyobb táblagépe, a Galaxy Tab 10.1, melynek számozása megfelel a képernyőjének átmérőjével. Leginkább a benyomásaimról szeretnék írni, amit ez a készülék adott nekem. Az Apple és a Samsung közötti szabványháborúról ebben a tesztben a kedves olvasó nem fog találkozni. Egyrészt nem érdekel mert end user vagyok, másrészt pedig úgy gondolom, hogy az egész egy nagy butaság. Ezzel a téma részemről lezárt.

Első körben nézzük a hardvert
Maga a készülék impozáns méretű, 11 mm vastag, magassága és szélessége pedig 246×170 mm. Utóbbi relatív, ki hogy forgatja. A kijelzője, mint már említettem, 10.1 hüvelykes, azaz 25.64 cm átmérőjű, ami már-már felér egy kisebb netbook kijelzőjének az átmérőjével. Emellett kapacitív a kijelzője, 16 millió színt képes megjeleníteni és 1280×800-as a felbontása, ami a 720p-nél picivel nagyobb. A készülékben egy kétmagos 1 GHz-es processzor ketyeg, amely egy nVidia Tegra 2-es CPU. A grafikus megjelenítésért szintén egy nVidia GeForce felel. Memóriából is kapott bőven, 1 GB-ot raktak bele.

Hátul egy 8 MP-es kamera található LED vakuval, amely 3264×2448-as felbontású képeket készít, az előlapi kamerája pedig a szokásos webkamera minőséget hozza a maga 2 MP-es tudásával. Tehetünk bele SIM kártyát is, hogy mobilinternetezhessünk. Innen már sejthető, hogy HSDPA készülékről van szó (21 MBit/s). A wifije N-es, azaz 150 MBit/s-os adatátviteli sebességre is képes otthoni vagy kávézói használatkor. Egyetlen hibája a készüléknek, hogy mivel hatalmas és viszonylag nehéz (közel 60 dekás), ezért kicsit recseg-ropog a kerete. Mivel a legtöbb ember fekvő módban használja a táblagépet (kivéve könyv olvasásakor), ezért a töltő bemenete oldalt található, így böngészés és filmnézés közben a töltőkábel egyáltalán nem zavaró.  Hogy ne legyenek fogalmi zavarok, a továbbiakban a készülékről fektetett állapotban írok.

Mindkét oldalán található hangszóró, bal oldalt egy jack kimenet, a készülék tetején pedig ott a mikrofon nyílása és a hangerősséget állító gombok. A készülék hátlapja kifejezetten a fektetett fogásra a legjobb, rücsközött és domborított felületének köszönhetően nagyon ügyetlennek kell lennünk, hogy kiessen a kezünkből. Minden összevetve elegáns egy darab.

Kapcsoljuk be
Relatíve gyorsan bootol és hamar a lezárt ablak köszön vissza ránk. Őszintén szólva, nekem nagyon tetszik  a grafikus dizájn, maga az óra, a lakat, a háttér, de ugyanígy tetszetős maga a kezelőfelület is belépés után. Ami szokatlan, az az, hogy Androidos operációs rendszere ellenére igen szépen átszabták a maguk ízlésvilága szerint a Samsungnál. És ami a legjobb, hogy nagyon szép munkát végeztek. Csupán a beállítás megkeresése első körben vagy 2 percig tartott, mire rájöttem, hogy főoldal jobb felső sarkában levő Apps gombra kattintva jutok el a főmenübe.

A videóban pár alapdolgot szerettem volna megmutatni, mint a Marketből letöltött könyvolvasóval való magazinolvasást, vagy hogy mennyire gyorsan töltődik be egy játék és hogy egy mennyire …. jó a YouTube alkalmazás. Akkora a kijelző, hogy még kis ablakban is élvezhető a videóstream. Mivel Android 3.0 fut rajta (Honeycomb), ezért a Google termékcsaládja is ott figyel a kijelzőn (természetesen köztük a YouTube-val). Mivel van benne GPS, így Google Maps is van rajta, külön menedzselhetjük kontaktlistánkat is . Az előtelepített Pulse (bloggyűjtemény) pedig egyszerűen szép és igényes. A készülék nagyon gyors, nagyon optimalizált és elég hangos. Fotói szépek, videói picit gyengébbek. Erre itt van pár példa.

Ilyen videót készít

Ilyen képeket készít

Sajnos se a divX-et, se az MKV-t nem tudtam rajta elindítani, valószínűleg ezeket a formátumokat nem támogatja. Maga a szinkronizálás pedig pofonegyszerű: USB a gépbe, másik vége a tablet aljába (oldalába, kinek hogy) és már meg is nyílik a mappa, benne a logikusan elnevezett almappákkal, úgy mint Music, Video, stb..

Mindent összevetve
Ha nem számítom bele, hogy ropog a készülék, akkor egy 100%-os táblagépet tartok a kezemben. Ilyennek kell lennie: giroszkópos, multitouch-os, hangos, nagy kijelzős, szép kijelzős, gyors, erős, logikus. És ha bárhol előkapom a táskából, mindenki rám figyel. Ráadásul az akkumulátora is bivalyerős, 6860 mAH-es, aminek hála nem kapcsol ki egyhamar. Nincs feketeleves, se zsákbamacska, pontosan azt tudja a készülék, amire az istenek tervezték: szórakoztat.



Szólj hozzá!

További Tablet

Samsung Galaxy Tab 10.1

  Megjelenés éve: 2011
  Pro:  
  - széleskörű funkciók
  - gyors működés az újabb Androidokkal
 
  Kontra:  
  - anyagminőség nem a legjobb
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 10"
  • kijelző felbontása: 1280 x 800 pixel WXGA"
  • kijelző típusa: TFT kapacitív érintőkijelző, 16 millió szín"
  • eszköz mérete: 175,3 x 256,7 x 8,6 mm
  • tömeg: 565 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Dual-core 1 GHz Cortex-A9
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 16 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: -
  • portok: mini HDMI kimenet, USB 2.0, miniJack
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 3.15 MP, 2048x1536 pixel, LED flash / 2 mp másodlagos kamera
  • video chat:  
  • video felbontás: 720p, 30fps
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: 850 / 900 / 1800 / 1900 / 2100 GPRS, EDGE, 3G, HSDPA, HSUPA
  • WiFi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Wi-Fi Direct, dual-band, Wi-Fi hotspot
  • Bluetooth: Bluetooth 3.0
  • GPS: van
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 3.2 Honeycomb
  • spec. szoftverek: Quickoffice HD, Google Search, Maps, Gmail, YouTube, Calendar, Google Talk, Picasa
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: Készenléti idő: 2G: max 2120 óra, 3G: max 1840 óra
  • tapasztalat: 7 óra folyamatos használat, egyébként napi 1-2 órával elmegy 3-4 napot
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés