Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Google Nexus 7 – Életed eddigi legjobb tabletje

Tablet tesztek

Teszt: Google Nexus 7 – Életed eddigi legjobb tabletje

Amikor bejelentette a Google, hogy dolgoznak egy olcsó, de piacvezető táblagépen, már akkor megdobbant a szívem. Amikor bemutatták, tudtam, hogy ilyet kell vennem. De nem minden áron.

Prológus
Amikor pár hete írtam, hogy az egyik nagy, szórakoztató- és számítástechnikai eszközöket forgalmazó (web)áruház örömmel értesítette a hírlevélre feliratkozókat, hogy megérkezett a Nexus 7, nagyon megörültem. Akárhogy is számoltam, a 16 GB-os verzió (itthon csak ez kapható) 70 pár ezernél többe nem kerülhet, hiszen az Egyesült Államokban 55 ezer forintot kérnek érte, Angliában pedig 69 ezer forintért szállítják ki ingyen. Nos, tévedtem, ugyanis a Depo.hu szerint van, aki 112 ezerért árulja ugyanazt a táblagépet, amely pénzért az USA-ban két 16-os Nexus 7-et is kaphatok. A legalacsonyabban is 100 ezerért jutok hozzá, ezért a pénzért pedig már kapok egy nagyobb kijelzőjű iPad 2-t vagy egy bővíthető hetes Samsung Galaxy Tab 2-t. És nem hinném, hogy a Google erre gondolt, amikor mindenki alá szeretett volna szállni árban, de kiváló minőséggel.

Erre jött az ASUS Magyarország reakciója (merthogy a tajvani gyártó készíti a Google-nek a táblagépet), hogy a gép még nem kapható hivatalosan itthon, úgyhogy csakis szürkeimportból származhat az áruház által forgalmazott Nexus 7. Az áruház valahogy magára ismert a cikkemből, minek után tagadta a vádat, az ASUS szintén elállt ettől a kijelentéstől és mi pedig helyreigazítást írtunk róla, hogy nem árulják szürkeimportból a Nexus 7-et. Az áruház pedig a legnagyobb örömömre felajánlott egy bő másfél hetes tesztelésre egy Google táblagépet, amely rendre meg is érkezett.

A doboz

Már eleve ötletes, hogy a készülék kerete adja meg a hetes számot a dobozon. Doboza fiatalosan elegáns, szürke és fekete, mindössze a táblagépen vannak színek. Ha kicsúsztatjuk belőle a dobozt, akkor meglátjuk magát, a gondosan befóliázott Nexus 7-et, amit ha kiveszünk, egy újabb, kis doboz rejti a kiegészítőket. A dobozkában megtalálható a microUSB kábel, a szétszedett állapotban levő angol szabványú töltőfej, angol nyelvű felhasználói kézikönyv és a szintén angol garanciapapír. A csomag minimalista, fülhallgató nincs, de ne feledjük, ez egy prémium budget készülék.

A tablet maga

A Nexus 7 könnyű (340 g) és masszív felépítésű. Fizikai gomb a készülék előlapján nincs. Ennek van előnye is meg hátránya is, ugyanis bár ezzel helyet lehet spórolni az előlapon, a szimmetria pedig nem törik meg, viszont a kijelző alsó részéből mindig el fog foglalni egy méretes sávot a Vissza, a Home és a Beállítások menük gombjai.

A hátlapja kellemes fogású, az anyaghasználata hibátlan, nem recseg, nem ropog és gyaníthatóan sose fog szétesni a kezemben. Hátul ne keressünk kamerát, mert nincsen, csak egy előlapi van a videócseteléshez (pl. Skype).

Alul található a szabvány 3.5 mm-es jack aljzat és a microUSB nyílás töltésre és kommunikációra, állított helyzetben pedig a Nexus 7 jobb oldalán, felül leledzik a bekapcsoló/lezáró gomb és a hangerőszabályozó.

A készülék hangszórója a hátlap alján található és remekül szól. Jó kézbe venni.

Mit rejt a köpeny?

Hát igen, szép dolog a külcsín, de mi a hardver? Pláne ennyiért? Ismét ne feledjük, hogy az Egyesült Államokban 45 és 55 ezer forintnyi dollárért lehet vásárolni attól függően, hogy 8 vagy 16 GB-os verziót választunk-e magunknak, itthon ezért a pénzért még egy iPad 1-et se kapunk használtan. Kezdjük a processzorral, ami négymagos, 1.3 GHz-es Cortex-A9-es és lenyűgözően gyorssá teszi a Nexus 7-et (a chipset nVidia Tegra 3). Magyarországon csak a 16 GB-os tárhelyű variánst vehetjük meg hivatalos forrásból, amit sajnos nem lehet bővíteni (ez a Nexus 7 egyetlen hátránya). Ennyi van, és kész.

A memória igényes programok futtatásához a processzor még önmagában kevés, ezért az ASUS 1 GB RAM-ot is rakott a gépbe, a videók megjelenítéséért pedig egy ULP GeForce chip gondoskodik, ami szintén nVidia. A készülék 7 collos LED Backlit IPS LCD kijelzője 216 ppi-is, 1280×800 pixeles és egyszerűen tökéletes a képe.

A kijelzőt egyébként Korning Gorilla Glass védelemmel látták el, vagyis nehezen karcolódik akár egy táskában is. Beépített WiFi-je N-es, igazán gyors. A munkahelyi WiFi-ből kihozta a legtöbbet, amit kapni tudott. Elsődleges kamerája, ami az előlapon található, mindössze 1.2 megapixeles, elméletileg 720p-ben filmez, de ne használjuk másra, csak videótelefonálásra. Természetesen van benne GPS és NFC is, támogatja a HTML-t (de még hogy!) és Android 4.1 Jelly Bean fut rajta. Ezek után nagy várakozással kapcsoltam be a készüléket.

Fuss Forest, fuss!

A Nexus 7 nagyjából 37 másodperc alatt kapcsol be, átlagosnak mondható az ideje, viszont belépéskor máris észrevehető, hogy eszméletlen szép a kijelzője. Tű éles és hibátlan. Pontosan érzékeli a nyomást, nincs félregépelés. A Jelly Bean tud magyarul, ami itthon sokkal könnyebbé teszi egy ilyen eszköz használatát.

Bármit is indítunk el, biztosak lehetünk benne, hogy pillanatokon belül elindul. Ha megnyomjuk a menü ikonját, egy pislogás is lassabban megy végbe. A menürendszer egyrészt ömlesztve mutatja a programokat, de pár húzás után eljutunk azokhoz a modulokhoz, amiket kirakhatunk a főképernyő valamelyikére, Igen, a Google nem erőlteti ránk a főképernyő beosztását, mi döntjük el már elsőre, hogy valami kell-e vagy sem.

Bármilyen programot is szedünk le a Playből, pár pillanat alatt feltelepítődik az eszközre, ráadásként kirakja az ikonját a főképernyőre is. A Quadrant Benchmark tesztje szerint a tesztvideók nagyjából 61 FPS-sel mentek, eredményével pedig a HTC One X okostelefon és az ASUS Transformer Prime TF201 mögé harmadiknak került a táblagép. Igaz, az első két helyezett egyike se kerül 249 dollárba.

Mivel referenciatermékről van szó, ezért a Google minden jófajta alkalmazással előre ellátta. A használhatatlan androidos böngésző végre kikerült belőle, helyette már Chrome fut. Ha elindítjuk a Google böngészőjét, akkor persze hogy arra kíváncsi az ember, hogy vajon hogy futnak rajta az olyan oldalak, amelyek PC-n is néha-néha bedöccennek illetve eléggé hardverigényesek. Mivel én is ilyen vagyok, egyből elindítottam a WikiTech-et, de hibátlanra vizsgázott.

Ezek után az egyik legnagyobb hazai hírportállal próbálkoztam (igen, azzal), de nem a mobil verziót, hanem a hagyományost. Mit mondjak, meg se kottyant neki. Az egyik legnagyobb magyar videómegosztó portál? Ugyan! Belenagyítok a képbe és ugyanúgy játssza, közben frissül a lejátszó ablak körüli tartalom.

A YouTube HD videók egyszerűen gyönyörűek rajta, kristálytiszta kép, élénk színek és még hangos is. Ez maga a digitális gyönyör. Nem különben a Google Earth, vagyis a Föld, ami már 3D-s épületeket is tartalmaz. Ennek ellenére csak a nagy automata zoomolásoknál akad meg némileg, de csak azért, mert folyamatosan frissül a térkép.

A készülékre ezeken kívül megtalálható még előretelepítve a teljes Google termékpaletta, így a Gmail, a Google kereső, a Talk, Google+, Navigáció, a Koordináták, a Play és a Play Zene. Utóbbi a Nexus 7 zenelejátszó applikációja.

Feketeleves
Teszkészülékeimnél sajnos számos esetben futottam hibákba. Voltak olyan eszközök, amiket inkább vissza is adtam volna írásos anyag nélkül. Sok újságíróval ellentétben, ha valami rossz, azt egyszerűen megírom, hogy rossz. A Nexus 7 esetében azonban vakargathatom a fejemet, ugyanis hibát egyáltalán nem fedeztem fel.

Egyetlen negatívuma talán az, hogy nem lehet bővíteni a készülék tárhelyét. Az, hogy nem 3G-s, egy 55 ezer forintos készüléktől nem várható el. Akinek pedig olyan telefonja van, amihez tartozik mobilinternet-előfizetés és létre tud hozni WiFi Hotspotot, annak könnyű dolga van, menet közben is tud a Nexus 7-en netezni.

Epilógus, avagy könnyű így ítéletet hozni
A Nexus 7 esetében felesleges túlmagyarázni a dolgokat. Egyszerűen az eddigi legjobb táblagép, amivel valaha dolgom volt. Sokáig bírja az akkumulátora, gyönyörű a kijelzője, meggyőző erő van benne, strapabíró, hangos, gyors. Egy táblagépnek ilyennek kell lennie. A tesztelésre kapott Nexus 7-ért köszönetünket fejezzük ki az Aqua Electromax-nak.



Szólj hozzá!

További Tablet tesztek

Google Nexus 7

  Megjelenés éve: 2012
  Pro:  
  - Erős hardver
  - Szép külső
  - Külföldön nagyon olcsó
  - Gyönyörű kijelző
  - Igényes anyaghasználat
 
  Kontra:  
  - Nem bővíthető
  - Itthon nagyon drága
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 7"
  • kijelző felbontása: 800x1280"
  • kijelző típusa: LED-backlit IPS LCD kapacitív"
  • eszköz mérete: 198.5 x 120 x 10.5 mm
  • tömeg: 340 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: nVidia Tegra 3 Quad-core 1.3 GHz Cortex-A9
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 8 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa:
  • portok: jack out, micro USB
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 1.2 megapixel
  • video chat:  
  • video felbontás: 720p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 3G HSDPA 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100 ( 3G verzió esetén)
  • WiFi: Wi-Fi 802.11 b/g/n DLNA
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: A-GPS, Geotagging
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.1 Jelly Bean
  • spec. szoftverek: Google Kereső, YouTube, Térkép, Föld, Navigáció, Gmail, Naptár
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: Li-Ion 4325 mAh
  • tapasztalat: 10 óra működés
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés