Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mire jó a bioműanyag?

Laptop

Mire jó a bioműanyag?

A Canon fejlesztette speciális anyag például nagymértékben tűzálló.

A növényi eredetű, bioalapú műanyagok mérséklik a szén-dioxid-kibocsátás növekedését és az olajkészletek kimerülését, továbbá a környezeti terhelést hatékonyan csökkentő anyagtulajdonságokat kínálnak. Korábban még nem sikerült olyan bioalapú műanyagot kifejleszteni, amely a hagyományos műanyagokhoz hasonlóan teljesített a lángállóság, az ütésállóság, a hőállóság, valamint a formálhatóság területén. Így ezek az anyagok a többfunkciós irodai rendszerekben eddig csupán néhány alkatrészben voltak használhatóak.

A Canon és a Toray új anyagtervezési és öntési technológiák felhasználásával kifejlesztette az úgynevezett Ecodear bioalapú műanyagot, amely magas szintű anyagjellemzőkkel rendelkezik. Az Ecodear a világ első olyan bioalapú műanyaga – különösen a lángállóság terén –, amely többfunkciós irodai rendszerekben is alkalmazható és eléri az 5V minősítést az UL 94 gyúlékonysági tesztprogramban. Ezzel lehetőség nyílik az irodai eszközök nagyfokú lángállóságot igénylő külső részeinek helyettesítésére is.

A többfunkciós irodai rendszerekben használt hagyományos, petróleumalapú műanyagokkal összehasonlítva a Canon és a Toray által kifejlesztett új bioalapú műanyag gyártása során várhatóan körülbelül 20 százalékkal kevesebb ipari eredetű szén-dioxid kerül kibocsátásra. A vállalat a következő év elején tervezi azoknak az új többfunkciós irodai készülékeknek a bevezetését, amelyek előreláthatólag évente összesen körülbelül 100 tonna mennyiségben tartalmazzák majd az újonnan kifejlesztett bioalapú műanyagot.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés