Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Sony Xperia E3 – Felnőtt a feladathoz

Kütyük

Teszt: Sony Xperia E3 – Felnőtt a feladathoz

A Sony Xperia E1 után itt a nála sokkal erősebb és jobb Xperia E3.

A Japán nagyvállalat manapság a csúcskategóriában használt számozással megegyező számot használja az alsóbb kategóriában is, így ma egy Xperia E3-t mutatunk be. Itt is kimaradt az Xperia E2 elnevezés, így az E és E1 után az E3 következik sorrendileg.

Csomagolás

A készülék dobozában egy töltőfejet, adatkábelt, némi papírköteget, és egy kijelzővédő fóliát találunk a mobileszköz mellett. Fülhallgató már nem része az alapcsomagnak, de ez már szinte mindenkinek a zsebében ott lapul.

Külső

Az Xperia E3 előlapja törhetetlen üveglapból áll, alul a mikrofonnak lett kivágva hely, míg felül ugyan ott a beszédhangszóró található. A beszédhangszóró alatt egy Sony felirat, értesítő LED, előlapi kamera, illetve közelség és fénymérő szenzor került beépítésre. A középen elterülő 4,5 hüvelykes kijelző IPS technológiát használ, és 480 x 854 pixeles felbontással bír. A fényerő és a betekintési szögek jók, a pixelek kiszúrhatóak, de nem hétköznapi használat során, csak közelebbről szemügyre véve vehetőek észre.

A készülék kerete fémszínű festést kapott, a sarkai keményített, talán gumis anyagból készültek, ezzel strapabíróbbá téve az eszközt. A jobb oldalon a power gomb és a hangerőszabályzó gombpáros nyugszik, míg alul nagy az üresség. A bal oldalon a microUSB tanyázik, felül pedig a 3,5 mm-s jack csatlakozó tátong.

A hátlap teljesen sík, követi az Xperia Z készülékek dizájnját, de a hátlap műanyagból készült ebben az esetben, és le is vehető. Felülete matt, így nem gyűjti az ujjlenyomatokat. Alul a hangszóró, Xperia brand jelzés, Sony felirat és NFC jel lett rányomva a hátlapra. Feljebb megtaláljuk a főkamerát, a maga LED segédfényével és a másodlagos mikrofonnal. A hátlapot lehámozva elénk tárul a microSIM és microSD kártyahely, illetve a beépített akkumulátor. Az aksi 2330 mAh-s, ezzel a kapacitással pedig 1,5 napra bőven elegendő egy teljes feltöltés.

Hardver/ Sebesség

A Sony Xperia E3 a hátlap alatt egy terjedelmes fémlemezt kapott hűtés gyanánt, ez pedig kellhet is a középkategóriába már jól ismert Qualcomm Snapdragon 400-as SoC-hoz, melyben négy darab 1,2 GHz-en üzemelő Cortex-A7-es processzormag van. Grafikai vezérlő feladatát egy Adreno 305-ös GPU tölti be, míg a RAM mérete 1 GB és a belső tárhely pedig 4 GB, mely bővíthető 32 GB-ig.

Tesztkészülékünkön egy Android 4.4.2-es verziójú operációs rendszer fut, és az Android 5.0-s frissítésről nincs információ egyelőre, hogy megkapja-e a frissített rendszert vagy sem. A kezelőfelület a megszokott Sony UI, illetve extraként ott van a STAMINA mód, Box, Diagnostics, TrackID TV, TrackID és Update Center.

A rendszer sebessége megfelelő, akadások és gondolkodási idők nincsenek, szerencsére az 1 GB RAM és a jó hardver megteszi hatását ,és végre egy alsó-középkategóriás telefon is teljesen használhatóvá válik ezáltal. 2014-re ez már mondjuk alapelvárás lehet, hiszen már több csúcskategóriás mobilban is 8 magos processzorok száguldoznak a burkolat alatt.

Multimédia

A hátlapon található 5 megapixeles kamera autófókuszt is kapott a LED segédfény mellé. A beállításokban található képméret beállítás, ISO, HDR opció, képstabilizáció, arcfelismerés és van teljesen automata funkció is, mikor a készülék maga állítja a fényviszonyoknak megfelelően a kamera opcióit.

A képek minőségét könnyen lehet elemezni, annyira homályos tud lenni egy normál hétköznapi kép, hogy szinte semmilyen részlet nem látszik rajta sajnos. A makró képeknél sincs a helyzet magaslatán a kamera, sajnos nem ezzel fogunk különleges pillanatokat megörökíteni. Videót FullHD felbontásban rögzít, 30 képkocka/másodperccel és sztereó hanggal.

Zenelejátszási képességeket tekintve a szokásos Walkman lejátszóba minden szokott funkciót megtalálunk, igaz a külső hangszóró nem csúcsminőségű, de használható. Fülhallgatón a készülék jobban teljesít, igaz kevesebb mélyet képes átadni, mint egy drágább készülék, de meg lehetünk elégedve vele. FM-rádió van a készülékben, és a szokásos módon üzemel.

A nagyvilággal való kommunikációhoz kapunk LTE modemet, WiFi-t (b/g/n), Bluetooth 4.0-t, NFC-t és A-GPS-t GLONASS támogatással. A vételi stabilitás jó, és pozitív az LTE megléte ebben a kategóriában, most már lassan alapelvárás lesz, akárcsak mint ma a 3G.

Összegzés

Eddig biztos mindenki izgatott volt, vajon milyen mérhetetlenül drága árat szabott a Sony ennek a telefonnak, viszont nem kell elkeseredni, ugyanis 52 ezer forintért a miénk lehet kártyafüggetlenül. Ezért az árért egy korrekt hardvert, egy nem rossz kijelzőt és LTE adatkapcsolati lehetőséget kapunk. Véleményem szerint ennyiért akár remek ajándék is lehet karácsonyra még egy gyereknek is ha mobilra vágyna, szerethető eszköz lett az Xperia E3.

A készüléket a PartNeroGSM biztosította, köszönjük.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Sony Xperia E3

  Megjelenés éve: 2014
  Pro:  
  - Hardver
  - Szoftver
 
  Kontra:  
  - Kamera
  -
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 4,5"
  • kijelző felbontása: 480 x 854 pixel"
  • kijelző típusa: IPS LCD"
  • eszköz mérete: 137.1 x 69.4 x 8.5 mm
  • tömeg: 143 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Qualcomm MSM8926-2 Snapdragon 400
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 4 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: microUSB, 3,5 mm jack
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 5 megapixel
  • video chat:  
  • video felbontás: 1080p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, HSDPA 850 / 900 / 2100, LTE 800 / 850 / 900 / 1800 / 2100 / 2600
  • WiFi: Wi-Fi 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: A-GPS GLONASS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.4.2 KitKat
  • spec. szoftverek: -
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 2330 mAh
  • tapasztalat: 1,5 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés