Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az irracionális piaci mozgásokra ugrott az aranyár

Dotkom

Az irracionális piaci mozgásokra ugrott az aranyár

Több hagyományos korrelációtól elszakadva emelkedett az elmúlt napokban új csúcsokra az arany határidős jegyzése és a Napi által megkérdezett szakember további drágulást vár, ahogy az óriási shortpozíciók várható zárásai folytán az elmúlt másfél évben sokat szenvedő gáztól is.

Az elmúlt hetek hektikus mozgásai bizonyítják, nagy a bizonytalanság a piacokon, így az arany esetében annak menedék eszköz jellege miatt továbbra is felfelé várja a nemesfém jegyzését Heitner Tamás, a Solar Capital üzletkötője. Bár az év elején a tavaly decemberi rekord után a piaci szereplők zöme az arany jegyzésének esésére számított, a piaci folyamatok végül nem őket igazolták. A likviditásbőség és közvetve a görög válság, illetve az eurózóna egyéb déli tagállamainak helyzete körüli bizonytalanságok folytán szerdán napközben unciánként történelmi nominális csúcsra, 1249,20 dollárig szökött fel a nemesfém határidős jegyzése. (Reálértéken számolva a valódi csúcs továbbra is az 1980-ban elért 850 dolláros szint, amely az inflációval kiigazítva ma 2266 dollárnak felel meg.) Ráadásul a hagyományos korrelációk az elmúlt időszakban teljesen felborulni látszanak. Az arany ugyanis az inflációs nyomás hiánya, a tőzsdék emelkedése, illetve a dollár erősödése ellenére tudott drágulni, holott “békeidőben” ezen tényezők az esés irányába lökik jegyzését. Igaz, menedékeszköz-szerep ide vagy oda, a múlt csütörtöki összeomlás során a többi eszközhöz hasonlóan az aranyat is beadták, egy óra alatt 25 dollárt esett a júniusi határidő. Mindenesetre Heitner tapasztalatai szerint az elmúlt hetekben az ügyfelek érdeklődése erősen fokozódott mind a fizikai arany, mind a nemesfém határidős kontraktusai, illetve az azon alapuló ETF-ek (tőzsdén kereskedett befektetési alapok) iránt. A szakember úgy véli, a fizikai aranyat vásárló befektetőket elsősorban a pénzügyi rendszertől való részleges függetlenedés motiválja, és szerinte a jelenlegi szintek mellett is bármely befektetési portfóliónak jó lába lehet a sárga fém vásárlása a szállítással és tárolással járó többletköltségek ellenére is.

A többi árupiaci terméknél már vegyesebb a kép. Az olajat az év elején a vételi erő kihúzta a sávozásból 87 dollárig, ám a lendület megtört és azóta 15 százalékkal lejjebb kerülve már hordónként 74 dollárnál jár az energiahordozó jegyzése, és a jelek szerint ez tovább csökkenhet. Ennek ellenére Heitner szerint a nagyfokú volatilitás miatt nem feltétlenül ajánlatos shortpozíciók felvétele, hiszen az elmúlt hetekben több erős felszúrás is volt, ami adott esetben kényszerlikvidáláshoz vezethet. Érdekes lehet a továbbiakban a földgáz árfolyamának alakulása. A mintegy másfél éves esést követően az elmúlt három hónapban bázist épített. A március közepe óta tartó 3,9-4,3 dollár közötti sávozásból kitöréshez vezethet, hogy óriási shortpozíciók épültek ki a termékben és ezek zárása akár kitörést is eredményezhet.

Kétesélyes a narancslé árfolyamának alakulása, de inkább a drágulás valószínű. A világ legnagyobb termelőjének számító Brazíliában ugyanis az időjárási viszontagságok miatt hét éve a legrosszabb szüret várható. A hírre a narancslé határidős jegyzése a hét folyamán 5 százalék felett hathetes csúcsra, fontonként 1,42 dollárra drágult, így elképzelhető, hogy egyelőre túlvett a piac. A tavalyi év egyik slágerterméke, a nyerscukor árfolyama ellenben 3 hónap alatt gyakorlatilag megfeleződött (fontonként 30 cent fölötti szintekről 14,5-ig hullott vissza a jegyzés). Ám ahogy tavaly, úgy idén is előfordulhatnak még időjárási anomáliák, amelyek feljebb tornázhatják jegyzését. Addig azonban rossz hangulat esetén a cukrot is keményen beadják.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés