Connect with us

Hirdetés

technokrata

A kommunikációban el kellene kerülni a multiellenességet

Laptop

A kommunikációban el kellene kerülni a multiellenességet

A hivatalos kommunikációban ugyan nem jelenik meg “multiellenesség”, de a hírekben nem ritka a kormányzathoz köthető ilyen kijelentés. A nemzetközi nagyvállalatok magyarországi érdekeltségeinek vezetői nagyon óvatosan kommentálják a kormány eddigi lépéseit, inkább elvárásaikról beszélnek.

Törődést várnak a multik
Elvárás, hogy a politika „törődjön” a multival – mondta Beck. Tudomásul kell venni: azt a döntést, hogy a multi a sok versengő lehetőség közül végül hova viszi az új gyártóközpontot, nagyban befolyásolja Magyarország hírneve a vállalat központjában.
 

Bár az elmúlt időszakban tapasztalható volt egyfajta multiellenes hangulat, ennek nem tulajdonít különösebb jelentőséget Takács János, az Electrolux Kelet-közép-európai Holding és az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója, aki szerint a gyakorlatban ez a hozzáállás nem jelenik meg. Ugyanakkor a kormányzati kommunikációban célszerű lenne kerülni a globalizáció- és multiellenes megjegyzéseket, hiszen a befektetők is figyelik a híreket, megszólalásokat, és gyakorta hajlamosak túlértékelni és túlreagálni ezeket.

A multinacionális vállalatok és beszállítóik a munkaképes lakosság több mint felének adnak munkát, ezért a foglalkoztatási ráta növelése csak ezen vállalatok fejlődésével oldható meg. Takács János, a Magyar-európai Üzleti Tanács 2010-es Éves jelentéséből idézve elmondta, hogy “a kormány akkor jár el helyesen, ha az adófizetők pénzét – akár nemzetállami forrás, akár EU-támogatás – az értékláncban ott használja fel, ahol a legnagyobb multiplikátor hatást lehet elérni”.

A vezérigazgató szerint Magyarország magas államadóssága, a lakosság nagyarányú devizaalapú eladósodása és a munkanélküliség komoly gátja a belső kereslet növekedésének. Ezért kitörést az export volumenének és értékének növelése jelentene, ehhez azonban a jogi és gazdasági környezet javítására, az adórendszer egyszerűsítésére, a bürokrácia csökkentésére és a korrupció megfékezésére van szükség. Az export ösztönzésének legfontosabb eszköze a gazdasági teljesítményhez és a piaci realitásokhoz igazodó árfolyam.

A külföldi tulajdonú cégek minden tekintetben, például hozzájárulásukban a GDP-hez, a munkahelyteremtésben, az adófizetés és a bérek terén jóval a hazai átlag felett teljesítenek – hangsúlyozta Beck György, a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) társelnöke. A szövetség a politikai elit feladatának tekinti a tisztességes verseny feltételeinek megteremtését, ennek keretében a már Takács által is hangoztatott korrupció visszaszorítása mellett azt is elvárja, hogy szorítsa vissza a szürke- és feketegazdaságot.

Emellett adóreformot is sürgetnek annak érdekében, hogy a rendszer átláthatóbb legyen a mostaninál, és szükség van a hosszú távú kiszámíthatóságra is. Az is elvárásuk, hogy a kormányzat teremtsen vonzóbb környezetet a beruházásoknak és hozza jobb helyzetbe a magyarországi beszállítókat, vagyis ösztönözze a multit, hogy nagyobb arányban vegyen igénybe helyi beszállítót.

Az Audi Hungaria Motor Kft.-nek intenzív a kapcsolata a kormánnyal – mondta lapunknak Lőre Péter, a társaság kommunikációs vezetője. A cégvezetés úgy érzi, hogy a kormány fontosnak tartja az Audi magyarországi beruházásait, és nagyra értékeli azt a kontinuitást, amit az Audi mint befektető megvalósított Magyarországon az elmúlt 17 évben.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés