Connect with us

technokrata

A kommunikációban el kellene kerülni a multiellenességet

Laptop

A kommunikációban el kellene kerülni a multiellenességet

A hivatalos kommunikációban ugyan nem jelenik meg “multiellenesség”, de a hírekben nem ritka a kormányzathoz köthető ilyen kijelentés. A nemzetközi nagyvállalatok magyarországi érdekeltségeinek vezetői nagyon óvatosan kommentálják a kormány eddigi lépéseit, inkább elvárásaikról beszélnek.

Törődést várnak a multik
Elvárás, hogy a politika „törődjön” a multival – mondta Beck. Tudomásul kell venni: azt a döntést, hogy a multi a sok versengő lehetőség közül végül hova viszi az új gyártóközpontot, nagyban befolyásolja Magyarország hírneve a vállalat központjában.
 

Bár az elmúlt időszakban tapasztalható volt egyfajta multiellenes hangulat, ennek nem tulajdonít különösebb jelentőséget Takács János, az Electrolux Kelet-közép-európai Holding és az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója, aki szerint a gyakorlatban ez a hozzáállás nem jelenik meg. Ugyanakkor a kormányzati kommunikációban célszerű lenne kerülni a globalizáció- és multiellenes megjegyzéseket, hiszen a befektetők is figyelik a híreket, megszólalásokat, és gyakorta hajlamosak túlértékelni és túlreagálni ezeket.

A multinacionális vállalatok és beszállítóik a munkaképes lakosság több mint felének adnak munkát, ezért a foglalkoztatási ráta növelése csak ezen vállalatok fejlődésével oldható meg. Takács János, a Magyar-európai Üzleti Tanács 2010-es Éves jelentéséből idézve elmondta, hogy “a kormány akkor jár el helyesen, ha az adófizetők pénzét – akár nemzetállami forrás, akár EU-támogatás – az értékláncban ott használja fel, ahol a legnagyobb multiplikátor hatást lehet elérni”.

A vezérigazgató szerint Magyarország magas államadóssága, a lakosság nagyarányú devizaalapú eladósodása és a munkanélküliség komoly gátja a belső kereslet növekedésének. Ezért kitörést az export volumenének és értékének növelése jelentene, ehhez azonban a jogi és gazdasági környezet javítására, az adórendszer egyszerűsítésére, a bürokrácia csökkentésére és a korrupció megfékezésére van szükség. Az export ösztönzésének legfontosabb eszköze a gazdasági teljesítményhez és a piaci realitásokhoz igazodó árfolyam.

A külföldi tulajdonú cégek minden tekintetben, például hozzájárulásukban a GDP-hez, a munkahelyteremtésben, az adófizetés és a bérek terén jóval a hazai átlag felett teljesítenek – hangsúlyozta Beck György, a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) társelnöke. A szövetség a politikai elit feladatának tekinti a tisztességes verseny feltételeinek megteremtését, ennek keretében a már Takács által is hangoztatott korrupció visszaszorítása mellett azt is elvárja, hogy szorítsa vissza a szürke- és feketegazdaságot.

Emellett adóreformot is sürgetnek annak érdekében, hogy a rendszer átláthatóbb legyen a mostaninál, és szükség van a hosszú távú kiszámíthatóságra is. Az is elvárásuk, hogy a kormányzat teremtsen vonzóbb környezetet a beruházásoknak és hozza jobb helyzetbe a magyarországi beszállítókat, vagyis ösztönözze a multit, hogy nagyobb arányban vegyen igénybe helyi beszállítót.

Az Audi Hungaria Motor Kft.-nek intenzív a kapcsolata a kormánnyal – mondta lapunknak Lőre Péter, a társaság kommunikációs vezetője. A cégvezetés úgy érzi, hogy a kormány fontosnak tartja az Audi magyarországi beruházásait, és nagyra értékeli azt a kontinuitást, amit az Audi mint befektető megvalósított Magyarországon az elmúlt 17 évben.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Smart-TV

A nappalikban már dúl a 8K forradalom

2021. április 20. kedd

SmartPhone

Mutasd meg a saját történetedet a Samsunggal!

2021. április 15. csütörtök
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin