Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Alcor Access D785M – Telefonba bújt táblagép

Tablet tesztek

Teszt: Alcor Access D785M – Telefonba bújt táblagép

Leteszteltük az Alcor mobil funkciókkal felruházott táblagépét.

A táblagépek kínálat már igen szélesnek mondható, azonban van egy kategória, melyre mostanáig nem igazán csaptak le a gyártók. Ez pedig nem más, mint a GSM hívásra is képes óriásmobilok, vagy inkább apró táblagépek, márpedig pontosan itt versenyez az Alcor újdonsága az Access D785M.

Csomagolás

Továbbra is az egységes kinézet jellemzi az Alcor készülékek dobozait, a tesztpéldány is egy fehér színű, türkiz csíkkal “átkötött” csomagolásban érkezett. A gyártó igazán bőséggel pakolta a tartozékokat a dobozba, a táblagép alatt ugyanis megtaláljuk az autós navigációhoz használt tartót és a szélvédőre való rögzítéshez tapadókorongot is.

DSC06823

Egyedi töltőcsatlakozó szerencsére nem került a készülékre, ehhez a szabványos microUSB csatlakozót használja. Kapunk még egy szivargyújtóval használatos második töltőt is, no és a microUSB kábel is a repertoár része.

Külső

Megfizethető árért nem vár az ember extravagáns külsőt, ez az Alcor esetében maradéktalanul teljesül is. A letisztult, gomboktól mentes előlapot elfoglalja a 7”-es, 1024 x 600 pixel felbontású TN panellel rendelkező képernyő. Felette a telefonáláshoz használatos hangszóró és a VGA felbontású kamera található.

DSC06821

A kissé ívelt hátlapot a gyártó más modelljeinél is megismert módon három részre bontották. Legalulra került az Alcor márkanév, a sorozatszám, a modellnév és a 8 GB-os kapacitást jelző felirat. A középső, érdes anyaggal borított részen mindösszesen a mikrofon nyílása árválkodik, az érdekességek feljebb találhatóak.

DSC06818

Elsőként kizárólag a 3,5 mm-es jack és a microUSB csatlakozója látható, ám egy apró nyílás utal arra, hogy itt bizony más dolgok is helyet kaptak. Miután egy kisebb, szívrohamot okozó reccsenés után lepattintottam az egyébként teljesen ép fedelet, felvillant elöttem a kettő SIM és az egyedüliként árválkodó microSD kártya foglalata. A kütyü baloldalán találjuk az utolsó fizikai nyomógombokat, ide került ugyanis a hangerőállító- és a bekapcsoló is.

Szoftver/Működés

Az Access D785M működéséről egy kétmagos, 1 GHz-en üzemelő Cortex A9 processzor gondoskodik, mellé 1 GB RAM került. Az Android 4.1 Jelly Bean ennek megfelelően viszonylag jól is érzi magát, apróbb röccenések azért elő-elő fordulnak.

Screenshot_2013-12-21-12-47-38

Hiába, a Google csak a legújabb, 4.4 KitKat esetén optimalizálta komolyan a gyengébb hardverekre az Androidot. A szoftverkínálat a gyártóhoz képest igen bőnek mondható. A D785-ön már a gyári Google applikációkon kívül is találunk érdekességeket. Megtaláljuk például az Aldiko névre keresztelt könyvolvasót, mely egyben PDF és e-book reader-ként is működik.

Screenshot_2013-12-21-12-46-48

A szoftver maga jól sikerült, sajnáltam, hogy a hozzá tartozó könyváruházban egyetlen magyar vonatkozású anyag sem árválkodott. Kapunk még dokumentumszerkesztőt a Kingsoft Office képében, de van Adobe Reader, Chrome böngésző és fájlkezelő is. Érdekesség, de két kalibrációs program is helyet kapott a modellen, az egyik a giroszenzor beállítására szolgál, a másik pedig megmutatja nekünk az elérhető GPS műholdak számát és azok jelerősségét.

Telefonfunkciók

Nem mindennapos, hogy egy táblagép esetében telefonfunkciókról kelljen írnom, az Alcor jelen tesztalanyánál mégis ez a helyzet. A D785M ugyanis tökéletesen úgy működik mint egy kétkártyás okostelefon, annak minden előnyével és hátrányával.

Screenshot_2013-12-22-15-31-19

A szoftverben helyet kapott a tárcsázó, a telefonkönyv, van SMS kezelő és a “Személyek” azaz a telefonkönyv sem hiányzik. A tablet minden gond nélkül kezeli a két kártyát, egészen egy bejövő hívásig, ilyenkor ugyanis nem kapjuk meg a másik kártyára érkező SMS-eket vagy hívásokat.

Screenshot_2013-12-22-15-28-58

Ez sajnos általános probléma az ilyen kütyük esetén, remélem a jövőben ezen is túl tudnak majd lépni a gyártók. A hangminőség egyébként rendben van, sem én, sem a vonal másik felén lévő ismerős nem érzékelt problémát.

Multimédia

A hátlap felső részén lévő 2 megapixeles kamera a pozíciójával ellentétben sajnos messze nem a kínálat “teteje”, az Alcor legtöbb modelljéhez hasonlóan ez is afféle díszítésként került fel a modellre. Az elkészült képek homályosak és kissé élettelenek, pedig a gyártó becsületére váljon, ezúttal szoftveresen is igyekeztek hozzáadni az élményhez. A gyártótól jövő legtöbb modellel ellentétben a D785M ugyanis nem a gyári kezelőfelülettel rendelkezik, illetve opciókból is jelentősen több van.

Screenshot_2013-12-23-11-20-15

Lehetőségünk van bekapcsolni a HDR módot, megadhatjuk a kép jellegét – például tengerpart vagy buli – illetve akár a színhatást is állíthatjuk. A további beállítások opción belül a lehetőségek tárháza nyílik meg előttünk, itt már az ISO értékeket, az élességet, és az önkioldót is babrálhatjuk. Egy apró szoftveres bakival is találkoztam, sajnos többször előfordult, hogy a beállítások csak álló helyzetben működtek, elfektetve már nem érzékelte a képernyő az én nyomkodási kényszeremet. Nagyon tetszett, hogy van egy 3D-s felvételi mód is, ilyenkor az elkészült kép a pásztázáshoz hasonlóan térben mozgatható.

IMG_20131223_112340_1

Akinek ez nem tetszik, annak ott van még a panoráma üzemmód is, illetve a videofelvétel sem maradt ki. Az elkészült művek 3gp formátumúak és VGA felbontásban kerülnek rögzítésre, sokat tehát ne várjunk tőlük. A zenelejátszást a gyári Google programra bízták, ez ugyanúgy működik ahogy a többi készülék esetén, azaz választhatunk előadó, album, dal és lejátszási lista szerint. Ha meguntuk a 8 GB-os memóriára feltöltött muzsikákat akkor az FM rádiót is használhatjuk, igaz, headset nincs a csomagolásban, így azt külön kell beszereznünk.

Adatkommunikáció/ Üzemidő

A kifejezetten baráti ár ellenére hatalmas pozitívum, hogy az Alcor modelljét bőségesen ellátták adatkommunikációs funkciókkal. A telefonfunkciók ismeretében nem meglepő a 3G-s adatkapcsolat léte, de van N-es WiFi és Bluetooth 4.0 is. Mivel autóstartó is jár a készülékhez, a GPS-vevő sem hiányzik, a modul tökéletesen végzi a dolgát, már a lakásban is megtalálta a jelet.

DSC06819

Szoftveresen mindössze a gyári Google navigációt találjuk, netet nem igénylő szoftvert viszont külön kell beszereznünk. A készülék egyébként nem bánik rosszul a 2800 mAh-es akkumulátorral, nekem közepes nyomkodási mennyiség esetén is sikerült egy napot átvészelni, GPS-el körített használat esetén nyilván ne számítsunk ekkora mennyiségre.

Ítélet

Jelenleg alig 30 ezer forintba kerül az Alcor modellje, azt hiszem ez nem sok pénz érte. Tény, hogy el kell fogadnunk a 7”-es mérethez képest kissé alacsony felbontású képernyőt és az apróbb megakadásokat, ám a mérleg másik oldalán ott áll a telefonfunkció, a teljes értékű Android és az árhoz képest korrekt összeszerelési minőség.

 



Szólj hozzá!

További Tablet tesztek

Alcor Access D785M

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Olcsó ár
  - Korrekt összeszerelési minőség
  - Kétkártyás működés
 
  Kontra:  
  - Telefonnak már túl nagy, táblagépnek viszont kissé kicsi
  - Gyenge kamera
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 7"
  • kijelző felbontása: 1024 x 600 "
  • kijelző típusa: LCD"
  • eszköz mérete: 87 × 105 × 8.8 mm
  • tömeg: 267 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Kétmagos Cortex A9 1.2 GHz
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 8 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: 3,5 mm Jack, microUSB
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 2 megapixeles hátlapi kamera, 0,3 megapixeles előlapi
  • video chat:  
  • video felbontás: VGA
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: 3G modem (GSM 850/900/1800/1900 MHz)
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: A-GPS, Glonass
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.1 Jelly Bean
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 2800 mAh
  • tapasztalat: Átlagos használattal 1 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés