Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: WayteQ 95RF – tényleg mindig tévé

egyéb kütyük

Teszt: WayteQ 95RF – tényleg mindig tévé

Mi lesz azokkal, akiknek tényleg nagyon régi a tévéjük és csak antenna csatlakozó van rajta? Nekik segít a WayteQ egy olyan megoldással, amely a legrégebbi, akár fekete-fehér tévéhez is hozzáköthető. És még olcsó is…

Ígéretekkel tele van a padlás. Megígérik nekünk, naponta többször is, hogy a digitális átállás során mindenki számára elérhető lesz az új, sok csatornás, kifogástalan minőségű műsorszolgáltatás. Próbálják elmagyarázni, mit és hogyan, de igazából pont azok vannak bajban, akik nem engedhetnek meg maguknak még pár tízezer forintot sem. Havi pár ezrest sem. Ingyen nincs átállás, de egy nagyon olcsó olyan megoldást most mutatunk, amellyel egyszeri, nem egészen 8000 forint befektetéssel tényleg minden tévé digitálissá tehető. Emellett kicsit elmagyarázzuk – nagyon egyszerűen –  mit kell tenni az öreg tévénkkel.

DSC08130_resize

Nem kell kidobni a régi tévét. Egyiket sem. Csak kicsit utána kell járni és olyan set-top boxot kell vásárolni, amely a tévénkhez csatlakoztatható. A WayteQ 95RF ilyen és ez teszi különlegessé. Van ugyanis egy olyan kimenete, amely a legtöbb set-top boxon nincs. És ez az antenna kimenet. A digitális jel tehát bejön ebbe a kis dobozba, majd antennajel formájában távozik a tévé felé. Nincs más dolgunk, mint a tévét ráhangolni és már jönnek is az adók. Ennyi.

DSC08111_resize

A tesztnek itt vége is lehetne, ha nem lenne még jó néhány dologban zseniális ez a kis doboz. Az első zseniális dolog benne mindenképpen az ára, mert nagy műszaki áruházakban is megtaláljuk, átlagosan 7790 és 7990 forint közötti áron. (Szerkesztői megjegyzés: olvasóink jelezték, hogy egyes műszaki áruházakban a termék akciós és még ennél is olcsóbb. Érdemes hát utánajárni.) Ha úgy vesszük, majdnem egy távirányító belekerül ennyibe. Ha tehát egy ismerősünk arra panaszkodik, hogy az öreg tévéjét nem tudja használni, segítsünk neki! Vegyünk egy ilyet, üzemeljük be, mutassuk meg, hogyan kell használni. Hálás lesz érte. Kis adalék az is, hogy a legrégibb, távirányító nélküli tévék is távirányítósak lesznek ezáltal, ami meg ráadásul még kényelmes is.

DSC08114_resize

Fontos megjegyzés, hogy ebbe a set-top boxba NEM helyezhető kódkártya, így a fizetős adók ezzel NEM nézhetők. Azoknak ajánljuk tehát, akik eddig is ingyen, esetleg egy tetőantennával fogták az adásokat. Nekik előrelépés lesz, mert több adót fognak elérni és a minőség is jobb lesz. Szellemkép nem lesz, de az elképzelhető, hogy a jel gyenge és egy antennára szükségünk lesz az erősítéséhez. Ilyen antennát szintén tudunk vásárolni, kültéri és beltéri változatban is, az ára 3500 forinttól indul. Arra is van esély, hogy a régi antenna is alkalmas a vételre, érdemes tehát próbálkozni. Akik rálátnak valamelyik adótoronyra, azok egy darab dróttal is tökéletes képet fognak kapni.

DSC08116_resize

A WayteQ 95RF azoknak is megfelelő lehet, akiknek a tévéjük kicsit újabb és az antennán kívül másként is képes jelet fogadni. A set-top box képes a jelet kiadni SCART csatlakozón is, ez a tévék hátulján található, hosszúkás, soklábú csatlakozó. Ha erre a kimenetére egy átalakítót teszünk, máris tudunk jelet adni a tévének RCA bemenetre is, ez szintén a tévék hátulján, néha az elején található, kör alakú csatlakozó, amelyből a sárga színű szolgál a kép, a fehér és a piros pedig a hang (sztereo) bevitelére. Mono tévéken a sárga csatlakozó mellett csak egy hangcsatlakozó van. Óvodások is képesek összedugni, színt kell a színhez. Egyszerű.

DSC08122_resize

Akiknek olyan lapos tévéje van, amely nem alkalmas a magyarországi, földfelszíni digitális adások fogására, az a WayteQ 95RF-et HDMI csatlakozóval hozzákötheti és innentől jön a magyar adás szépen. Én magam is úgy jártam, hogy a plazmatévé vásárlásakor még nem tartottam fontosnak a kompatibilitást, így most van egy gyönyörű képet adó, alig pár éves tévém, amely viszont nem képes venni a magyarországi adást, így ha a műholdas szolgáltató kihagy, nincs tévézés. Ezzel a set-top boxszal ez a probléma is megoldható.

DSC08123_resize

És végül még egy nagy lépés az emberiségnek az, hogy a set-top box előlapján van USB csatlakozó, így mostantól a nagymamának is meg tudjuk mutogatni a digitális fényképeket a tévén keresztül. Emellett videókat is lejátszik, mégpedig gyakorlatilag az összes formátumot. Nem kell tehát mostantól a laptopot vinni, elég egy USB stickre kimásolni a tartalmat és akár egy jó öreg Junoszty tévén is nézhetünk DivX-es filmeket. Nem semmi élmény ám ez…

DSC08127_resize

Amellett, hogy az eszköz zseniális, néhány hibáját azért hadd hangsúlyozzam, hogy ne a nagyinál szembesüljünk velük. Az első ilyen hiba, hogy a távirányító kicsi. A gombok kicsik és túl sok is van belőlük és a gombokon a felirat is túl kicsi. Szerencsére az alapműveletekhez használatos gombok jól elkülönülnek, így bekapcsolni, hangerőt adni és elvenni, valamit csatornát léptetni egy rövid továbbképzés után bárki képes. A nagyinak ez is boldogság lesz és hamar meg fogja szeretni.

DSC08120_resize

Nagy hiba, hogy kábelt is csak egy SCART-ot kapunk hozzá, a többit meg kell vásárolni. Akik a tévézésnél is többre vágynak azoknak viszont vannak még lehetőségek, mert tudunk vele például rögzíteni műsorokat, ha egy USB háttértárat csatolunk hozzá. Jól tettük, ha nem dobtuk el a régebbi, kisebb kapacitású USB sticket, azzal most nagyon jót tehet a rokonnal, ismerőssel, mert ezek igencsak alkalmasak néhány műsorszám rögzítésére.

DSC08113_resize

Kiknek és minek? Azoknak ajánlom, akik a digitális átállást a lehető legolcsóbban szeretnék megúszni és semmilyen további költséget nem szeretnének. Azoknak, akik többnyire az ingyenes csatornákat nézik. Azoknak is, akik a nyaralóba száműzött tévét nem szeretnék kidobni. A digitális átállásról minden megtalálható ide kattintva. Nagyon köszönjük a WayteQ Europenak, hogy a tesztkészüléket a rendelkezésünkre bocsátotta és gondoskodik arról, hogy a mindig tévé egyben mindenkinek tévé is legyen.



Szólj hozzá!

További egyéb kütyük

WayteQ 95RF

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Olcsó, kis méretű, egyszerűen kezelhető, erős antenna
 
  Kontra:  
  - Fizetős csatornák hiánya, kis távirányító
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés