Connect with us

Hirdetés

technokrata

Termelékenység-növelés korszerűbb nyomtatókkal

Laptop

Termelékenység-növelés korszerűbb nyomtatókkal

A Canon Europe megbízásából készített kutatás megállapította, hogy Európában aggasztó a termelékenység helyzete. Az irodai alkalmazottak munkanapjuknak csupán 75 százalékában dolgoznak teljes kapacitással, azaz a munkahelyen töltött idő negyedében nem termelékenyek.

A Canon megbízásából az ICM Research által végzett felmérés keretében Európa 18 országából 5500 hivatali alkalmazott körében vizsgáltak olyan munkahelyi tényezőket – mint például a hozzáállás és tapasztalat -, amelyek befolyásolják a termelékenységet. Míg az anyagi ösztönzők – a pénzügyi jutalom és bónusz – csupán a válaszadók 80 százalékánál idéztek elő pozitív változást, addig 85 százalékuk meglepő módon Európa-szerte azt vallotta, hogy termelékenységüket a megbecsülés fokozná leginkább. Ez a szám kiemelkedően magas – 93 százalék – Magyarországon.

 “Az alkalmazottak napjuk jelentős részét teljes kapacitással végzett munkával töltik. A termelékenység ekkora részének kiesése azonban aggasztó lehet a jelenlegi gazdasági légkört figyelembe véve, hiszen a vállalatoknak mindent meg kell tenniük versenyképességükért és a munkaerő lehető legjobb hasznosításáért” – mondta Adam Gillbe, a Canon Europe európai megoldásaiért felelős marketingmenedzsere.

“A kutatás rámutatott arra a jelentős tényre, hogy az alkalmazottak többre értékelik munkájuk elismerését és megbecsülését, mint az anyagi ösztönző eszközöket. Így világossá vált, hogy a termelékeny munka fokozására nem a pénz, hanem a több megbecsülés és dicséret lehet a megoldás”- tette hozzá Gillbe.

Szintén megoldást jelenthet a rugalmas munkahét bevezetése, mivel az európai dolgozók 68 százaléka, valamint a magyar alkalmazottak 75 százaléka állítja, hogy a kötetlen munkaidő termelékenyebb munkát eredményezne. Az európai alkalmazottak további 58 százaléka számára a munkanapok rövidülése, a megkérdezettek 44 százalékának pedig az otthon végezhető munka növelné hatékonyságát. Magyarországon az otthoni munkavégzés a válaszadók 61 százalékánál eredményezne hatékonyság-növekedést.

 “Irodai alkalmazottak esetében a rugalmas munkavégzés jelentősen hozzájárul a hatékonyság fokozásához. Az irodai termelékenységben rejlő lehetőségek felszabadíthatók, amennyiben a vállalatok a hagyományos munkahéttel szemben biztosítják a lehetőséget a szabad munkavégzésre”- mondta Adam Gillbe.

A kutatás a munkahét elemzése során kimutatta, hogy a válaszadók harmada szerint nincs különbség a hétköznapok között. Magyarországon a megkérdezettek 24 százaléka a keddet, míg például a britek 22 százaléka a hétfőt nevezte meg legtermékenyebb napjának. A legtöbb európai országban a válaszadók a pénteket, Magyarországon emellett a hétfőt jelölték meg a hét legrosszabb napjaként.

Az alkalmazottak a nap első felében általában aktívabbak, közvetlenül ebéd után és késő délután viszont visszaesik termelékenységük. A megkérdezettek általában közel harmada – Magyarországon ebéd után 36 százalék, délután pedig 68 százalék – fáradtsággal és kimerültséggel indokolta munkája hatékonyságának csökkenését. A reggeli időszakban kevésbé termelékeny alkalmazottak számára a fő ok az ébredéshez szükséges idő volt. Ez Magyarországon a megkérdezettek több mint felét jelenti.

Az európai irodai alkalmazottak 25 százaléka a júliust és az augusztust, Magyarország a júliust és a decembert, Spanyolország és Portugália szintén az augusztust, míg Svédország, Finnország és Norvégia a júliust jelölte meg az év legkevésbé termelékeny hónapjának. Ezzel szemben az Egyesült Királyságban a válaszadók 24 százaléka decemberben vallotta magát a legkevésbé produktívnak.

A munkaidő alatt a három leghatékonyabbnak értékelt pihenési forma az irodai pletykák megtárgyalása, a testmozgás, valamint egy csésze tea vagy kávé elfogyasztása. Kikapcsolódásként a magyar válaszadók 15 százaléka a munkatársakkal beszélget, 39 százalék pedig egy rövid sétát és testmozgást részesít előnyben. A lengyel alkalmazottak 27 százaléka viszont egy csésze teát, vagy kávét értékel többre.

Hatékony informatikai infrastruktúra

Az egyre növekvő technológiai függőség ellenére az alkalmazottak Európa-szerte úgy gondolják, nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel az irodai IT rendszerek hatékony használatához. Ötből három válaszadó vallotta, hogy a nagyobb informatikai tudás jobb termelékenységet eredményezne. Magyarországon az alkalmazottak 71 százaléka gondolja, hogy a mélyebb informatikai ismeretek növelik a hatékonyságot.

“Az irodák működési hatékonysága nagymértékben függ az informatikai infrastruktúrától: a számítógépektől kezdve a nyomtató berendezéseken, szoftvereken és vállalati hálózaton át a biztonsági mentési rendszerekig. Az információtechnológia jelentős tényezőt alkot a hivatali alkalmazottak termelékenységében” – mondta Gillbe.

“Az irodai nyomtatók gyakran szakszerűtlen használata kiválóan példázza a tudás és ismeret hiányát: a megkérdezettek negyede állította, hogy nem érzi magát megfelelően képzettnek az irodai nyomtató használatához. Az európai alkalmazottak harmada és a magyar válaszadók 35 százaléka vallotta, hogy a nyomtatási funkciók teljes körű ismerete termelékenyebb munkához vezetne” – mondta Gillbe.

A magyar alkalmazottak 58 százaléka szerint a korszerűbb nyomtatók a termelékenység további növekedését eredményeznék. Ez az arány öt emberből közel hármat jelent Portugáliában és Spanyolországban is.

“A Canon vezető termékeivel és szoftvermegoldásaival segíti a vállalatokat a termelékenység javításában, amelynek segítségével növelhetik hatékonyságukat és bevételeiket” – tette hozzá Gillbe. 



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés