Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Caterpillar S50 – A mobilok Transformere?

Mobil tesztek

Teszt: Caterpillar S50 – A mobilok Transformere?

Az okostelefonok tömegéből kitűnik, nem egy hétköznapi cuccról fogunk most írni. Azoknál érdekesebb és izgalmasabb is.

Manapság a legtöbb mobilkészülék rendkívül hasonlít a másikra, főleg ha házon belül nézzük a dolgot, például a Samsungnál, vagy akár éppen a Sonynál. Ezek a formatervek így könnyen beleivódnak az ember elméjébe, de ha valami kirívó külsőt lát, az is lehet ránk ilyen hatással, mint például tesztalanyunk a Cat S50.

Csomagolás

A készülék doboza már árulkodik arról, hogy ebben valami strapabíró, igazi férfiaknak való készülék lapul, a dobozt felnyitva pedig nem is fogunk csalódni. Tartozékok listája nem túl bő, egészen pontosan egy töltő és adatkábel jár az eszközhöz.

Külső

Ha elölről szemléljük a gépet akkor leginkább a lecsapott sarkok lesznek feltűnőek, melyek ráadásul gumiból készültek, míg maga a keret fémből áll. A kijelző bőven a keret síkjának belsejében van, így egy esetleges leejtéskor sem történhet nagy probléma. A megjelenítő 4,7 hüvelykes, HD felbontású IPS panel, a színek és a betekintési szögek jók, a fényerő pedig az átlagot vígan hozza. A kijelző alatt a mikrofon, felette pedig az előlapi kamera és a megszokott két szenzor található a beszédhangszóró mellett. Tesztkütyünk jobb oldala egy hatalmas ajtó mögött bújt meg a SIM és microSD kártya helye, illetve itt található a hangerőszabályzó gombpáros, és még köztük egy funkció gomb. Alul teljesen csupasz, a bal oldalt pedig a bekapcsoló gomb és a microUSB található egy kis ajtó mögött. Felül találjuk a 3,5 mm-es jack aljzatot is, szintén egy kis ajtó mögött, és bizony ezek az ajtók biztosítják részben a készülék IP67-es védettségét. De ez még nem minden, a gyártó azt is állítja, hogy 1,2 méteres magasságból leejtve a készülék ugyan úgy fog tudni üzemelni mint előtte. SAM_0019 A hátlap egy hatalmas gumilap, nem sík a felülete és nem is csúszós, alul a hangszórót találjuk, ez meglepő módon nem túl hangos, inkább az átlagot képviseli, középen egy hatalmas Cat felirat jelzi a készülék hovatartozását. Feljebb a kamerát találjuk, egy csavar anyájába rögzítve, nagyon jó pofa ötlet ez egy ilyen telefonra, feldobja az amúgy sem hétköznapi külsejét ,és még egy LED segédfény és másod mikrofon is elfért a kamera mellett. A hátlap nem szedhető le, de annyit tudunk, hogy egy 2630 mAh-s akkumulátor tanyázik a vaskos ház mögött. Üzemidőt tekintve ez körülbelül 1,5 napot jelent, folyamatos használattal.

Hardver/ Sebesség

Kemény külső, lágyabb belső, így tudnám megfogalmazni a Qulacomm Snapdragon 400-as processzort ebben a készülékben. Nem ez a leggyengébb hardver, sőt erős középkategóriás, de később kiderül, mire is elég, mennyire éri meg nekünk ennyi pénzért. A négy magos, magonként 1,2 GHz-es processzor mellé egy Adreno 305-ös GPU is tartozik. Memóriákat tekintve a belső tárhely 8 GB, ez bővíthető még további 64 GB-al külső memória segítségével, míg a RAM mérete fixen 2 GB. Screenshot_2014-12-08-14-54-45 Az operációs rendszer a mai szinte legjobban elterjedt Android OS, ebből is a 4.4.2-es verziójú. A kezelőfelület látszólag a gyári Holo UI, a rendszersebesség kiváló, nincsenek akadások és gondolkodni se állt meg. Az alap Android rendszer, a 2 GB RAM és a Snapdragon 400-as processzor kombója ilyenkor mutatkozik meg, mire is képes mikor nincsenek a rendszerben felesleges sallangok. Screenshot_2014-12-08-14-56-08 A készüléken viszont elég sok program volt előre telepítve ami leginkább építkezési vállalatnál dolgozóknak jön hasznosan, vagy hasonló területen. A munkagép bérléstől kezdve, az alkatrészekig mindenre van applikáció, persze ezeket egy hétköznapi ember soha nem fogja tudni használni. Az alkalmazások között még egy érdekességre bukkantam, mégpedig a Shark trackerre, ez egy olyan alkalmazás ami térképen mutatja hol, mennyi és ha tudják melyik cápa járt az óceánban. Ez inkább érdekes mint hasznos számunkra, valamiért a közelünkben sehol nem jelzett cápát.

Multimédia SAM_0020 Hátoldalon egy 8 megapixeles, autófókuszos, LED segédfénnyel megtámogatott kamerát találni. A beállításokban csupán az ISO mérést, HDR módot választhatjuk, tehát a ténylegesen alap dolgok vannak meg. Az elkészült felvételek bennem kérdőjeleket sorakoztat fel, a távoli képen mosódik minden, míg a makró képnél enyhe túlzással élve tűéles képet kapunk a korábbi képhez viszonyítva. Lehet a borús idő játszotta ki a kamerát, de nem tudni a miértjét, erre értelmes magyarázattal még nem tudok szolgálni. Videót 1080p felbontásban rögzíthetünk, ennek minősége hozza az átlagot. IMG_20141208_150004 IMG_20141208_150014 Zenelejátszásra a régi cimboránk köszönt, a Play zene, valamiért sosem tetszett annyira, főleg a funkcionalitása miatt. Equlaizert kár keresni benne, de szerencsére az ismétlő módok megtalálhatóak benne akár csak más lejátszókban. A zenelejátszás minőségéről ódákat nem tudok zengeni, lehet rajta akár élvezhetően, de ez a csatlakoztatott fülhallgatótól is függ. Screenshot_2014-12-08-18-53-29 FM-rádiót is rejt a készülék, ezen kívül adatkommunikációt tekintve találunk még GSM/ HSDPA /LTE modult a készülékben. Ezen kívül még ott a WiFi (b/g/n), Bluetooth 4.0, NFC és A-GPS GLONASS támogatással.

Összegzés SAM_0022 Mielőtt a végére érnénk a dolognak megemlíteném a készülék különlegességét is. A Cat S50 nem csak a leejtésnek áll ellen, és nem csak IP67-es tanúsítvánnyal rendelkezik, hanem még MIL-STD-810G tanúsítvánnyal is rendelkezik, miszerint ellenáll a sónak, pornak, párának, esőnek, rezgésnek, napsugárzásnak és a hirtelen hőhatásnak is. Ennek fényében nos lássuk mennyibe is kerül az eszköz, kártyafüggetlen ára 139 ezer jó magyar forint, ezért kapunk egy középkategóriás hardvert, egy nem hétköznapi házat, mely nagyon ellenálló a külső behatásokkal szemben. Ha azt vesszük, hogy ez a készülék leginkább építkezésen dolgozóknak készült, lehet kissé magas az árszabása, de ha egyszer valaki beszerzi, nem fogja utána megbánni. Egy dolog nem tetszett a Caterpillar S50-ben, az pedig a kamera, de ezen gondot átugorva egy tényleg kiegyensúlyozott, egyedi eszköz.

A tesztkészüléket a PartNeroGSM biztosította, köszönjük.



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Caterpillar S50

  Megjelenés éve: 2014
  Pro:  
  - Strapabírás
  - Külső
 
  Kontra:  
  - Kamera
  - Ár
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 4,7"
  • kijelző felbontása: 720 x 1280 pixel"
  • kijelző típusa: IPS lCD"
  • eszköz mérete: 144.5 x 77 x 12.7 mm
  • tömeg: 185 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Qualcomm Snapdragon 400
  • memória: 2048 MB
  • háttértár: 8 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: microUSB, 3,5 mm jack
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 8 megapixel
  • video chat:  
  • video felbontás: 1080p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, HSDPA 850 / 1700 / 1900 / 2100, LTE 800 / 850 / 900 / 1800 / 2100 / 2600
  • WiFi: Wi-Fi 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: A-GPS GLONASS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.4.2 KitKat
  • spec. szoftverek: -
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 2630 mAh
  • tapasztalat: 1,5 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés