Connect with us
Hirdetés

technokrata

Teszt: LG G5 Friends – Mit ér az élet barátok nélkül?

egyéb kütyük

Teszt: LG G5 Friends – Mit ér az élet barátok nélkül?

Megnéztük, hogy hogyan mit nyújt az LG két, kifejezetten a G5-höz kifejlesztett kiegészítője, a 360 fokos fotókat készítő 360 CAM és a csúcsminőségű zenét igérő Hi-Fi Plus modul.

Az LG az idei évben merőben új szemlélettel alkotta meg a zászlóshajóját, hiszen az eddigiektől eltérően moduláris kialakítással készült el a G5-ös. A telefonról már külön tesztben is beszámoltunk, most két kiegészítőt, a 360 fokos képek készítésére képes LG 360 CAM-et és a Bang & Olufsen közreműködésével megszületett Hi-Fi Plus modult.

Miről is van szó?

Bár az LG G5 tesztben már külön is beszámoltam róla,  “Friends” azaz barátok név alatt különböző kiegészítőket dob piacra a dél-koreai gyártó, amelyek kifejezetten a G5-höz készültek. Ezek egy része különálló eszközként van jelen a piacon, mások pedig az alsó, lepattintható fedél helyére érkeznek. Valószínűleg nem véletlen, hogy az LG jóvoltából most pont két ilyen, eltérő kiegészítőt próbálhattunk ki, hiszen a kamerához csak szoftveresen, a Hi-Fi Plus modulhoz viszont fizikailag is csatlakozott a G5.

Szóljon a zene!

Kezdjük is a Hi-Fi Plus modullal. A dán B&O segítségével fejlesztett modul alapvetően az LG G5-höz lett kitalálva, ezért nem meglepő, hogy pillanatok alatt csatlakoztathatjuk a készülékhez. Nincs más dolgunk, mint átpattintani az akkumulátort a gyári modulból, behelyezni a Hi-Fi Plust a telefonba, feltelepíteni a szükséges LG Friends alkalmazást és szólhat is a zene!

FullSizeRender 16

Méghozzá nem is akárhogyan, hiszen a kiegészítőben egy erősítő ( Sabre 9602c) és egy DAC ( Sabre ES9028C2M)  kapott helyet, ezeknek köszönhetően pedig akár 32 bites zeneszámokat is megszólaltathat a mobilunk. Lehet, hogy ez kissé szakmainak tűnik, de lényegében arról van szó, hogy a telefon érezhetően jobb minőségben szólaltatja meg a zenét, mint tenné azt ezen kiegészítő nélkül. Jómagam két Beats termékkel, egy Executive fejhallgatóval és egy Tour fülhallgatóval tettem próbára a Hi-Fi Plust, mindkét esetben erősebb basszusokkal és élénkebb magas tartománnyal találkoztam.  Talán úgy lehetne jól megfogalmazni, hogy még jobban életre kelt a zene, ez pedig egy  átlagos fülhallgatóval is bőven érzékelhető.

FullSizeRender 14

Jó hír, hogy a kiegészítő nemcsak a G5-tel működik, egy USB kábel csatlakoztatása után akár a számítógépünkről vagy épp iOS és Android rendszerű telefonunkról érkező zenével is csodát tehet (persze azért ne a leggagyibb YouTube-os felvételekkel próbálkozzunk!). A Bang & Olufsen logóhoz méltóan egy stílusos bőr táskát is mellékelnek a kiegészítőhöz, így külső eszközként használva mindig biztonságban tudhatjuk a kiegészítőt. Ez fontos is, hiszen egyáltalán nem olcsó dologról van szó, még külföldről rendelve sem tudunk 60 ezernél olcsóbban hozzájutni egy ilyenhez, de itthon inkább 70-80 ezer forint körüli árral érdemes számolni.

Mindent látni akarok!

Az LG 360 CAM pont azt nyújtja, amit várunk tőle: 360 fokos, fotókat készíthetünk, egyszerűen, akár távolról is. Sőt, nemcsak egyszerű, de nagyszerű is lehet a végeredmény, hiszen a dél-koreai mérnökök két darab, 13 megapixeles kamerát építettek be a készülékbe, amelyekkel akár 5660 x 2830 pixeles fényképeket is készíthetünk, az pedig már csak a mi kreativitásunkon múlik, hogy mivel nyűgözzük le az ismerőseinket. Persze, azért nem árt, ha van egy VR-szemüvegünk, az LG ilyet is kínál a 360 VR személyében.

FullSizeRender 15

A két, egyenként 206 fokos látószöggel rendelkező kamera persze külön-külön is működik, így ha hagyományos, 180 fokos fotókat lőnénk, az sem akadály. Mivel egy kompakt, kézbe simuló apróságról van szó, ezért nem meglepő, hogy kijelző az nincs rajta, ha tudni akarjuk, hogy mit is lát a 360 CAM, akkor a telefonunkat kell elővennünk. Önmagában, a fotózáshoz vagy épp videózáshoz nincs szükség a telefonra, hiszen egy külön exponáló gomb is helyet kapott a kiegészítőn, így bármikor, a zsebünkből előkapva is megörökíthetjük az érdekes pillanatokat. Memóriakártyára viszont már szükség lesz, anélkül ugyanis se előre se hátra, hiszen beépített memóriával nem rendelkezik a készülék.

Kattints az alábbi képre, hogy a Facebookon megnézhesd a 360 fokos képet! 

Mivel nemcsak fotózni, de videózni is lehet 360 fokban, ezért javasolt egy nagyobb, leginkább 64 GB-os kártya megvétele, hiszen a 2560 x 1280 pixeles mozgóképek hamar megtölthetnek egy kisebb kártyát. Akárcsak az álló-, úgy a mozgóképek minőségével is elégedett voltam, szépen, akadás nélkül rögzítette a körülette lévő világot a 360 CAM. Tettte mindezt 5.1-es hanggal, hiszen egyből három mikrofont helyeztek el rajta a mérnökök, így alaposan feltérképezte, hogy mi is zajlik a környéken.

Screenshot_2016-07-07-09-47-26

Bár az automata üzemmód a legkényelmesebb, azért néhány manuális beállítási lehetőség is adott,  többek között az ISO-t, a fehéregyensúlyt és a záridőt is állíthatjuk.  Az elkészült tartalmakat a készülékhez tartozó alkalmazásnak hála azonnal meg is oszthatjuk, többek között YouTube-ra és a Google Street View szolgáltatásába is feltölthetjük őket.

Screenshot_2016-07-07-09-44-40

Jó hír, hogy ez a program nemcsak Androidra, de iOS-re is elérhető, így akár az iPhone-unkkal is használható az LG újdonsága. A tesztidőszak alatt elégedett voltam a 360 CAM-mel, hiszen a kiegészítő stabilan kapcsolódott a G5-höz (hiszen nemcsak Bluetooth-t, de WiFi-t is használ!), és villámgyorsan elkészítette az általam óhajtott képet. Nem rossz az akkumulátor sem, az 1200 mAh-es egységgel több száz képet vagy egy hosszú videót is készíthetünk, anélkül, hogy a lemerüléstől kellene tartanunk.  Akárcsak a Hi-Fi Plus modulnak, úgy a 360 CAM-nek is az ára a legnagyobb hátránya, hiszen az ötletes termékért nem kevesebb, mint  70-80 ezer forint körül árat kérnek, amely még annak fényében sem olcsó, hogy egy igazán új és érdekes technológiáról van szó.

Végítélet

Kétségtelen tény, hogy remek kiegészítőket alkotott az LG, azonban egyáltalán nem lettem meggyőzve arról, hogy ezek tényleg elegendőek ahhoz, hogy valaki egy G5-öst vásároljon magának. Hiába jó ugyanis a most tesztelt 360 CAM és hiába nyűgözött Le a Hi-Fi Plus modul a két kiegészítő összesen kerül annyiba, mint egy LG G5, ennyit pedig aligha fizetnek a vásárlók opcionálisan elérhető eszközökért. Véleményem szerint egy érdekes technológiai csemegének lehetünk tanúi az LG Friends család személyében, de valószínűleg nem ez lesz az az út, amely újra pályára teszi az LG-t a mostanság egyre erősödő versenytársak küzdelmében.



Szólj hozzá!

További egyéb kütyük

LG Hi-Fi Plus & 360 CAM

  Megjelenés éve: 2016
  Pro:  
  - Egyedi, minőségi kiegészítők
 
  Kontra:  
  - Magas ár,
  - Önmagukban kevesek a G5 sikeréhez
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés