Connect with us

Hirdetés

technokrata

Winchesterek őrségváltásban

Laptop

Winchesterek őrségváltásban

Hamarosan már szinte csak hibrid merevlemezeket lehet kapni.

David Mosley, a Seagate Technology értékesítésért, marketingért és termékvonal-menedzsmentért felelős vezető alelnöke nemrég egy pénzügyi elemzőkkel folytatott konferenciahívás keretei között fejtette ki véleményét a mágneses alapú adattárolás jövőjéről. A szakember úgy véli, hogy a mai, „hagyományos” merevlemezek ideje leáldozóban van, az SSD-k elterjedéséig pedig lesz egy időszak, amikor a hibrid megoldások fogják uralni a piacot. „Ha öt évre előretekinthetnék, nem érne meglepetésként, ha a portfoliónk 80 százaléka hibrid winchesterekből állnak.” – adott hangot véleményének Mosley.

Tudni kell, hogy ezek az öszvér meghajtók a memóriaalapú adattárolás és a winchesterek ötvözéséből születtek. Olyan eszközökről beszélünk, melyek flash-es gyorsítótára túlmutat napjaink cache-megoldásain, így nyújtva nagyobb teljesítményt. Azonban nem váltják ki az SSD-ket – utóbbiak sokkal jobban teljesítenek hőtani és teljesítménybeli paramétereket illetően. Viszont sokkal olcsóbbak a tisztán memóriaalapú adattárolóknál, az árérzékeny kliensoldali vásárlók számára – a Seagate szerint – egyértelműen a hibrid winchestereken keresztül vezet az út.

Ebbe a szegmensbe szánja Momentus családjának legújabb, XT tagját a vállalat. A 2,5 colos méretű HDD 250, 320 és 500 GB-nyi kapacitással válik elérhetővé, hibrid kialakításának köszönhetően pedig egy 4 GB-os flash memóriás tár ékelődik a 32 MB-nyi DRAM cache és a percenként 7200 fordulatot megtevő lemezek nyújtotta tárterület közé. A Seagate 4,7 ms átlagos késleltetési értéket (latency), 11 ms-os véletlenszerű olvasási és 13 ms-os véletlenszerű írási ídőt (seek time) adott meg meghajtójára vonatkozóan; emellett pedig elméleti 300 MB/s-os adatátviteli értéket (amit a winchester nyilvánvalóan nem fog elérni, de még megközelíteni sem valós körülmények között).

A Momentus XT érdekessége, hogy ellátták az úgynevezett Adaptive Memory funkcióval, mely képes „tanulni”. A Seagate fejlesztette technológia biztosítja a merevlemez számára a teljesítmény optimalizációját, mégpedig azzal, hogy a gyakran használt adatokat a flash memóriába helyezi, a gyorsabb elérés végett. Könnyen belátható, hogy a merevlemezek felpörgési és olvasási sebességénél nagyságrendekkel jobb flash tár sokat segíthet a teljesítmény növelésén.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés