Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mikrohullám a winchesterben

Laptop

Mikrohullám a winchesterben

Újabb kapacitásrobbanás előtt a merevlemezek?

A New Energy and Industrial Technology Development Organization (NEDO) és a Hitachi Global Storage Technologies együttműködésével létrejött a mágneses adatrögzítés mikrohullámokra alapuló, kísérleti körülmények között már működő változata, melynek köszönhetően várhatóan drámai mértékben megnőhet a merevlemezek tárkapacitása. Az eljárás lehetővé teszi nagyfrekvenciás mágneses mező létrehozását a tárolófelület egy mikroszkopikus méretű felületén, mellyel egyszerűvé válik a mágneses információ felírása. A két vállalat bejelentésének értelmében jelenleg egy olyan miniatűr, mágneses, írófejre csatlakoztatott forgónyomaték-oszcillátor fejlesztésén dolgozik, mely létrehozza ezt a nagyfrekvenciás mágneses mezőt. Laboratóriumi körülmények között már sikerült működésre bírni a prototípust.

Persze nem derült égből érkezik a villámcsapás: az elmúlt években komoly munka folyt a mikrohullám támogatta mágneses adatrögzítés területén. Célként a négyzetinch-enkénti 1 terabites információsűrűséget tűzték ki a mérnökök. Időközben azonban kiderült, hogy a prependicular adatrögzítés következő generációjának kombinálásával akár 3 terabit/inch2 is elérhető – igaz, ezt egyelőre csak számítógépes szimulációk igazolták. Ha azonban a technológia valóra válik, akkor az hatszoros kapacitásbővülést eredményez a jelenlegi eljárásokhoz képest. Ez azt jelenti, hogy egy négy adattároló lemezzel szerelt 3,5 inch-es méretű merevlemez akár 18 TB-nyi adatot is tartalmazhat.

A közelmúlt kihívása nem is az eljárás működésének bizonyítása volt, hanem az, hogy hogyan lehet miniatürizálni a mikrohullámú eszközt. Ennek megoldásával sikerült integrálni az adathordozó felület felett sikló fejre. A siker ellenére pontos piacra lépési időpont egyelőre nem ismert, a két vállalat bizakodóan csak annyit árult el, hogy a rá alapuló merevlemezek a közeljövőben jelennek meg.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés