Connect with us
Hirdetés

technokrata

Teszt: Orvibo Allone – távirányít mindent, bárhonnan

egyéb kütyük

Teszt: Orvibo Allone – távirányít mindent, bárhonnan

Okos távirányítók régóta léteznek, nem is drágák. Tesztünkben most olyan okos távirányítót mutatunk be, amely egy helyiségen belül minden infrás eszközünket vezérli, akár a világ másik pontjáról. Naná, hogy olcsó ez is…

Sokan unjuk már a távirányító hegyeket a lakásban. Sokunknak van univerzális távirányítója, amely néhány ezresből megvásárolható, majd kedvünk szerint tanítható. Aztán sokunknak van intelligens távirányítója is, amely az internetről szedi le az adott típusok (márkák) távirányítóinak adatait, ezért nem kell tanítani. Nade olyan távirányító, amely bárhonnan vezérelhető és mindent vezérel, ami infrával működik? Megint csak azt javaslom, hogy akinek nincs 15 darab ezrese, az itt hagyja abba az olvasást, mert az Orvibo Allone megveteti magát! Kelleni fog.

DSC09756_resize

A gyári adatok a ConCorde (magyarországi forgalmazó) weboldalán, ide kattintva olvashatóak, én megint csak a lényeget emelném ki és inkább a saját tapasztalataimat mesélném el. Néhány fontos szám tehát: a legfontosabb, hogy a beépített 8 darab infrának köszönhetően 360 fokban sugároz, elhelyezésénél tehát csak arra kell ügyelni, hogy a távirányítani akart készülékeinkre rálásson. Én ezért vagy a falra, vagy a plafonra csavaroznám fel. Az elhelyezésnél fontos szempont, hogy USB-n kapja az áramot, így kell neki egy konnektor. Ezzel együtt én biztosan a csillárom mellé raknám fel, a csillárhoz meg behúznék neki egy plusz fázist (általában van is, ha a világítás felezhető).

DSC09758_resize

A második fontos adat, hogy a mai napon 14.990,- HUF a boltokban, a legnagyobb (extrém módon digitális) elektronikai áruházakba besétálva is ráakadhatunk, de a ConCorde-tól is megszerezhetjük személyesen (Budapesten, a Kelenföldi pályaudvarnál), vagy kiszállítással (Magyarországon 1500 HUF-ért csomagonként, azaz ha 3-at rendelünk egyszerre, akkor is csak 1500 HUF). Ha megnézzük, hogy az igazán jól használható okostávirányítók mennyibe kerülnek, akkor azt fogjuk látni, hogy az Orvibo Allone bizony olcsó. Magyar garanciával, magyar (működő) szervizháttérrel ennyi.

DSC09760_resize

Fontos adat az is, hogy 30 méterig működik, azaz a távirányítani kívánt eszköz ne legyen ennél messzebb! Ennek igazából csarnokok, színháztermek, iskolák esetében lehet jelentősége. Ha a helyiség nagyobb tehát ennél, akkor több Orvibo Allone-ra lesz szükségünk. Átlagos lakóházakban ez persze nem probléma. Az már inkább, hogy az infra technológia miatt helyiségenként kell majd egy-egy darab, hiszen az infra nem megy át a falakon. Persze elég erősen sugároz, így ha például a klíma a falra van szerelve, ugyanannak a falnak a tövéből még simán elvezérli. Nem muszáj hát a helyiség közepére tenni, elvan egy polcon is az egyik sarokban.

DSC09755_resize

Az üzembehelyezés egyszerű, bár kicsi műszaki érzék kell hozzá. Feltételezi, hogy van odahaza WiFi hálózatunk és annak működését ismerjük, tudjuk kezelni és konfigurálni. Az Orvibo honlapjáról letölthető iPhone-ra vagy Android készülékekre a WiWo nevű alkalmazás, amelyben 1 perc alatt konfigurálhatjuk be az Orvibo Allone okostávirányítót. A távirányítás tehát okostelefonról történik, az Orvibo Allone-hoz iPhone-ra vagy 4.0 Androidnál magasabb verziószámot futtató okostelefonra lesz szükségünk. Az Orvibo Allone-nak a WiFi hatósugarában kell lennie, ez nagyban függ a wifis routerünk minőségétől.

Screenshot_2016-01-17-12-44-38_resize

A WiFi hálózatunkat DHCP-re kell állítani, mert másként az Allone nem kap IP-t. Ha ez megvan, a szoftverben meg kell adjuk a WiFi jelszót és a szoftver 1 perc alatt beállít mindent. Nem csak az otthoni WiFi-t állítja be, hanem a külső internet elérést is. Tehát a világ bármely pontjáról távirányítható minden infrás készülékünk. Ezt nem a TV-k vagy a multimédiás rendszerek esetében fogjuk igazán élvezni (bár az sem rossz dolog, ha távirányítással kikapcsolható a bekapcsolva felejtett TV), hanem például a redőnymozgatók, klímák, ablak nyitók esetében. Ezen felül legyen -20 és +45 Celsius között a hőmérséklet (a gyártó szerint 60 Celsiusig is elmehetünk), a páratartalom pedig 80% alatt.

Screenshot_2016-01-17-12-44-22_resize

Hogy melyik márkákat lehet távirányítani? Konkrétan: mindet. A TV- között volt türelmem megszámolni, hogy 163 gyártó (márka) van felsorolva, mindegyik alatt alfajták is. Aztán ha mégsem találnánk meg a saját tévénket (mert mondjuk olyan régi), akkor sincs baj, mert a távirányító tanítható is. Ebben az esetben egyszer kell végignyomkodnunk az okostávirányítót és felé fordítva a másolni akart készüléket és ennyi. Megjegyez mindent és ami a legjobb, elmenti az internetre is. Lehet ugyanis online regisztrálni, majd a felhőbe menteni (backup) és onnan később visszaállítani (restore). Garantáltan sok idegeskedéstől menekülünk meg ezáltal. Legyen szó költözésről, telefoncseréről, 1 perc alatt visszaállítható minden. Nem beszélve arról, hogy a mi telefonunkon megtett beállításokat másolhatjuk a családtagok telefonjaira is.

Screenshot_2016-01-17-12-45-32_resize

Amit kifejezetten szerettem benne, hogy szép és futurisztikus. Akkora korongról van szó, mint egy CD lemez (11 centiméter az átmérője), a vastagsága pedig 33 milliméter (a legvastagabb résznél). A lakásban bárhová elhelyezve jól mutat, működés közben fényjelekkel kommunikál, ettől kifejezetten egy sci-fiben érzi magát az ember. Kiknek és mire ajánlanám? Elsősorban azoknak, akiknek sok infrás berendezés van egy helyiségben és (velem együtt) unják már a sok távirányítót. Azoknak is jó szívvel ajánlom, akik messziről szeretnének beavatkozni a lakás életébe. Szimulációra is alkalmas, hiszen ha nem vagyunk odahaza, akkor is működtethetünk vele ezt-azt, ez a házunkat figyelő betörőket például megtévesztheti. A készüléket a ConCorde-tól kaptuk tesztelésre, köszönjük! Reméljük, egyre több hasonló okoslakásos kütyüvel árasztanak el minket a tőlük megszokott minőségben!



Szólj hozzá!

További egyéb kütyük

Orvibio Allone

  Megjelenés éve: 2015
  Pro:  
  - Olcsó, szép, jól használható, egyszerűen kezelhető.
 
  Kontra:  
  - Okostelefon kell hozzá, alapszintű számítógépfelhasználói ismereteket igényel.
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés