Connect with us

Hirdetés

technokrata

Új notebookplatform hazánkban is

Laptop

Új notebookplatform hazánkban is

A Santa Rosa megkezdte hódító útját Magyarországon.

Az Intel májusban bejelentett negyedik generációs Centrino processzorai és az ezekkel szerelt noteszgépek a hazai piacon az elsők közt jelentek meg az Albacomp kínálatában. Az Albacomp elsőként a Black Fable típusú, felső kategóriás noteszgépeibe építette be az új processzorokat, e készülékekhez 242 000 Ft-os áron juthatnak hozzá az újdonságokat kedvelő vásárlók. A cég ezt követően folyamatosan a többi modelljeivel is átáll az új platformra, az év végére pedig befejezi a korábbi típussal szerelt gépek gyártását.

Ennek köszönhetően a cég várakozásai szerint az idei értékesítési tervben szereplő 12 000-14 000 darab noteszgépnek megközelítően 50%-a már az újfajta processzorokkal felvértezve talál gazdára, 2008-ban pedig – a korábbi modellek kifutása után – már minden gép Santa Rosa platformon készül. Az új típusú processzorokért a vevőknek nem kell többet fizetni az elődökhöz képest, így az új készülékek vásárlói ugyanazért az árért magasabb minőséghez és több szolgáltatáshoz jutnak.

A Santa Rosa platform
Az Intel 2007. május 10-én jelentette be a Santa Rosa platformot, a Centrino negyedik generációját, amelynek a Centrino Duo változata az egyéni felhasználókat, a Centrino Pro pedig az üzleti felhasználókat célozza meg. A Santa Rosa egyik újdonsága a rendszer betöltési idejét meggyorsító Turbo Memory, amely révén a gyakran használt állományok már nem a merevlemezről, hanem a gyorsabb flash modulból töltődnek be, 20 százalékkal gyorsítva a rendszer felállását.

A Centrino legújabb generációjában is megmaradt a hagyományos 3 komponens, a processzor, a lapkészlet és a vezeték nélküli hálózati vezérlő. Az új típusok 800 MHz-es rendszerbusszal üzemelnek, az előző generáció 667 MHz-es rendszerbuszához képest. A gyártástechnológia továbbra is 65 nanométeres.

A másik újdonság a Crestline nevű lapkészlet (Intel Mobile 965 Express chipset), amely fejlettebb energiagazdálkodással működik, elődjeihez képest. A grafikus motor a GMA X3100-as chipnek köszönhetően lényegesen gyorsabb lett, és a vezeték nélküli kapcsolatban is komoly előrelépés történt. Az új 4965-ös modul már nem csak a régi (802.11a/b/g) szabványokat támogatja, hanem kompatibilis a legújabb 802.11n szabvánnyal is. Az új modul 2,4 és 5GHz-es sávon működik, adatátviteli sebessége elérheti a 300 Mbps-t.

Bár az új processzorok még csak most jelentek meg, már jól körvonalazódik a jövő is. Az Intel tervei szerint 2008-ban mutatja be a Centrino ötödik generációját, a Montevina platformot, amely már 45 nanométeres gyártástechnológiával, 1066 MHz-es órajellel és továbbfejlesztett grafikus motorral készül.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés