Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: LG G Pad 8.3 – Kézben a helye

Tablet tesztek

Teszt: LG G Pad 8.3 – Kézben a helye

Leteszteltük az LG megfizethető árú táblagépét mely erős hardverrel és szép külsővel igyekszik vásárlókat szerezni.

Elmúlt már az az időszak, hogy egy táblagép érdeklődést váltson ki az emberekből. Az elmúlt 3 év során rendre érkeztek ilyen eszközök, felső és alsó kategóriákból egyaránt. Az LG számára sem teljesen ismeretlenek az efféle modellek, legutóbb 2011-ben a 3D-s kijelzőjű Optimus Pad-ot dobták piacra, ám ennek sikertelensége okán mostanáig távol tartották magukat a táblagépektől. Most viszont újult erővel térnek vissza és olyat mutatnak, ami a legtöbb, táblagépekben megcsömörlött ember számára is érdekes lehet.

Csomagolás

Egy jellegzetesen LG-s dobozban foglal helyet a notebook.hu-tól érkezett modell. A hófehér dobozon mindent megtudunk az eszköz specifikációjáról és egy kép is van, hogy a polcról felismerjük, hogy mivel kell a pénztárig bandukolni.

DSC06740

Sok tartozékra nem lelünk benne, a szokásos microUSB kábel illetve töltőfej mellé már csak egy minőségi papírból készült rövid használati útmutatóra futotta.

Külső

A mi tesztalanyunk fekete színben pompázik, ez pedig szó szerint értendő, színt gyakorlatilag a kijelzőn találunk, az ezüst színű LG logó kivételével ugyanis minden ebben az elegáns árnyalatban vehető szemügyre. Az előlapot elfoglalja a 8,3”-es 1920 x 1200 pixel felbontású IPS kijelző. A képe vitán felül gyönyörű és az érzékenységét sem érheti kritika.

DSC06734

Fölötte találjuk az 1,2 megapixeles elülső kamerát, a fényérzékelőt és a gyártó logóját. Az egykezes használat érdekében rendkívül vékonyra sikeredtek az oldalsó keretek, hátrány viszont, hogy az iPad mini szoftverével ellentétben a G Pad 8.3-ba nem került bele az a megoldás, hogy a keret közelében található ujjunkat ne érzékelje, így ha véletlen mégis hozzáérünk a kijelző széléhez, már nem használható a készülék.

DSC06736

Természetesen ez a hiba elforgatva nem jelentkezik, ám engem mégis zavart, hogy nem gondoltak erre. Fizikai gombokból mindössze kettő van, az egyik a bekapcsolást, a másik a hangerőállítást szolgálja, ezek a jobb felső sarokban kaptak helyet.

DSC06739

Mivel a fém hátlap nem levehető ezért felülre került a microSD kártya tárhelye, mellette pedig a 3,5 mm-es jack és az infraport kapott helyet. A hátul elhelyezett hangszórókhoz egy alul található mikrofon is tartozik és a microUSB csatlakozóért sem kell messzire mennünk, azt is itt találjuk.

Hardver/Rendszer

Készülékünkön Android 4.2 Jelly Bean foglal helyet, ezt egy négymagos, 1,7 GHz-en üzemelő processzor hajtja meg. Mivel RAM-ból sosem elég, ezért a mérnökök 2 GB-nyit helyeztek el a készülékben, a microSD segítségével bővíthető belső memória mérete pedig 16 GB. Az LG ezúttal sem őrizte meg a gyári Android külsőt, a többi modelljüknél is ismert felület néz vissza ránk. A működés a beépített komponenseknek hála villámgyors, ám jó tudni, hogy a rendszer alapértelmezésben 800 MB-nyi RAM-ot használ, így bizony tényleg szükség volt a 2 GB-os mennyiségre.

Applikációk

Akárcsak a cég okostelefonjainál, a G Pad 8.3 esetén is bőséges alkamazás kínálattal gazdálkodhatunk. A gyári Google programokon túl van adatmentő applikáció LG Backup néven, illetve ha úgy kívánjuk a Box segítségével a felhőben is tárolhatjuk a számunkra fontos dokumentumokat. Excel, Word illetve Powerpoint anyagainkat a Polaris Office 5-ben módosíthatjuk. Szótárból kettő is helyet kapott a táblagépen a Quick Translator és a “Szótár” képében, igaz ezek egyike sem tud magyarul.

lgtablet_2

Az asszisztensek már az LG modelljeire is beférkőztek, a Siri és az S Voice konkurenseként a Voice Mate került fel az eszközre, ennek működése viszont jelentősen elmaradt az előbbiektől, mivel nem csak kisebb hatásfokkal érti amit beszélünk, de kevesebb parancsot is tud végrehajtani. Televíziónk, DVD és Blu-ray lejátszónk távirányítására a Quick Remote vehető igénybe, egy rövid beállítás után könnyedén kezeli az ismertebb márkák eszközeit. A G Pad 8.3-on is megtalálható az  LG saját szoftveráruháza a SmartWorld illetve Life Square nevű közösségi életünket monitorozó program is a repertoár része.

lgtablet_3

Elnyerte a tetszésem a QPair nevű szolgáltatás is, ilyenkor egy LG okostelefonnal történt párosítás után az üzeneteink, elmaradt hívásaink és közösségi értesítéseink megjelennek a táblagépünk képernyőjén is, így biztosan nem maradunk le semmiről.  Minialkalmazásokról sem maradunk le, a Sony modelljeihez hasonlóan itt is számtalan applikáció vezérelhető mini méretben, ehhez mindössze a felső sáv lehúzása után a Qslide részre kell mennünk és máris indíthatjuk az asszisztenst, a számológépet vagy épp a jegyzet applikációt.

Speciális szolgáltatások

Egy tablet akkor igazán jó, ha van benne valami érdekesség, egyedi megoldás. Az LG ezúttal is kitett magáért, már a felébresztés sem szokványos módon történik. Elég ugyanis kettőt koppintanunk a kikapcsolt képernyőre, az eszköz pedig “varázsütésre” feléled.

lgtablet_1

Megjelent a csúsztatás lehetősége is, ilyenkor az iPad készülékekhez hasonlóan elég 3 ujjunkkal suhintani és az előző vagy a következő alkalmazásra ugorhatunk. A G2-höz hasonlóan itt is van intelligens képernyő és intelligens videó, előbbi az arcunkat figyeli és amíg nézzük a táblagépet nem kapcsolja le a képet, utóbbi pedig leállítja a videót, ha érzékeli hogy nem figyelünk oda. A kisegítő lehetőségek között szerepel a betűtípus és a betűméret állíthatósága is.

Multimédia

A hátlap egyhangúságát egyedül az 5 megapixeles kamerának a lencséje töri meg. A modul táblagépek között kifejezetten jó képeket készít, a LED villanó nélküli egység szintje ugyanakkor így sem éri el egy komolyabb okostelefon szintjét.

CAM00005

A G2-ből is ismert felület különböző módokat is tartalmaz, így lehetőségünk van panoráma, HDR, sport vagy éjszakai képek készítésére is. Akárcsak a cég okostelefonjainál, a G Pad-nél is van hangvezérlés, így egy “csíííz” kimondása után el is készül a felvétel. Videóból FullHD felbontású anyag készíthető, az elkészült mű szerkesztésére pedig egy külön programot is elhelyeztek a fejlesztők a készüléken.

CAM00004#2

Zenei téren sem rossz a helyzet, a szoftver szintén az LG okostelefonokból érkezik, a beépített sztereó hangszórók pedig kellemes élményt nyújtanak. FM rádiót nem kapunk, így aki kedvenc rádióját szeretné hallgatni, annak egy netes klienst érdemes letöltenie.

Adatkommunikáció/Üzemidő

Mivel mobilinternetes kiadással nem rendelkezik a G Pad 8.3, ezért a szokványos csatornákon “kommunikálhat” a külvilággal. Megtaláljuk az N-es Wifit mely kiváló erősségű, a repertoár része a DLNA és a Bluetooth 4.0, az NFC azonban hiányzik. 7”-es táblagépként a GPS is beépítésre került, az eszköz szerencsére jól tartja a jelet. Az akkumulátor üzemidejével is elégedett voltam, az LG modellje körülbelül 6 óra filmlejátszást visel el, ha viszont csak az asztalon pihentetnénk, akkor napokig sem kell aggódnunk attól, hogy kikapcsol.

Jól sikerült visszatérés

Amennyire ismeretlenül létezett a piacon az első LG tablet az Optimus Pad, annyira lehet nagy siker a G Pad 8.3. 80 ezer forint körüli árával, erős hardverével és szép külsejével minden bizonnyal sokak tetszését nyeri majd el az LG modellje. Egyetlen komolyabb hibaként az LTE-s kivitel hiányát tudnám megemlíteni, akik ugyanis mobilnettel kívánják használni a táblagépüket, azoknak minden bizonnyal kiesik a látómezejükből a dél-koreai vállalat újdonsága, pedig érdemes lenne vele foglalkozni.

A gépet a notebook.hu-tól kaptuk.

Köszönjük!



Szólj hozzá!

További Tablet tesztek

LG G Pad 8.3

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Jó összeszerelési minőség
  - Erős hardver
  - Jó ár
  - Jó kijelző
 
  Kontra:  
  - Nincs LTE kivitel
  -
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 8"
  • kijelző felbontása: 1200 x 1920 pixels"
  • kijelző típusa: IPS LCD"
  • eszköz mérete: 216.8 x 126.5 x 8.3 mm
  • tömeg: 338 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Négymagos, 1,7 GHz-es
  • memória: 2048 MB
  • háttértár: 16 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: microUSB, 3,5 mm audio
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 5 megapixeles hátoldali kamera, 1,3 megapixeles előlapi kamera
  • video chat:  
  • video felbontás: 1080p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: -
  • WiFi: 802.11 b/g/n,
  • Bluetooth: bluetooth 4.0
  • GPS: a-GPS, Glonass
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.2 Jelly Bean
  • spec. szoftverek: Backup, SmartShare,SmartWorld,RemoteCall Service
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 4600 mAh
  • tapasztalat: 6 óra filmnézéssel
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés