Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Apple iPad Pro – Nagyban játszik

Tablet tesztek

Teszt: Apple iPad Pro – Nagyban játszik

Az iPad-ek neve az elmúlt időszakban tökéletesen követhető volt. Az iPad mini volt a kicsi, az Air pedig a szupervékony, hagyományos modell. Ősszel azonban megérkezett az iPad Pro, amely nevéből ítélve professzionális felhasználásra készült. Lássuk, hogy tényleg méltó-e a nevéhez a készülék!

Talán nem meglepő, hogy ennek fényében igen izgatottan vettem a kezembe a Creatools csapatától érkezett iPad Pro-t és a szintén tesztre kapott Apple Pencil-t.

Csomagolás

Az Apple-hez méltóan mind az iPad Pro, mind az Apple Pencil igen letisztult, hófehér csomagolásban érkezett. A doboz külseje esetén recept ugyanaz volt, felül a termék oldalnézete, oldalt az Apple logó és a típus felirata, míg alul a legfontosabb specifikációk találhatóak. Belül persze már más a helyzet, hiszen míg az iPad Pro mellett egy töltőfej, egy Lightning kábel és néhány papír található (köztük az elmaradhatatlan Apple matricák), addig a Pencil mellett csak egy apa-anya adaptert és egy tartalék fejet találunk.

Atya úr isten, ez mekkora! 

Mit is mondhatnék, az iPad Pro is csak egy iPad, úgyhogy aki az elmúlt hat évben legalább egyszer fogott már a kezében egy Apple táblagépet, az tudja mit hol keressen. A mérete azért mindentől függetlenül így is megdöbbentő, a 30,5 centis magasság és a 22 cm-es szélesség jól mutatja, hogy a Pro messze nagyobb a legtöbb konkurensénél. A sokkhatás persze itt még nem ért véget, hiszen a készülék pontosan olyan vékony, mint a saját iPhone 6-osom, azaz alig 6,9 mm ami a nagy méret okán jelentősen kevesebbnek érződik. Ez azt jelentette, hogy a tesztidőszak során nem volt olyan, aki nem hasonlította volna egy késhez, és ajánlkozott volna fel arra, hogy elvág vele valamit. Ilyesmit azért aligha javallott tenni, hiszen kár lenne megsérteni a 12,9 colos, 2732 x 2048 képpontos Retina IPS képernyőt. A színek élénkek, a betekintési szög olyan széles, hogy gyakorlatilag bárhonnan nézhetjük az iPad-et, a pixelekkel pedig nem leszünk jóban, hiszen nem is látjuk őket.

ipad-pro-corner-angle-press

A megjelenítő alatt (vagy mellett, vagy épp felette, attól függ, hogyan fogjuk a készüléket), az Apple Touch ID névre keresztelt ujjlenyomat-olvasóját találjuk, amely pontosan úgy működik, ahogyan a saját mobilomon is. Ez csak azért rossz, mert azóta már van 2. generációs érzékelője a kaliforniai gyártónak, amely jelentősen gyorsabb. Az előlapon ezen kívül már csak az 1,2 megapixeles FaceTime kamerát találjuk meg, amely sejthető módon nem ad túlságosan szép képet. Nem is teljesen értem a létezését, egy 5 megapixeles egység szerintem könnyűszerrel befért volna, az még illene is a nagyfelbontású kijelzőhöz. A hangerőállításra jobb van lehetőségünk. Érdekesség, hogy az iPad Air 2-höz hasonlóan már erről a modellről is hiányzik a némítógomb, ezt csak szoftveresen vezérelhetjük.

iPad-Stack_Jupiter-PRINT

Az Apple nem részletezte ugyan az okát, de szerintem nem a vékonyság lehet a hiányosság oka, egyszerűen csak feleslegesnek ítéltek plusz egy kapcsolót a hatalmas táblagép oldalára. Ki- és bekapcsolni felül tudjuk, illetve ide került a még meglévő (ki tudja, lehet, hogy az iPhone 7-ről már lemarad) 3,5 mm-es jack csatlakozó. Ezen kívül csak a Lightning csatlakozót és a Dock Connector fedezhetjük fel a táblagépen. Fontos tudni, hogy míg előbbi port már négy éve köztünk van, addig utóbbi kifejezetten az iPad Pro-ban debütált, a lényege pedig, hogy egyszerű csatlakoztatást biztosítson az olyan kiegészítőnek, mint például az Apple Smart Keyboard.

iPadPro_Pencil-Hand-PRINT

A csatlakozókon túl említésre méltóak még a hangszórók is, hiszen az Apple az iPad Pro-ban mutatta be az új rendszerét, amely négy hangszóróból áll és így a korábbi táblagépeknél lényegesen jobb hangminőséggel rendelkezik. Ez nem kamu, az újdonság olyan szinten szól, hogy az ember el sem akarja hinni, hogy egy 6,9 mm vékony “valami” ilyen hangot tud kibocsájtani. Mélyek persze nem túlságosan vannak, de egy 40 nm-es irodát bármikor bezenél a Pro.A hátlap a többi iPad-hoz hasonlóan alumínium borítású, a leghangsúlyosabb részlete pedig a rajta lévő csillogó (és ujjlenyomat gyűjtő) Apple logó. Szinte észrevétlen a 8 megapixeles kamera a bal felső sarokban, az apró lencse gyakorlatilag elveszik a hátoldalon.

Elképesztően gyors

Miután megnyomtuk a bekapcsológombot és lezajlott a bebootolás folyamata, az ember elképed. Persze, az hogy az iOS tud eszeveszett gyors lenni, nem újdonság, minden új Apple termék így működik az első néhány évében, de a Pro még rajtuk is túltesz.

IMG_0010 (1)

A burkolat ugyanis egy Apple A9X processzort rejt, amely kétmagos és 2,26 GHz-en fut. A kaliforniai gyártó szerint az egység 22-szer gyorsabb az eredeti iPad-ben lévő A4-es chipnél a grafikai chip teljesítménye pedig 360-szor haladja meg 2010-es modellét. Ehhez társul még az iOS történetében példátlan, 4 GB-nyi RAM, így talán nem meglepő, hogy az iPad Pro eszeveszetten gyors. Mindez abban érzékelhető, hogy a legtöbb alkalmazás pillanatok alatt megnyílik, érződik, sokuknál érződik is, hogy gyengébb eszközökre optimalizálták, így olykor valószínűtlen a sebesség.

Hiányoznak az egyedi funkciók

Lesújtóbb viszont az iOS 9 egyedi funkcióinak száma, hiszen azon kívül, hogy az iPad Air 2-ben is elérhető, kétablakos működést használhatjuk, más egyedi lehetőséggel nem élhetünk a táblagép nyomkodása közben. Ez a leginkább a kezdőképernyőn szembetűnő, ahol ugyanúgy 20 ikon foglal helyet, mint 7,9 colos iPad mini-n, azaz a tér egyáltalán nincs kihasználva. Érdekesség, hogy az ikonok közötti szabad térben több pixel foglal helyet, mint amennyi az eredeti iPhone teljes képernyőjét borította.

ipadpro1

Azt pedig mennyivel jobban kitöltötték!  Ennek fényében nem meglepő, hogy az összes iPad-nél is megtalálható alkalmazáskínálattal találkozhatunk. Van böngésző, e-mail kilens, szoftver- és zeneáruház, küldhetünk iMessage-t, FaceTime-olhatunk és más, az Apple eszközök esetén megszokott programot élvezhetünk. Ez pedig, bár kétségtelenül minőségi szoftverekről van szó, szerintem kevés. Ami viszont van, az legalább jól működik.

ipadpro2

Az erős A9X chipnek és a Retina kijelzőnek hála a legnagyobb élmény mégis a videók nézegetése, hiszen akár 4K felbontásban is gyönyörködhetünk a felvételeken, ilyenkor igazán az elemében van a készülék. A négy hangszórónak hála még a hangminőséget sem érheti kritika, úgyhogy a Pro ebben az esetben a világ egyik, ha nem a legjobb tartalomfogyasztásra használható táblagépe. Sajnos hozzánk csak a 32 GB-os kiadás érkezett, ez a tárhely pedig hamar kevés lehet komolyabb használat esetén, ezért azt javaslom, hogy aki úgy tervezi, hogy ilyet vásárol, az szánjon egy kicsivel több pénzt a 128 GB-os kivitelre.

Van viszont egyedi kiegészítő

Mivel én nem vagyok túlságosan jó rajzolásból, ezért egy kis időre odaadtam kollégámnak, Kiss Miklósnak az iPad Pro-t és a hozzá kapott Apple Pencilt, alább olvashatjátok az ő véleményét:

Magassága nagyobb egy átlagos tollénál, azonban vékony tervezésének köszönhetően, meg is feledkezünk arról, hogy egy digitális eszközt tartunk a kezünkben. A teszt során a Fiftythree rajzolóprogramját használtuk, és az eredménytől mi is meglepődtünk. A feladat egy BMW Z4 megrajzolása volt, és az eredményt itt láthatjátok:

ipadpro

Az egyszerű ceruza eszközt használva érezhető a toll kifinomultsága, és az hogy bármilyen szögben és erősséggel rajzolunk vele, látványos a különbség. Nagyszerűen működött a tenyérfelismerés, ami lehetővé teszi, hogy rajz közben tenyerünkkel támasszuk ki kezünket anélkül, hogy tollnak érzékelné a gép az érintkező részt. A szenzorok egyértelműen csúcsminőségűek és tényleg remek élmény ilyen technológia mellett rajzolni. Az egyetlen probléma, mely többeknek is feltűnt, a késés volt. Ha gyorsan húzzuk a vonalakat, a kijelző 1-2 cm-es lemaradásban van a toll hegyéhez képest.

iPadPro_Pencil_Lifestyle2-PRINT

Most először tesztelhettünk okostollat az Apple termékéhez, azonban ez nem az első alkalom, hogy ilyen kiegészítő készült az iPadhez. Már számos toll került forgalomba ilyen céllal, de kevés köztük a nyomás és felületérzékelős. A Pencil megjelenése előtt a Fiftythree (shop.fiftythree.com) terméke volt a legkiemelkedőbb véleményünk szerint, és 17 ezer forintos árával talán még mindig ez a jobb opció, az Apple Pencil 38 ezres ára mellett, ráadásul a toll végén még radír funkció is van.

Otthon vagy út közben

Amint azt korábban is említettem, hozzánk a hagyományos, WiFi-s kiadás érkezett. Az ac szabványt is támogató iPad Pro természetesen LTE kivitelben is elérhető, ám ebben az esetben már 410 ezer forintot kell érte fizetnünk a Creatools-nál, hiszen ez a variáns csak 128 GB-os háttértárral elérhető. Ez, amellett, hogy már az alap verzió 289 ezer forintos ára sem olcsó, így is hatalmas összeg, így biztosan kevesen fogják itthon megvásárolni maguknak ezt a modellt.

IMG_0015

Ők viszont jól járhatnak a biztonságot jelentő, kényelmesen használható ujjlentyomat-olvasóval és kihasználhatják a beépített GPS-t is, hiszen az LTE-s kivitel ezzel is rendelkezik. Van NFC is, ez azonban jelenleg csak a hazánkban nem elérhető Apple Pay-jel használható. Fotózni is lehet természetesen, a szoftver az iPhone-okhoz hasonlóan HDR módban is tud fotózni, illetve Panoráma képeket is készíthetünk. Mégsem javaslom ennek a funkciónak a használatát, hiszen amellett, hogy óriási az iPad Pro és kényelmetlen fotózáshoz tartani, még a képek minősége sem éri el az iPhone-ok szintjét, így maximum végszükség esetén érdemes használni a kamerát.

IMG_0013

Ehhez mérten azért szoftveres téren nem rossz a helyzet, hiszen Full HD-s videókat, lassított felvételt (120 fps sebességgel) és time-lapse anyagokat is csinálhatunk. Az óriási, 10307 mAh-es akkumulátornak köszönhetően jól bírja a strapát az iPad Pro, a kaliforniai vállalat 10 óra filmnézést ad meg üzemidőnek, ami teljesen hihetőnek tűnik. Én interneteztem, zenét hallgattam, e-maileztem és más, az iPad minimnél is bevált dolgot végeztem rajta, így 3 napig nem kellett a töltő felé nézni, azaz igencsak jó üzemidővel rendelkezik a készülék.

Pro-nak azért nem Pro, inkább csak XL

Végezetül válaszolnék a bevezetőben feltett kérdésre. Véleményem szerint az Apple ezúttal nem helyesen választotta meg a készülék nevét, hiszen a MacBook Pro-tól eltérően az iPad Pro nem ad jelentősen eltérőbb funkcionalitást, inkább csak egy valamennyivel erősebb és nagyobb méretű iPad Air 2-ről (illetve, valószínűleg már Air 3-ról) van szó. Ettől függetlenül egyáltalán nem tartom rossz terméknek a kaliforniai gyártó újdonságát, biztos vagyok benne, hogy meglesz a maga piaca, hiszen az Apple Pencil-lel együtt igazán lehengerlő párost alkotnak, de ez továbbra is egy tartalomfogyasztásra kitalált eszköz, a munka területén még mindig nem remekel olyan szinten, ahogyan azt elvárná az ember. Így munkára továbbra is egy MacBook-ot javasolnék, táblagépként egyedül a Microsoft Surface családját tudnám elképzelni irodai felhasználásra. Más kérdés, ha grafikusként/dizájnerként keresi az ember a pénzét, úgy a Pencil vásárlásával igazán hasznos társra lelhet az iPad Pro-ban. A többieknek pedig azt javaslom, hogy vegyék alaposabban szemügyre az újdonságot és amennyiben elnyeri a tetszésüket, nyugodtan vegyék meg, egy hosszú ideig kényelmesen használható táblagépet kapnak a pénzükért. A munkára pedig marad a MacBook.

Az iPad Pro-t és az Apple Pencil-t a Creatools-tól kaptuk.

Köszönjük! 

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Tablet tesztek

Apple iPad Pro

  Megjelenés éve: 2015
  Pro:  
  - Minőségi készülékház
  - Gyönyörű kijelző
  - Erős hardver
 
  Kontra:  
  - Szoftveresen semmi különlegeset nem kapunk
  - Drága
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 12"
  • kijelző felbontása: 2048 x 2732 pixel"
  • kijelző típusa: IPS LCD"
  • eszköz mérete: 305.7 x 220.6 x 6.9 mm
  • tömeg: 713 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Apple A9X
  • memória: 4096 MB
  • háttértár: 32 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa:
  • portok: Lightning, 3,5 mm jack
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 8 megapixeles hátoldali kamera, 1,3 megapixeles előlapi kamera
  • video chat:  
  • video felbontás: Full HD
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM / HSPA / LTE
  • WiFi: 802.11 b/g/n/ac
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: iOS 9
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 10,307 mAh
  • tapasztalat: Átlags felhasználás mellett 2-3 nap
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés