Connect with us
Hirdetés

technokrata

Teszt: Alcor Zest Q883H – Befejezetlen történet

Tablet tesztek

Teszt: Alcor Zest Q883H – Befejezetlen történet

Leteszteltük az Alcor belépőkategóriás táblagépét.

Már gyakori vendégnek számítanak nálunk az Alcor modelljei, a magyar forgalmazó most is egy belépőkategóriás újdonsággal lepett meg minket. A Zest Q883H a márkára jellemző erényeket hordozza magán azaz kevés pénzért egy viszonylag korrekt hardverrel bíró, jól összeszerelt készüléket kapunk.

Csomagolás

Valószínűleg nem mostanában jártak csomagolás dizájneri tréningen az Alcor dobozának tervezői. A modell ezúttal is egy fehér alapon türkíz csíkokkal felvértezett pakkban érkezett.

DSC06816

Belül a használati útmutatót, az OTG és microUSB kábelt, a töltőt és persze magát a tesztkészüléket találjuk.

Külső

Akárcsak a legtöbb, belépőszintű androidos táblagépénél, a Zest Q833H-nál is az iPad mini adta a formai alapot. Az előlapot egy 7,9”-es, 1024 x 768 pixel felbontású képernyő foglalja el mely sajnos nem IPS technológiával bír. A TN kijelzők egyik hátránya a fakóbb kép és a kevésbé széles beláthatóság, ez ennél a modellnél is jelentkezett, érzékelhető volt a spórolás az alig drágább, általunk szintén tesztelt Zest Q813IX modellhez képest.

DSC06812

Az előlapon már csak a kijelző felett lévő VGA kamera az egyetlen érdekesség, az androidos érintőgombokat virtuálisak váltották fel. A táblagép oldalai meglepően nagy letisztultsággal bírnak, gombokat ugyanis nem helyeztek el rajtuk. Hasonló a helyzet a felső résszel, az egyetlen, fizikai gomb ugyanis alul foglalt helyet a bekapcsológomb képében. Mellette a védtelen microSD kártyaolvasó, a 3,5 mm-es jack, a töltő és a microUSB foglal helyet.

DSC06811

A hangerőgombot a virtuális androidos gombok mellett kereshetjük. A hátlap egyébként fémből készült, és ahogy már a bevezetőben említettem, az összeszerelési minőséget ezúttal sem érheti kritika. A 8 GB-os belső kapacitást jelző felirat mellett a hangszóró vágata található, föléjük az Alcor logója és a 2 megapixeles hátoldali kamera került.

Hardver/Szoftver

A modellen a cég többi modelljéről már alaposan megismert Android 4.2.2 Jelly Bean fut, gyakorlatilag nulla módosítással. A négymagos, 1,6 GHz-en üzemelő Cortex-A9 processzor és az 1 GB RAM kombinációja megfelelő a Google rendszerének, komolyabb akadásokra nem volt példa, néha 1-1 apróbb akadás viszont becsúszott.

Screenshot_2013-12-12-18-08-36

Extra programok ezúttal is szerény számban képviseltetik magukat, az Alcor többi modelljéből már ismert Explorer nevű fájlkezelő és az Apkinstaller névre keresztelt installer ezúttal is megvan, melléjük egy diktafon is csatlakozott a  Speech Recorder képében. Számomra meglepő modon a lista itt még nem ért véget, kapunk ugyanis egy UC Browser HD névre hallgató böngészőt is.

Screenshot_2013-12-12-18-09-47

A gyári megoldás igen jó alternatívája az UCWeb által fejleszett böngésző, a privát módot, letöltésvezérlőt, több füles működést és videólejátszót is tartalmazó szoftver használata így ajánlott a modellen, akinek pedig mégsem jönne be, az a Play áruházból nyugodtan letöltheti a Chrome-ot.

Screenshot_2013-12-12-18-09-02

Ezen kívül már csak a könnyű megjegyezhetőség érdekében RKMultiPlayer névre keresztelt, MKV, AVI és az összes ma népszerű formátumot támogató videólejátszó található. Kínos baki, hogy a szoftverből nem vették ki a fejlesztői bütykölésekhez használt Dev Tools-t és a CliPictureDemo-t – így egyben –  remélem, ezt egy hamarosan kijövő frissítésnél javítják.

Multimédia

A két megapixeles hátoldali kamerától nem vártam sokat, gyanúm pedig nagyon hamar be is igazolódott. Az elkészült képek ezúttal is homályosak, a fókusz pedig lassú, így sajnos könnyen elhibázhatjuk a kép készítését. Azért Panoráma és VGA videófelvételi mód is van, utóbbira pedig egy külön alkalmazást is telepítettek, a Movie Studio-val az elkészült művekből alkothatunk egy egész filmet.

IMG_20131212_182836

A zenelejátszót a gyári Android lejátszó képében kell keresnünk, a szoftver már régi ismerős, album, előadó, szám és lejátszási lista szerint rendezhetjük a muzsikákat. A csomagban nem találunk headsetet, ez talán nem is baj, néhány ezer forintért már minőségi zajkeltőket találunk, egy ennyire alacsony árú táblagép esetén teljesen elfogadható a tartozék hiánya.

Adatkapcsolat

Nem mondanám, hogy túl sok mindennel felvértezték volna a tesztkészüléket, az N-es Wifi mellett ugyanis egyedül az USB támogatást emelhetném ki, az OTG kábel segítségével ugyanis pendrive is csatlakoztatható. Bluetooth például nincs, annak ellenére, hogy a menüben találtam erre való utalást, ezt kiválasztva el is gondolkodott a készülék, majd visszalépett a főmenübe.

DSC06815

Az akkumulátorral viszont elégedett voltam, a 4500 mAh-es egység 2-3 napig is használhatóvá tette a modellt, internetezéssel és zenehallgatással ugyanis vígan kibír ennyit, filmkedvelőknek 2-3 anyag után töltő után kell nézniük.

Végítélet

Alapvetően nem sikerült rosszul az Alcor újdonsága. Az alig 35 ezer forintos árért korrekt hardvert, jó összeszerelési minőséget és végső soron egy teljesértékű Android rendszert kapunk. Ez utóbbi esetén viszont éreztem egyfajta csiszolatlanságot, olyasmit, mint amikor túl hamar rábólintanak a tömeggyártásra, az elkészült darabokra pedig egy félkész szoftver kerül fel. Ha ezeket a hibákat javítják, akkor egy teljesen ajánlható modellről beszélünk, így én kivárnék még néhány hónapot a vásárlással és valamikor tavasszal fáradnék el a legközelebbi, a modellt forgalmazó üzletbe.Szólj hozzá!

További Tablet tesztek

Alcor Zest Q883H

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Jó összeszerelési minőség
  - Korrekt hardver
 
  Kontra:  
  - Bosszantó szoftveres bakik
  - Nincs Bluetooth
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 7"
  • kijelző felbontása: 1024 x 768 pixel"
  • kijelző típusa: LED LCD"
  • eszköz mérete: 201 × 136 × 8,3 mm
  • tömeg: 361 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Négymagos Cortex-A9 , 1.6 GHz
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 8 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: microUSB, 3,5 mm audio,töltő
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 2 megapixeles hátoldali kamera, VGA felbontású előlapi kamera
  • video chat:  
  • video felbontás: VGA
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: -
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: -
  • GPS: -
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.2.2 Jelly Bean
  • spec. szoftverek: UC Browser HD, RKMultiPlayer, Explorer, Apkinstaller
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 4500 mAh
  • tapasztalat: 6-7 óra visszafogott használattal
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu