Connect with us

technokrata

Teszt: Overmax Vertis 4010 You – Kellemes meglepetés

zdjecie-8_1411390637

Mobil tesztek

Teszt: Overmax Vertis 4010 You – Kellemes meglepetés

Kevés pénzért is lehet már jó okostelefont vásárolni.

Okostelefont venni 25 ezer forintos áron nem kunszt. Jó okostelefont venni ennyi pénzért, na az már kihívás! Pedig ennyiért már a miénk lehet a Vertis 4010 You, mely a tesztidőszak alatt igen jó benyomást tett rám. Hiába, van amikor nem igaz az olcsó húsról szóló közmondás.

Csomagolás

A mai kor szellemének megfelelően egy letisztult, hófehér színű dobozban érkezik az Overmax újdonsága. A fólia letépése és a fedél felemelése után a hófehér tesztkészülék nézett velem farkasszemet, a tartozékok alább foglalnak helyet. A szokásos microUSB kábel, töltőfej és fülhallgató kombináció mellett azonban a mérnökök bedobták a festékbombát is, hiszen a gyári fehér hátlapon túl túl még négy, igen feltűnő színű kiegészítő is bekerült a csomagolásba.

vertis2

A kék, citromsárga, lila és rózsaszín színben pompázó négyesből bizonyára mindenki megtalálja a számára leginkább tetsző darabot. Jó hír, hogy ezek túl még egy gumi tok is a repertoár része, így a csillogó hátlap sokáig fényes marad.

Külső

25 ezer forintért badarság lenne extrém formai megoldásokat várni, de azért a ronda külső így is elriaszthatja a vásárlókat. A Vertis 4010 You ezért egy jellegtelen, de kétségtelenül időtálló formatervet kapott. Az előlapot a 4”-es, IPS képernyő foglalja el, az egység 480 x 800 pixeles felbontással bír.

zdjecie-8_1411390637

A technológia hatására a betekintési szög megfelelő, a színeket azonban egy kicsit fakónak találtam. Hiába, ennyi pénzből nem lehet csodákat várni. Alább az androidos érintőgombokra lehetünk figyelmesek, felül pedig a VGA felbontású előlapi kamerát és a hangszórót találjuk. Bal oldalra került a hangerőállító gomb, míg a bekapcsolást a jobb oldalon tehetjük meg. Itt kapott helyet a microUSB csatlakozó is, míg a fülhallgatónkat a tetőn lévő portba dugatjuk be.

vertis1

A hátlapon a 8 megapixeles kamerára és az Overmax logóra lehetünk figyelmesek, illetve a hangszóró rácsozata is itt kapott helyet. Az akkumulátor, a microSD és a két SIM foglalat a hátlap alá került. Jó hír, hogy a készülék igen masszívra sikeredett hiszen nyikorgás nem bántotta a fülem. Üröm az örömben, hogy ennek hatására a hátlap leszedése bizony nem annyira egyszerű mutatvány, hiszen a készülék nagyon ragaszkodik a felpattintott példányhoz.

Rendszer/Szoftverek

Az olcsó ár ellenére a Google előző, Android 4.4-es rendszere foglal helyet a telefonon, így a sebességgel szerencsére nem sok gondunk van. Az 512 MB RAM ugyan húzósabb feladatok esetén kevésnek bizonyulhat, azonban a jól optimalizált rendszernek és a négymagos, 1,3 GHz-en üzemelő processzornak hála a mindennapok során nincs ok az aggodalomra.

Screenshot_2014-12-22-14-57-05

 

Az Overmax fejlesztői nem vitték túlzásba a szoftver kinézetét, így a Google által elkészített formai megoldások néznek velünk farkasszemet. Annál inkább meglepő, hogy mennyi szoftverrel találkozunk. Van itt virusírtó az Avast személyében, dokumentumkezelő a Kingston Office és a QuickOffice képében, illetve videólejátszó is ezt a kategóriát az n7player képviseli.

Screenshot_2014-12-22-14-51-12

 

Ezen túl még számtalan szoftver helyet kapott a repertoárban, azonban legnagyobb sajnálatomra ezek nagy része sajnos lengyel, az általam próbált példány ugyanis a gyártó hazájából érkezett. Szerencsére a gyári Google megoldások sem maradtak ki, így van Play Áruház, Gmail, böngésző és Google Earth is.

Multimédia

Ahogy azt a külsőt taglaló szekcióban is említettem, a hátlapon egy 8 megapixeles, LED villanóval felszerelt kamera került elhelyezésre. A tesztidőszak alatt elég mostoha körülmények uralkodtak, legalábbis ami az időjárást illeti, így sajnos nem volt lehetőségem optimális körülmények között kipróbálni az Overmax újdonságát. A zajosodás így egyáltalán nem meglepő, sajnos egy ennyire olcsó modellben gyakran spórolnak a kamerán. Azért nem maradt ki a HDR mód és az arcfelismerés sem, illetve ha kedvünk tartja akár Full HD felbontású videót is készíthetünk.

IMG_20141222_144402

Szintén örök a panoráma mód is, így egy mozdulattal megörökíthetjük az általunk érdekesnek talált dolgokat. A microSD kártyán túl a beépített, 4 GB-os tárhelyre is készíthetünk anyagokat. Ide menthetjük a zenéinket is, ezeket a Google által készített zenelejátszóval játszhatjuk le. Nem maradt ki az FM rádió sem, a szolgáltatás az opcionális headset csatlakoztatása után lendül működésbe. Ennek minősége egyébként nem túl extra, gyakorlatilag hozza a két-háromezer forint körüli áron kínált darabok minőségét. Aki akar, úgyis vehet külön jobbat.

Adatkommunikáció/Üzemidő

A Vertis 4010 You igazi 3G képes készülék, így gyorsan szörfölhetünk a világhálón, akár két kártyán is. A mobilinterneten túl van n-es Wifi és Bluetooth 4.0 is, illetve nem maradt ki a funkciók közül a GPS sem. Az 1700 mAh-es akkumulátor mai okostelefon szokás szerint körülbelül 1 napig viseli el a nyúzást, kis odafigyeléssel azért 1.5 nap is kihozható a készülékből.

Végítélet

Aki csodára számít, az biztosan csalódni fog a Vertis 4010 You-ban. Az viszont, aki reálisan felméri, hogy 25 ezer forintért a Dual SIM támogatás, az IPS képernyő, a négymagos processzor és az Android 4.4 rendkívül jó csomagnak számít,  az jól dönthet az Overmax újdonságával. SMS-ezésre, internetezésre vagy épp zenehallgatásra gond nélkül befoghatjuk, így akár első okostelefonnak is kiváló lehet. A fiatalok pedig biztosan élvezni fogják a színes hátlapokat, ez manapság úgysem általános!Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Overmax Vertis 4010 You

  Megjelenés éve: 2014
  Pro:  
  - Korrekt építési minőség
  - Divatos hátlapok
  - Android 4.4 Rendszer
 
  Kontra:  
  - Kicsit kevés RAM
  - Kevés, hazánkban is működő extra szoftver
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 4"
  • kijelző felbontása: 480 x 800 pixel"
  • kijelző típusa: IPS"
  • eszköz mérete: 129mm x 65mm x 10mm
  • tömeg: 0 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: négymagos, 1,3 GHz
  • memória: 512 MB
  • háttértár: 4 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: microUSB, 3,5 mm jack, Dual SIM
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 8 megapixeles hátoldali kamera, VGA felbontású előlapi kamera
  • video chat:  
  • video felbontás: 1080p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: 3G
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: A-GPS GLONASS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.4 KitKat
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 1700 mAh
  • tapasztalat: 1 nap átlagos felhasználással
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle