Connect with us

technokrata

Teszt: Concorde Tab 10,1 – minőség 70ezer alatt

Tablet tesztek

Teszt: Concorde Tab 10,1 – minőség 70ezer alatt

A nem is túl távoli múltban 160 eezer Ft alatt 7 collos androidos tabletet kapni egyenlő volt egy fehér holló befogásának esélyével. Mára oda jutottunk, hogy 70e Ft környékén versenyeznek egymással a gyártók, nem hogy 7, hanem 10.1 collos készülékek eladásában.

Mai tesztalanyunk gyártója, a Concorde egy remek példa arra, hogy a nagy gyártók mellett érdemes a ringbe szállni kisebb cipőben is. Bevallom, bő egy éve erről a névről még a szomorú véget ért repülőgéptípus jutott kizárólag az eszembe, aztán találkoztam a gyártó első táblagépeivel. Nos, a 10,1-es Concorde tablet ha nem is a legjobb, de ár-értékben mindenképp egy igen versenyképes darabra sikerült.

Még egy kis kitérőt engedjen meg a kedves olvasó, meglepő, hogy mennyire megtanultak csomagolni a kínai gyártók! Pár éve onnan lehetett megismerni az óriásország termékeit, hogy gagyi nyomdai minőségben, csapnivaló papírra, egyetlen latin betűkészlettel nyomtatták termékeik dobozait. Most pedig itt van előttem a Concorde 10.1 doboza és dicséretes módon bármelyik európai gyártónak becsületére válna a csomagolás minősége. És ez még csak a külső, biztosíthatok mindenkit, hogy belül még inkább rendben van minden.

Kívülről

Mindenki tudja nagyjából, mekkora a 25,4 centis képátló. Ma már az is szinte nyilvánvaló tény, hogy akkor a jó, tetszetős a tablet, ha ezen a méreten kívüli keret minél vékonyabb. Nos, itt szokott feltűnni különbség az olcsó kínai és a nem olcsó/nem kínai gyártmányok között.


Itt árulja el magát a Concode tab 10.1 is. A készülékre nagyon ötletesen szokatlanul nagy méretű érintőgombokat raktak, így már mindjárt indokoltnak is tűnik a 2,5 centis jobboldali keret. Amire nem találtam magyarázatot az az, hogy miért csak az érintés idejére világítanak ezek a gombok. Mert így sok értelme nem volt annak a 4 db lednek, amit beleszereltek, hisz világosban meg lehet találni világítás nélkül is, sötétben meg nem segít, ha csak az érintés idejére ad fényt.

Az előoldalon a képernyő (mely 1024 x 600 pixeles felbontású, tehát az első 7 collos Galaxy Tab felbontásával megegyező) és a 4 db érintőgomb mellett egyedül az előlapi kamera található, fényérzékelő nincs. Ez sajnos számomra negatívum. Bár ismerek olyan embert, aki az automata fényerőszabályozást kapcsolja ki legelőször, amikor kezébe vesz egy készüléket. A már említett előlapi kamera felbontása sima VGA, de ez teljesen elegendő is, hiszen úgyis csak videobeszélgetésre használja mindenki, annál pedig pont elegendő feladat ekkora képmennyiséget továbbítani.

Az érintőpanel mutitouch kapacitív, egy időben 5 különböző ponton képes érzékelni az érintést, ez ma már átlagosnak tekinthető (csak összehasonlításképpen a Galaxy S2 vagy a Note 10 különböző ponton is képes érzékelni). Talán a kijelző minősége és a felbontás az egyetlen, aminél rezeg a léc: a néhol halovány,  ráadásul 1024 x 600-as felbontás az 7 collon még épp jó, ám 10.1 collon már sajnos láthatóak a pixelek, bár még nem zavaróan.


Szokatlan módon balra kerültek mind a bekapcsoló, mind a hangerőszabályzó gombok, mégpedig elég közel egymáshoz. Oda lehetett volna figyelni, hogy jobban elkülönüljenek egymástól a gombok.
Az alsó és a felső élre nem került semmi, mivel a tablet dizájnja kisé ívelt, ezért alul-felül elvékonyodik a készülék. Ez viszont sajnos egyből kritikára is ad okot, mert a készülék sík felületen le-fel billeg, nem képes stabilan állni.

Jobb oldalon viszont kánaán van: egymás után jönnek a csatlakozók, lentről felfelé előbb a miniHDMI aljzat (hozzá való kábel nem része az alapcsomagnak, így nem tudtam kipróbálni, valójában milyen minőségben tudja A FullHD-t, az 1080p-t, amit ígér), egy reset gomb (elég ritkán látni ilyet androidos készüléken, de ha nem kivehető az akksi – márpedig jelen esetben nem az – akkor szükség lehet rá), az egyedi töltő csatlakozója (5V, 3A, elég komoly áramerősséggel tölt), a miniUSB csatlakozó (ennél a modellnél ez kizárólag adatátvitelre szolgál, a töltést el kell felejteni sajnos), a 3,5-es szabványos mini Jack audiocsatlakozó, aztán egy sokáig ismeretlen funkciójú kis lyuk (aztán rájöttem, egy parányi zöld LED van mögötte, aminek látszólag egyetlen szerepe van, hogy jelezze, ha feltöltődött az akkumulátor -legalábbis én több feladatát nem találtam), aztán a mikrofon és legvégül a microSD kártya foglalata, mely az összes microsSD és microSDHC-t képes kezelni.

A hátoldal letisztult, egyszerű, egy darabból van, rajta a feliraton kívül csak a hátoldali kamera (2 MP, fix focus) és a SIM-tartó van. És itt megint van egy kis átgondolatlanság. Csakúgy, mint a Galaxy Tab 7-nél, itt is sztereo hangszórók vannak, ám a csak a tablet egyik, rövidebbik oldalán hátul! Tehát ha valaki filmet néz rajta, fekve, ahogy azért a tabletet általában használja az ember, akkor a sztereo hang bal csatornája bal alul, a jobb csatorna meg bal felül szól. Jobbról meg semmi. Az eredeti sztereo hangzást csak akkor élhetjük át, ha függőleges képernyőn nézzük jóval kisebben a képet…

Belülről

A gépen a mai ICS-trend ellenére GingerBread 2.3.3-as ROM van, ám az hihetetlenül jól teljesít. 1 GHZ-es, 1 magos Cortex-A8 processzor dolgozik, 512 MB-nyi ROM-mal (igen, ez kevés), Mali 200 grafikus gyorsítóval. Szóval mindenből a költséghatékony megoldás preferált, de mégis működik a rendszer. A bootolás ideje meglepően gyors, a kikapcsolás pedig példátlan, rámegyek a kikapcsolásra, rákérdez, hog ykomolyan gondolom-e, majd ha megérintem az OK-ot, akkor rezzen egyet és fél mp múlva már ki van kapcsolva!

A ROM eléggé minimális, karcsú, több dolog is (pl. youtube) ki van hagyva belőle, de persze ezek az apk-k letölthetőek a Google Play-ről. Csak így fogy a szűkös RAM sajnos. Kapcsolati szinten teljesen átlagosat hoz a gép, b/g WLAN és 7,2 Mb/sec maximális átviteli sebességű 3G kapcsolatra képes. Érdekességként telefonálni is lehet vele (ezzel kitűnik a többi 10.1 collos készülék közül), persze nem a fejhez tartva, hanem zsinóros (tartozék) vagy bluetooth headsettel.

Az áramellátásról egy 4000 mAh-s Li-Ion akkumulátor gondoskodik, nagyjából 6 óra használhatóságot biztosít közepes fényerőn. Ez a kategóriájában teljesen elfogadható, kisebb fényerőnél biztosan meglenne a 8 óra is, de egy teszt során nem a minimum-felhasználókra kell gondolni. Külön említést érdemel a tartozékként hozzá adott USB Host átalakító, amivel pendrive-ot és külső HDD-t (persze külön táppal ellátottat) lehet csatlakoztatni. És kéremszépen, nem tudom, hogyan csinálták, de az NTFS-re formázott 500 GB-os HDD-met úgy olvasta a Concorde 10.1 tablet, mint a kisangyal! Pedig eddig egyetlen Androidos készülékkel sem sikerült elfogadtatnom az NTFS fájlrendszert…

Összegzés

Nem csúcskészülék. Egyszerűen egy jól összerakott, bő-középszerű masina, itt-ott kiugró, máshol pedig bosszantó tulajdonságokkal. Összességében ár-teljesítmény viszonyban rendben lévő készülék.Szólj hozzá!

További Tablet tesztek

ConCorde tab 10.1

  Megjelenés éve: 2012
  Pro:  
  - NTFS olvasás külső USB-ről
  - Ár-teljesítmény
  - Egyszerű és gyors kezelés
 
  Kontra:  
  - sztereo hangszórók rossz helyen
  - nincs USB-ről semmilyen töltés
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 10"
  • kijelző felbontása: 1024 x 600"
  • kijelző típusa: TFT LCD"
  • eszköz mérete: 260 x 162 x 11,2 mm
  • tömeg: 756 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Cortex-A8 1 GHz
  • memória: 512 MB
  • háttértár: 0 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: HDMI, miniUSB, 3,5 mm audio,
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: VGA/2 MP
  • video chat:  
  • video felbontás: 0,3 MP
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM900, GSM1800, GSM1900, UMTS900, UMTS2100
  • WiFi: 802.11 b/g
  • Bluetooth: 2.1
  • GPS: nincs
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 2.3.3 Gingerbread
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 4000 mAh
  • tapasztalat: >6 óra
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu