Connect with us

Hirdetés

technokrata

Eljött az 1 TB-os merevlemezek korszaka

Laptop

Eljött az 1 TB-os merevlemezek korszaka

A Seagate (is) bejelentette 1 terabyte-os kapacitású winchestereinek elérhetőségét.

Terabyte (egy R-rel!). Emberi ésszel fel sem fogható mennyiségű adatot jelöl ez a nyolc betű, mégis, napjainkban már a tenyerünkben is elfér. Ezt többek között az olyan vállalatok fejlesztésének köszönhetjük, mint a Seagate. A mágneses elven működő adatrögzítéssel foglalkozó cég nemrég jelentette be ugyanis, hogy a Barracuda 7200.11 és Barracuda ES.2 családjában sikerült megvalósítani az 1000 gigabyte-os (nem 1024!) kapacitást. Ezzel a két típussal így mind az otthoni, mind a vállalati felhasználók számára korábban elérhetetlen kapacitást kínál.

Természetesen mindkét eszköz 3,5 colos, vagyis standard desktop méretű. Az első lemezei percenként 7200 fordulatot tesznek meg – a négy, egyenként 250 GB-os kapacitású tányérról a gyártó állítása szerint akár 105 MB/s sebességgel is lehet olvasni az adatokat. A merőleges adatrögzítést (prependicular recording) alkalmazó Barracuda természetesen soros ATA (SATA) II csatolóval van ellátva, ami elméletben akár 3 GB/s-ot is elérhetővé tenne, ezt azonban a mechanikus alkatrészek miatt nem tudják kihasználni a mai merevlemezek.

Mindössze 8 wattot fogyaszt idle módban a 7200.11-es modell, ami azt jelenti, hogy egyrészt kevés energiát igényel, másrészt kevésbé kell hűteni. A magas fordulatszám ellenére nem is hangos a winchester: a Seagate beszámolója szerint mindössze 2,7 Bel értékkel bír, ami jóval az emberi hallás felfogóképessége alatt van. Átlagos elérési ideje 8,5 ms, cache-ének mérete 32 MB, és a vállalat 5 év garanciát ad termékére.

Az ES.2 változat fontos jellemzője, hogy tovább növelték az MTBF értékét, azaz a meghibásodás előtti időszakot (mean time before failure). Ez a változat megvásárolható SATA és SAS (soros csatolású SCSI) interfésszel. Mindkét modell rendelkezik a Powertrim technológiával, melyet a Seagate azért fejlesztet ki, hogy írás/olvasás közben a nem használt elektronikát kikapcsolhassa a merevlemez – ezzel is spórolva az energián. Ez a vállalat szerint 25 százalékos fogyasztáscsökkentést eredményezett.

Egyetlen szépséghibája van csupán a készülékeknek: mivel piacvezető kapacitással bírnak, ezért nem a legjobb érték/ár aránnyal rendelkeznek. Az 1 TB-os Barracuda 7200.11 induló ára 400 dollár, vagyis körülbelül 75 ezer forint.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés