Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Prestigio MultiPad Note 8.0 3G – vastag notesz

Tablet tesztek

Teszt: Prestigio MultiPad Note 8.0 3G – vastag notesz

Leteszteltük a Prestigio legújabb táblagépét.

Napjainkban soha nem látott mértéket öltött a táblagépek piaca. Bár már évek óta létezik ez a termékkategória, a rivaldafénybe mégis 2010-ben, az iPad bemutatásával került. A 9.7″-es eszköz sokak tetszését elnyerte, ám voltak, akiknek ez a méret túl nagynak bizonyult, számukra jöttek létre a 7 és 8″-es modellek. Jelen tesztünk alanya, a Prestigio Multipad Note 8.0 3G is ide tartozik.

Kissé bumfordi

A Prestigio termékek egyen dobozában érkezett a Note 8.0 (ezt a névválasztást jobban meggondolhatták volna), és ahogy eddig, most is bőkezűen pakolták a tartozékokat a fedél alá. Így tehát nem maradt ki a microUSB és az USB OTG kábel sem. Utóbbi segítségével pendrive-ot csatlakoztathatunk a készülékhez.

DSC06027

A töltő sem maradt ki a csomagolásból, sőt, kapunk hozzá angol és európai töltőfejet is, tehát egy nyaralás alkalmával nyugodtan magunkkal vihetjük a készüléket. A legérdekesebb tartozékot utoljára hagytam, mivel ez az egyik olyan kiegészítő, ami nagyban növeli a Note 8.0 funkcionalitását. Első ránézésre nem több, mint egy kinyitható tok, amibe beletéve a táblagépet teljes védelemben van részünk. Ha viszont jobban megnézzük, feltűnik, hogy egy stylus-t is elhelyeztek benne egy kis tartóban. Bizony, a tesztünk alanya bárhova elkísérhet minket, legyen szó akár út közbeni rajzolgatásról, vagy a főiskolán való jegyzetelésről, a Prestigio készülékének egyik sem jelent problémát.

DSC06023

Az viszont elég kellemetlen, hogy a Note 8.0 csaknem két iPad mini-vel ér fel, legalábbis ha a vastagságot nézzük. A formatervvel szerencsére nincs probléma, az előlapot elfoglalja a 4:3-as képaránnyal rendelkező, 1024 x 768 pixeles IPS megjelenítő. A felbontás átlagos, ezen kívül viszont semmilyen kritikát nem tudok megfogalmazni vele kapcsolatban, a fényereje kiváló, és az érzékenysége is megfelelő.

DSC06019

Továbbra sem értem, hogy mi indokolta ezt a vastagságot, de az biztos, hogy a tervezők igyekeztek kihasználni a rendelkezésükre álló teret, és rengeteg kapcsoló, csatlakozó kapott helyet a készüléken. Alul megtalálhatjuk a kamerázáshoz, videóhíváshoz használatos mikrofont, az érintésérzékeny felület ki/bekapcsoló csúszkáját- kikapcsolva csak a stylus segítségével működik az eszköz -, a microHDMI és a microUSB csatlakozót, de a 3.5 mm-es jack sem maradt ki a repertoárból.

DSC06022

Jobboldalon a hangerő és a bekapcsoló gombra tévedhet a szemünk, a táblagép balján viszont nincs semmi, kár, hely az lenne rá. Legfölül a 3G-s internetezéshez szolgáló SIM kártya kapott helyet, mellette a microSD-nek alakítottak ki helyet. Aki kevésnek találja a beépített 16 GB memóriát, az ennek segítségével további 64 GB-tal növelheti azt. A sztereó hangszórók is felül helyezkednek el, de a hangminőségük így is maximum filmnézéshez ajánlott. A hátlapot a gyártótól megszokott módon a hatalmas Prestigio felirat uralja, de azért a szemfülesek észreveheti a krómkerettel díszített 5 megapixeles, autófókuszos kamerát is.

Szélsebes működés

A cég mérnökei mindig ügyelnek arra, hogy a lehetőségekhez képest egy gyors, könnyen használható készüléket dobjanak piacra. Épp ezért nem kerül semmilyen, a táblagép müködését lassító felület a 4.1-es Jelly Bean-re, és való igaz, a sebességgel nincs probléma. De miért is lenne, hiszen a kétmagos, 1,6 GHz-en működő processzor és az 1 GB RAM kombinációja ma sem számít rossznak.

DSC06018

Induláskor a készülék végigvezet minket a megszokott beállításokon, majd felajánlja, hogy feltelepítsünk néhány, a gyártó által előreválogatott programot. Ezek között megtalálható a cég saját könyváruháza, illetve a hozzá tartozó könyvolvasó, a Facebook és a Twitter kliens, a Youtube, az Angry Birds és a dokumentumok szerkesztésére szolgáló OfficeSuite.

prestigio_1

A stylus leginkább a Smart Note használatakor válik igazán nagy segítséggé, ekkor ugyanis jegyzeteket, apróbb rajzokat készíthetünk, amit aztán az alkalmazás egy igényesen megcsinált, könyvszerű ikon alá ment el. Az ugyanakkor eléggé sajnálatos, hogy ezen kívül nem igazán van kihegyezve a rendszer a speciális tartozék használatára, ebbe bizony több energiát is fektethettek volna. A Skype-ot az előlapi VGA, illetve a hátlapi 5 megapixeles kamerával is használhatjuk. És igen, csak erre használjuk a kamerákat, többre nem igazán alkalmasak, fotózásra vannak sokkal jobb eszközök is.

prestigio_2

Ha már a a képeknél járunk, érdemes szót ejteni a Skitch nevű applikációról, mely a fotókra történő vázlatok elkészítését teszi lehetővé. Elkészült műveink áthelyezésére egy Explorer nevű fájlkezelőt építettek be a mérnökök, ez az OTG módot is támogatja, tehát a pendrive-unkon található Word dokumentumot is azonnal szerkeszthetjük a Note 8.0-án. Azért, hogy mindig a legújabb szoftver köszöntsön minket egy-egy indulás után, a készülékben egy automatikus frissítésre szolgáló program is megtalálható, amivel számítógép csatlakoztatása nélkül telepíthetjük a legújabb verziókat. Azt mondjuk nem értem, hogy miért spanyolul köszönt, de ez legyen a legnagyobb baj, egy következő frissítésben valószínűleg javítják.

prestigio_3

Külön örültem, hogy az n-es WiFi-vevő kifejezetten erősre sikeredett, ahol a legtöbb készülék már elvesztette a fonalat, a Prestigio még hibátlanul működött. Aki esetleg szeretné, az a Bluetooth 4.0 segítségével küldheti át az adatait az ismerőseinek. A folyamatos nyomkodást egész jól bírja a készülék, a 6000 mAh-es akkumulátornak hála több film megnézése sem jelent gondot neki, ám az iPad mini szintjét még így sem éri el, pedig abban csak 4490 mAh-es akkumulátor található.

Végső ítélet

Alapvetően nem volt problémám a Prestigio legújabb modelljével, a készülék gyorsan, pontosan működött, csak a vastagságát találtam zavarónak. Egy kézben tartva nehéznek és “régiesnek” érződött, szemben például az iPad minivel, vagy a Nexus 7-tel, amik ugyanebben az árkategóriában találhatóak, igaz azokban nincs 3G modem. Aki tehát képes elfogadni a modell ezen hátrányát, és nem zavarja a viszonylag nagy méret, de kifejezetten elnyerte a tetszését az menjen el a VIP-Phone-hoz, és tekintse meg náluk a készüléket.

 A készüléket a VIP-Phone-tól kaptuk.

Köszönjük!



Szólj hozzá!

További Tablet tesztek

Prestigio MultiPad Note 8.0 3G

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Jó kijelző
  - Sok tartozék
  - Stylus-al is működik
 
  Kontra:  
  - A kategóriatársakhoz képest vastag
  - jellegtelen külső
  - Nincs Bluetooth
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 8"
  • kijelző felbontása: 1024 x 768 pixel"
  • kijelző típusa: IPS LCD"
  • eszköz mérete: 207*164*11 mm
  • tömeg: 450 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Dual Core 1,6 GHz
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 16 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: microUSB, miniHDMI, 3,5 mm jack,SIM
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 5 megapixeles hátoldali kamera, VGA felbontású előlapi kamera
  • video chat:  
  • video felbontás: VGA
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: 900/2100 MHz HSDPA
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: nincs
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.1 Jelly Bean
  • spec. szoftverek: eReaderPrestigio,Evernote, Angry Birds,Office Suite
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 6000 mAh
  • tapasztalat: 6-8 óra használattól függően
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés