Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az Nvidia processzortervei – sokadik felvonás

Laptop

Az Nvidia processzortervei – sokadik felvonás

Ismét a Via Technologies-zel hozták hírbe a Geforce videokártyák gyártóját.

Ha ironikusan akarnánk fogalmazni, akkor a cikk kezdődhetett volna úgy, hogy: „Majdnem eltelt egy hónap anélkül, hogy szóba hoztuk volna az Nvidia processzorterveit.”. Az azonban tény, hogy egyre forróbb a videovezérlőiről ismert vállalat „lába” alatt a terep, hiszen riválisai mind rendelkeznek komplex (CPU+GPU) megoldásokkal, vagy már fejlesztik azt. Egyedül az Nvidia „lóg ki” a sorból, minek kapcsán már többször is felröppent az a híresztelés, hogy a vállalat a Via Technologies-re veti ki a hálóját. Ez utóbbi ugyanis rendelkezik x86-os processzorlicencekkel, illetve ezen lapkák fejlesztésében és gyártásában már komoly tapasztalatokra tett szert.

Ezúttal ismét erről adhatunk hírt: az Nvidia jól értesült források szerint (újra) Via részvényeket akar vásárolni, 80-100 millió dollár értékben. Ezzel ugyan nem kebelezné be a kisebbik gyártót, de jobban „befészkelheti” magát annak vezetésébe. Erről a Via nem kívánt nyilatkozni; azzal hárította el az érdeklődést, hogy a részvénytulajdonosok június 19-én esedékes találkozója után szolgál majd részletekkel. Az Nvidia pedig még ennyit sem reagált hivatalosan azokra a kérdésekre, amelyek a Viával való együttműködést firtatták.

Az tehát továbbra sem dőlt el, milyen irányban folytatják útjukat a félvezetőipari cégek. Egyrészről a Via pozícióit erősíti, hogy két vezetője, Ven-Csi Csen és Cser Vang a Forbes jelentése szerint Tajvan öt leggazdagabb embere közé tartozik; nem valószínű, hogy a vállalat akvizíció előtt állna. Másrészről azonban már évek óta csökken a cég részesedése az x86-os processzorok piacán, ráadásul a fejlesztésekhez készpénzre lenne szüksége, aminek viszont a vállalat jelenleg nincsen bővében.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés