Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nagyobb kapacitású IBM merevlemezek

Laptop

Nagyobb kapacitású IBM merevlemezek

Az IBM noteszgépekbe szánt merevlemezei a jövő év elejétől nagyobb kapacitással kerülnek majd a boltok polcaira – ugyanakkor még akadnak megoldásra váró problémák az IBM mérnökeinek is.

Az új Travelstart merevlemezek kapacitása 60 GB-ról 80 GB-ra nőtt, köszönhetően a ruténium, azaz a tündérpor jobb alkalmazásának. A hivatalos elnevezésén antimágnesesen összekapcsolt (antiferromagnetically coupled – AFC) média technológiája a következő: ruténiumot visznek fel vékony rétegben a winchesterekben levő lemezekre, aminek köszönhetően megnő az eltárolható adatok mennyisége.

A tavaly bemutatott technológia nagyobb mérvű alkalmazásakor nagyra törő tervekről beszéltek a mérnökök: az asztali számítógépek tekintetében a tündérpor révén 400 GB-os, a noteszgépeknél pedig 200 GB-os kapacitást jósoltak 2003-ra – ez minden valószínűség szerint tartható is lesz. Jelenleg 70 gigabit fér el egy négyzetinch-nyi merevlemez tányéron – köszönhetően a technológiának. Ez azt jelenti, hogy a noteszgépek esetén egy-egy lemez 40 GB-os kapacitással rendelkezhet; az asztali számítógépekbe szánt winchesterek esetén ez az érték 66 GB.

A jövőre piacra hozni tervezett három új Travelstar lemezforgási sebessége 4200, 5400 és 7200 rpm lesz, tehát megfelel a szabványos értékeknek. Emellett a meghajtók generálta zajt is csökkenteni tudták az IBM mérnökei, a nagyobb adatátviteli sebesség elérése végett pedig megnövelték a puffer méretét: 8 MB-ra.

A 4200-as rpm-tel rendelkező Travelstar 80GN lesz az IBM első 80 GB-os noteszgépbe szánt merevlemeze – ez megjelenésekor 420 dollárba fog kerülni. Ennek 20 GB-os változata 158 dolláros, 40 GB-os változata 224 dolláros kiskereskedelmi áron kapható majd – szintén januártól. Ennél gyorsabb forgási sebességgel, 5400 rpm-tel rendelkezik a Travelstar 80GNX, amely szintén kapható lesz kisebb, 20 és 40 GB-os kapacitásban is. Ezek valamivel később, de még az első negyedévben kerülnek majd piacra. A percenként 7200 tányérfordulatra képes noteszgép-merevlemezek megjelenési ideje egyelőre nem ismert, mivel problémák léptek fel az energiafelhasználás és az okozott zaj terén.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés