Connect with us

Hirdetés

technokrata

Eltűnhet az egyik processzorgyártó vállalat

Laptop

Eltűnhet az egyik processzorgyártó vállalat

Nagy bajban az Intel riválisa.

Mára nem maradt sok szereplője az x86-os processzorok piacának: a Cyrix már több mint egy évtizede kiszállt, a Transmeta is bedobta a törölközőt pár éve – a kicsik szépen sorban elhullottak. Az Intel mellett egyedül az AMD állta a sarat, illetve marginális részesedésével a Via. Ez utóbbi gyártó nem is az asztali PC-k piacára koncentrált, hanem kicsi, alacsony fogyasztású CPU-kat fejlesztett a mobil szegmens számára.

Ennek egyik legújabb terméke a Nano, amely a korábbi C7-est hivatott váltani. Az öt évnyi fejlesztés után idén napvilágot látott lapkát kifejezetten az olyan felhasználásra készítették, mint amilyenek a netbookok: kicsi, viszonylag alacsony teljesítményigényű, keveset fogyasztó processzor lett az Isaiah. Ám ennek ellenére nem kell senkinek, mégpedig azért, mert az elmúlt egy évben az Intel felfedezte magának a szegmenst, és Atom lapkájával letarolta a piacot. Pedig májusban még úgy tűnt, hogy az Intel tart a Nano-tól, és ezért gyorsít fejlesztési ütemén, de napjainkra kiderült: nincs mitől tartani (sajnos).

Komoly bajban van tehát a Via. Ráadásul korábban még bírta a HP támogatását: eredetileg Nano processzorok kerültek volna a Mini 1000-es netbookba, ám a Hewlett-Packard végül elállt ettől (mondhatni „lepaktált” az Intellel). Időközben az Nvidiával kötött saját netbook platform kidolgozása is kútba ment, állítja a Digitimes; és ami még nagyobb baj, hogy a Via idén januárban kiszállt az alaplapbizniszből is. Indoklása szerint azért, hogy a processzor-üzletágára koncentrálhasson, ám az most éppen érdektelenségbe fulladni látszik.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés