Connect with us

Hirdetés

technokrata

Tisztaszoftver Program

Dotkom

Tisztaszoftver Program

Tisztaszoftver Program néven új programot indított az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) azzal a céllal, hogy elősegítse a korszerű és jogtiszta szoftverek használatát a közszférában.

Elengedhetetlen követelmény, hogy az uniós országokhoz hasonlóan hazánkban is jogtiszta, korszerű szoftvereket használjanak a közszférában. A most induló program célja, hogy elősegítse a közszférában a szoftverekhez való jogtiszta hozzáférést és azok használatát. Az IHM Tisztaszoftver Programjának keretében 75 ezer közalkalmazott kap ECDL oktatócsomagot, 10 ezer pedagógus informatikai továbbképzése indul el, az eMagyarország pontok 2 ezer gépére telepítünk Magyar Office-t és a közoktatási intézmények számára jogtiszta szoftvereket biztosítunk.

Az Oktatási Minisztérium felmérése szerint a közoktatási intézmények számítógépes munkaállomásainak több mint 90 százalékán Microsoft operációs rendszereket és irodai alkalmazásokat használnak, a kiszolgáló (szerver) gépek esetében pedig a Microsoft szoftverek részesedése 50 százalék felett van. A szoftverek jelentős része nem jogtiszta, többségük elavult verziójú. A szükséges Microsoft szoftverek beszerzésének, frissítésének költségei azonban meghaladják az intézmények pénzügyi lehetőségeit.

A Tisztaszoftver Program keretében az IHM megállapodást kötött a Microsofttal. A megállapodás valamennyi, a közoktatási intézményekben használt munkaállomásra biztosítja a mindenkori legfrissebb Microsoft operációs rendszer és irodai programcsomag professzionális változatának, a középiskolák számára pedig emellett a Microsoft szervertermékeinek használatát. A megállapodás kiterjed az általános és középiskolai pedagógusok saját számítógépeire, melynek révén otthonukban is jogtisztán használhatják a mindenkori legfrissebb Microsoft operációs rendszert és irodai programcsomagot. A megállapodás egyben szoftveramnesztiát is jelent, mivel a szerződés értelmében a Microsoft úgy tekinti, hogy a kedvezményezettek február végéig már meglévő gépein biztosított a frissítési alap függetlenül attól, hogy ezt legális licenccel igazolni tudják-e vagy sem.

Kovács Kálmán elmondta, az IHM célja, hogy a közszférában a Microsoft alkalmazások mellett a szabad forráskódú szoftverek és egyéb alkalmazások (Linux, Novell, Unix) is szélesebb körben terjedjenek el.

A tárca az idén létesülő eMagyarország közösségi internet-hozzáférési pontokon – mintegy 2800 helyszínen – már a nyílt forráskódon alapuló Magyar Office-t telepíti. Emellett a napokban kapja kézhez 75 ezer, pályázatokon nyertes köztisztviselő és közalkalmazott (bírák, ügyészek, pedagógusok, védőnők) azokat az ECDL oktatócsomagokat, melyek esetében előzetesen maguk választhatták meg, hogy Microsoft vagy Linux alapú legyen. A projektre az IHM csaknem 200 millió forintot fordított.

Magyar Bálint ismertette az oktatási tárca tanár-továbbképzési programját. A Sulinet Expressz Program részeként valósul meg a Sulinet Programiroda által kidolgozott és a Pedagógus Továbbképzési és Módszertani Információs Központ által lebonyolításra kerülő „IKT (infokommunikációs technológiák) alapú oktatás” pedagógus-továbbképzés, amelyet az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és az Oktatási Minisztérium együttesen 400 millió forinttal támogat. A Program keretében 10.000 pedagógus 30-120 órás továbbképzésére van lehetőség.

„Az e-Europe+ programhoz csatlakozva Magyarország már eddig is jelentős lépéseket tett az információs társadalom elterjesztésére. Ha a térségben élen szeretnénk járni az informatika és a technológia területén, akkor már iskolás kortól kezdődően a legmodernebb eszközökkel kell megismertetni a felnövekvő nemzedékeket, és folyamatosan naprakész ismeretekkel kell ellátni őket. Örülünk annak, hogy hazánkban létrejöhetett ez az együttműködés, és ezáltal a Microsoft a magyar diákok és tanárok számára is lehetővé teheti a legkorszerűbb technológiák megismerését” – nyilatkozta Vityi Péter, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója.

Terjék Balázs, a Közoktatási Rendszergazda Egylet elnöke elmondta, kiemelkedő jelentőségűnek tartja a Tisztaszoftver Programot, mivel lehetővé teszi, hogy a diákok olyan modern szoftverkörnyezetben sajátíthassák el a digitális írástudás alapjait, amellyel később munkahelyeiken is találkoznak.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés