Connect with us

Hirdetés

technokrata

Winchester helyett: 100-szor nagyobb teljesítményű SSD-k

Laptop

Winchester helyett: 100-szor nagyobb teljesítményű SSD-k

Drámai mértékben fog megnőni a rendszer összteljesítménye egy új technikának köszönhetően.

Lehet akármilyen nagy teljesítményű egy processzor, kapcsolódhat hozzá akármilyen nagy frekvencián és sávszélességen a memória-alrendszer, ha egy program futása során rendszeresen szükség van a lassú adattárolókhoz való fordulásra, az bizony visszafogja az egész PC teljesítményét. Merevlemezek használata mellett csak álom marad a változás, ám az SSD-k megcsillantották a reményt. A memóriaalapú adattárolók ugyanis – nélkülözvén a mechanikus elemeket – jóval gyorsabb adathozzáférést tudnak felmutatni, ami a késleltetési idők javulásában mutatkozik meg elsőként. Emellett azonban mindmáig nem láttunk drámai teljesítménynövekedést az adatátvitel terén – nagyjából a leggyorsabb winchesterek sebességét tudják hozni napjaink flash-es lemezei.

Rich Heye, a Sandisk SSD üzletágának vezető alelnöke és menedzsere a Los Angeles-ben zajló WinHEC 2008-as konferencián azonban évtizedes paradigma megdőlését – miszerint a háttértárak mindenképpen nagyságrenddel lassabbak – ígérte be. Bejelentette ugyanis az ExremeFFS technikát, amely két másik fejlesztéssel – vRPM (virtual RPM) és LDE (Long-term Data Endurance), lásd később – együttesen „forradalmasítani fogja a kliensoldali adattárolást”.

Lássuk a részleteket! Annak érdekében, hogy maximalizálni lehessen az írási teljesítményt, új file-kezelő rendszerre volt szükség (ez lenne az ExtremeFFS). Oldalalapú algoritmust használ, ami azt jelenti, hogy nincsen fix kapcsolat a fizikai és logikai elhelyezkedés között. Amikor egy szektornyi adat írásra kerül, az SSD a „legkézenfekvőbb”, leghatékonyabb helyre teszi az adatot. Ez – a Sandisk állítása szerint – durván kihat a teljesítményre, a véletlenszerű írást illetően: akár százszorosára(!) is nőhet a tempó. Ez természetesen a rendszer összteljesítményére is áldásos hatással van, mert ideális esetben pont százszor kevesebb időt kell várni arra, hogy egy egységnyi adat eltárolásra kerüljön.

Az ExtremeFFS úgynevezett teljes nemblokkoló architektúrát alkalmaz, vagyis a NAND csatornák egymástól függetlenül viselkedhetnek – míg néhányuk adatokat olvas ki, addig más csatornák éppen írással foglalkoznak. Emellett használatfüggő tartalomlokalizációt is használ a Sandisk fejlesztése, ami lehetővé teszi a fejlett flash menedzsment rendszer számára, hogy „megtanulja” a számítógép-tulajdonos használati szokásait, így idővel az adatokat olyan elrendezésbe helyezze, hogy azzal egyszerre maximalizálja az SSD teljesítményét és tartósságát.

Heye szerint a fentieknek köszönhetően a solid state diskek nettó teljesítménye a következő évben a mostani generáció négyszeresére fog nőni, ezzel pedig nagyjából hatszor lesznek gyorsabbak, mint a mai 2,5 colos merevlemezek. És ez még csak a kezdet…

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés