Connect with us

Hirdetés

technokrata

A SAS megerősíti vezető szerepét a hitelkockázat-kezelés területén

Dotkom

A SAS megerősíti vezető szerepét a hitelkockázat-kezelés területén

A SAS megoldása pontosan becsüli fel és mutatja ki a potenciális hitelveszteséget.

A pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó intézményeknek minden eddiginél pontosabban kell figyelniük hitel-, piaci és működési kockázataikat, hogy megfelelhessenek az új Basel II tőkemegfelelési egyezmény előírásainak. Ezt a feladatot megkönnyíti az az új szoftvermegoldás, amelyet a SAS, az operatív üzleti adatelemző megoldások vezető gyártója kínál.

A vállalat bejelentette átfogó SAS Credit Risk Management megoldását, amely kezeli a hiteladatokat, rangsorolja a hiteleket, kezeli a hitelportfolió kockázatait és tartalmaz egy hitelkockázatok riportolására alkalmas felületet. A SAS megoldásával a szervezetek pontosan mérhetik hitelkockázataikat, majd kiértékelhetik a különböző kockázatkezelési stratégiákat. Ezáltal biztosíthatók, sőt, túlteljesíthetők a Basel II szabályozásban előírt tőketartalékok és funkciók, többek között modellezhető a gazdasági tőke.

A SAS Credit Risk Management segítségével a szervezetek

  • Pontosan megbecsülhetik a hitelveszteség kockázatát mind az ügyfél, mind a portfolió szintjén, továbbá tökéletesen integrálhatják a hitelrangsorolást a hitelportfolió analitikai adataival;
  • Eleget tehetnek a szabályozás és a befektetők által megkövetelt kimutatási és kockázat-feltárási követelményeknek;
  • Kiszámíthatják mind a szabályozások szerinti tőketartalékot, mind a gazdasági tőkét.

A hitelkockázat a pénzügyi intézmények legfőbb gondja

A Financial Insights egy közelmúltban megjelent jelentése szerint a nemteljesítés és a veszteség kockázatát kezelő rendszerekre költött összegek 2004-ben 892 millió dollárt tettek ki, és ez 2004 és 2009 között 16%-os éves növekedés mellett 2009-ig várhatóan 1876 millióra fog nőni (ez nagyjából négyszer annyi, mint a pénzügyi területen informatikára fordított összeg) [Forrás: “Give Me Some Credit! Projected Spending on Credit Risk Solutions, 2004-2009”, Financial Insights, 2004. április]. E növekedés nagy része (ha nem egésze) a nemzetközi elszámolásoknál a hitelkockázat mérésére és kezelésére elfogadott BIS II szabályok eredménye.

Az új szabályozás szerint a pénzintézményeknek az eddigieknél részletesebben kell kezelniük a hitelkockázatot, és a legfontosabb cél egy olyan keretrendszer bevezetése, amely javítja a pénzügyi rendszer biztonságát és egészséges működését. A szabályozás értelmében a pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó szervezeteknek a minimális tőke vonatkozásában módosított követelményeknek kell megfelelniük a hitelkockázat, a piaci kockázat és a működési kockázat terén. A SAS Credit Risk Management optimális alapot nyújt a pénzügyi intézmények számára a Basel II hitelkockázatra vonatkozó követelményeinek kielégítésére, és teljes körű áttekintést ad az intézmény kockázati helyzetéről, elősegítve a hitelkockázat legjobb – és a Basel II vonatkozó követelményein jóval túlmutató – gyakorlatának bevezetését.

A SAS Credit Risk Management a SAS egyik kulcsfontosságú kockázatkezelési megoldása, amely a vállalat jelentős pénzügyi szakismereteit testesíti meg. Segítségével a bankok javíthatják tőkeallokálásukat, növelhetik profitjukat és maximális megtérülést biztosíthatnak részvényeseiknek. A megoldás összetevői: egy hitelkockázati adatmodell; egy hitelbesorolási funkció, amellyel kiszámítható a nemteljesítés és a veszteség valószínűsége az egyes ügyfelekből létrehozott csoportokra; hitelportfolió-analitika, például a hitelkoncentrációk és a kockáztatott hitelérték elemzése; valamint egy hitelkockázatok riportolására alkalmas felület. A megoldás a pénzügyi intézmények üzleti problémájának kezelésére kifejlesztett SAS Banking Intelligence Solutions keretrendszer része.

A SAS Credit Risk Management már kapható.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés