Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Alcor ZEST D714I – Belépő a klubba

Tablet tesztek

Teszt: Alcor ZEST D714I – Belépő a klubba

Leteszteltük az Alcor alig 25 ezer forintba kerülő táblagépét.

Az idei évben minden eddiginél népszerűbbé váltak a táblagépek, talán nem túlzás azt állítani, hogy a csapból is ezek folytak. Mit tegyünk akkor, ha valamelyik szerettünk ilyet szeretne, ám nem akarjuk, hogy a pénztárcánk bánja a beruházást? Felmerülhet az ötlet, hogy vegyünk egyet az alig 25 ezer forintba kerülő Alcor modellből. Tesztünkből kiderül, hogy megéri-e.

Csomagolás

Az Alcor-tól már megismert, türkiz csíkkal feltuningolt, fehér alaphangulatú dobozban érkezett a készülék. A legfelső területet a tesztkészülék foglalta el, alatta egy vékony dobozt találunk, ebben találhatjuk a tartozékokat.

DSC06807

Külön örültem, hogy a márka általam eddig tesztelt modelljeitől elétrően ezúttal nélkülözhetjük a saját szabványú töltőt, így csak az USB befogadására alkalmas töltőfejet, a microUSB kábelt és a headsetet találjuk meg a bemutató brossúra mellett.

Külső

Azt biztosan nem mondhatjuk, hogy a ZEST D714I-t a külseje fogja eladni. Félreértés ne essék, nem ronda eszközről van szó, pusztán annyi, hogy egy jellegtelen eszközt tarthatunk a kezünkben, nem sok részlet van, amiben az ember “gyönyörködhetne”. Ennek ellenére korrekt az összeszerelési minőség, az olcsó ár ellenére nyikorgást nem tapasztaltam.

DSC06802

Az előlapot egy 7”-es 16:9-es képarányú 1024 x 600 pixel felbontású IPS kijelző uralja, fölé mindössze a VGA felbontású előlapi kamerát helyezték el a mérnökök, az alsó gombokat virtuális társaik váltották fel. A megjelenítő technológiájának hála szép színekkel rendelkezik, az alacsony felbontás viszont megöli a részleteket, nem ez lesz az év filmnéző eszköze az egyszer biztos. Az iPad mini által népszerűvé tett lekerekített és felpolírozott él itt is megvan, az oldalsó részt viszont a hátlap alkotja, a fém felület teljesen körbeöleli a hátoldalt.

DSC06805

Bal oldalt találjuk a teljesen védtelen microSD kártyanyílást, a készülék “jobbik” fele viszont teljesen letisztult, nem került oda semmi. Nem így a “tető”, itt bizony már pezseg az élet, a bekapcsoló- és hangerőszabályzó gombok mellé a lefagyáskor használatos Reset tűvel elérhető kapcsolója került, mellette a microUSB és a 3,5 mm-es csatlakozó foglal helyet. A helyes fogási irányt bemutatva oldalasan kerültek fel a feliratok a hátlapra, itt tudhatjuk meg, hogy végső soron egy Alcor eszközről van szó illetve itt találjuk még a 16 GB-os belső memóriára való utalásként elhelyezett feliratot, a sorozatszámot és a modell nevét is.

DSC06809

Kissé szerencsétlen, de a kidudorodó 2 megapixeles kamerának a lencséjén pihen a készülék, elég néhány csúsztatás és máris karcossá válhat a lencse. Csak remélni tudom, hogy megfelelő anyagból készült és nem lesz ebből probléma. Ezen a térfélen találjuk a mélyhangokat nélkülöző hangszórót is,

Hardver/Szoftver

Az aprócska táblagép működéséről egy kétmagos, 1 GHz-en üzemelő Cortex-A9 processzor gondoskodik, mellé 1 GB RAM került. Ők ketten gondoskodnak az Android 4.2.2 Jelly Bean megfelelő futtatásáról ami mondhatjuk, hogy sikerül is nekik.

Screenshot_2013-12-11-20-54-39

Az alacsony felbontású képernyőnek hála ugyanis alapesetben nem sok minden terheli a rendszert, így bár mára egyáltalán nem számít komolynak a hardver, durva akadással nem találkoztam, mindössze 1-1 röccenés zavarta meg néha a használatot.

Screenshot_2013-12-11-20-54-56

Akárcsak az Alcor többi modelljénél  ZEST D714I-nél sem vitték túlzásba az előretelepített applikációkat, a gyári androidos programokon kívül mindössze az Explorer fájlkezelő és az Apkinstaller nevű applikáció telepítő része a repertoárnak.

Screenshot_2013-12-11-20-57-10

Természetesen van Böngésző, E-mail és GMail kilens, Google kereső és Navigáció is. Utóbbi mondjuk vicces, ugyanis GPS vevő nem található a modellben, így maximum a Wifi információkra tud támaszkodni a készülék, szóval navigálásra nem igazán alkalmas.

Multimédia

A hátoldali 2 megapixeles kamera biztosan nem a táblagépbe épített modulok királya, az elkészült művek zajosak és életlenek, igazából videóhívásokon kívül más szerepet nem szánnék neki, egy 5-6 éves telefonban lévő fényképező simán lealázza. Épp ezért meglepő a Panoráma mód, de állíthatjuk a színhőmérsékletet is.

IMG_20131212_102345

Videózni is tudunk, igaz a VGA felbontású anyagok minősége elég gyenge, de legalább örüljünk annak, hogy van ilyen opció. Elkészült műveinket aztán a Movie Studio-ban alakíthatjuk egy egész filmmé. Zenék hallgatására is lehetőség van, a gyári Google zenelejátszó segítségével. A szoftver már régi ismerős, előadók, albumok, dalok szerint rendezhetjük benne a zenéinket illetve létrehozhatunk lejátszási listákat is.

Screenshot_2013-12-12-10-50-51

A csomagban található headset elég gyenge minőségű, zenék helyett inkább csak internetes videók hallgatásához tudnám ajánlani, véleményem szerint már egy olcsónak számító 2-3 ezer forintos fülhallgató is könnyedén megveri minőségben. Filmeket egyébként több formátumban is lejátszhatunk, sőt a szoftver támogatja a háttérben futtatás lehetőségét is, ilyenkor egy kis ablakban fut az anyag. A probléma ezzel az, hogy a hardver már kevés egy ilyen szolgáltatáshoz, ilyenkor nagyon belassul az eszköz, véleményem szerint ezt egy frissítés során ki is vehetnék, csak ront az összképen.

Adatkommunikáció/üzemidő

Egy ennyire olcsó eszköz esetén nem várhatjuk, hogy bővelkedni fogunk csatlakozási lehetőségekben. Sajnos ez így is van, például Bluetooth-t sem találunk a fedélzeten, a repertoár kimerül egy N-es Wifi-ben.  3G-s modemet is maximum OTG módban támogat a készülék. Az NFC-ről és a GPS-ről sajnos álmodni is kár – bár utóbbira több szoftver is utal, mégsem került bele – , amiket viszont kapunk legalább stabilan működnek. A hátlap alatt egy 2800 mAh-es akkumulátor található, a gyártó erre 3 órás üzemidőt ígér aktív használat alatt, ez internetezés alatt kitolható akár 6 órára is.

Összegzés

Kár lenne túlragozni azt a készüléket. Egy belépőkategóriás táblagépről lévén szó kompromisszumokat kell kötnünk a sebességben és a funkciók tárházában, viszont az IPS kijelző és a jó összeszerelési minőség sokat javít az összképen. Gyermekeknek vagy nagyszülőknek ideális lehet első táblagépnek, komolyabb felhasználás esetén viszont én már egy magasabb kategóriás eszközbe ruháznék be.



Szólj hozzá!

További Tablet tesztek

Alcor ZEST D714I

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Az árhoz képest korrekt hardver
  - Jó összeszerelési minőség
 
  Kontra:  
  - Nincs Bluetooth és GPS
  - Nagyon gyenge kamera
  - Minimális egyedi szoftverkínálat
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 7"
  • kijelző felbontása: 1024 x 600"
  • kijelző típusa: IPS LCD"
  • eszköz mérete: 189 x 110 x 8,6 mm
  • tömeg: 275 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Kétmagos Cortex A9 1GHz
  • memória: 1 MB
  • háttértár: 16 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: microUSB, 3,5 mm audio
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 2 megapixeles hátoldali kamera, VGA felbontású előlapi kamera
  • video chat:  
  • video felbontás: VGA
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: -
  • WiFi: Wi-Fi 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: -
  • GPS: -
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.2 Jelly Bean
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 2800 mAh
  • tapasztalat: Közepes használattal 6 óra
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés