Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Pannon GSM a Miniszter segítségét kéri

Laptop

A Pannon GSM a Miniszter segítségét kéri

A Pannon GSM üdvözli a Hírközlési Főfelügyelet Hírközlési Döntőbizottság tegnapi döntésének azon részét, melyben jelentős piaci erejű szolgáltatóként azonosítja a Pannon GSM-et a mobil piacon.

[sajtóközlemény] A szolgáltató botrányosnak tartja és tiltakozik amiatt, hogy az összekapcsolási piaci területen egy kalap alá vették a Westellel, melyet a Matáv csoport tagjaként egyedül kellene az összekapcsolási piacon megkülönböztetni. A “jelentős piaci erejű” szolgáltató kategóriája ugyanis történelmileg éppen azért jött létre, hogy megkülönböztesse a korábbi monopol helyzetű szolgáltató leányvállalatait a piacra lépőktől.

Az összekapcsolási piacon a Pannon GSM vonatkozásában nincs szükség beavatkozásra, hiszen a cég összekapcsolási díjai megfelelnek az európai normáknak. Ugyanakkor a vezetékes összekapcsolási díjak magasan az európai átlag fölött vannak.

A HíF tegnapi döntése nem felel meg az EU harmonizációnak, sőt példátlanul ellentétes azzal. Európában ugyanis általában a piacra lépőnél egy-két évvel hamarabb nyilvánítják a “monopólium gyermekét” jelentős piaci erejűnek. Emellett a mobilpiacon való jelentősnek minősítés időben szétválasztódik az összekapcsolási piacon való jelentősnek minősítéstől.

A Pannon GSM az eljárást magát is elfogadhatatlannak tartja. Nem volt meghallgatás és nem volt lehetőség kérdésekre. Nem adtak lehetőséget a számok ellenőrzésére, és nem tájékoztattak megfelelően a döntésről. A döntés logikailag hibás irányelveken és hibás számokon alapul. A HíF nemcsak a törvény szellemét, hanem a betűjét is megsértette.

A Pannon GSM felhívja a figyelmet a tegnapi döntés veszélyeire. A döntés eredményeként még az eddiginél is több pénz áramolhat ki az országból. A döntés elbizonytalaníthatja a külföldi befektetőket, hiszen a távközlési piacon az EU-nál rosszabb feltételeket teremt. Ugyanakkor a döntés precedenst jelent törvénysértő eljárásra és precedenst a versenybe való fölösleges beavatkozásra. Ráadásul a HíF döntése nem eredményez árcsökkenést a piacon.

A Pannon GSM élve jogával bírósághoz fordul. Ezzel párhuzamosan kéri a Minisztert, hogy biztosítsa a jogszabályi feltételeit annak, hogy a döntés következtében a vezetékes szolgáltatóknál keletkező többletbevétel kerüljön vissza az előfizetőkhöz.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés