Connect with us

Hirdetés

technokrata

Novell SUSE Linux Enterprise 11

Laptop

Novell SUSE Linux Enterprise 11

Fejlett virtualizációt, számítási felhőre épülő infrastruktúrát, .NET támogatást, új fürtözési szolgáltatásokat és a Microsofttal közösen fejlesztett együttműködést biztosít a nyílforrású operációs rendszer.

A múlt héten már beszámoltunk arról, hogy megjelent a Novel fejlesztette operációs rendszer tizenegyedik generációja; nemrég a hazai képviselet SUSE Linux Enterprise 11-ről szóló hivatalos információihoz is hozzájutottunk. A platform tartalmazza a SUSE Linux Enterprise Server és a SUSE Linux Enterprise Desktop legújabb fejlesztéseit. A Microsofttal kötött ötéves megállapodásnak köszönhetően a Novell úgy alakította ki a SUSE Linux Enterprise 11 verzióját, hogy az problémamentesen működjön együtt a Microsoft Windows operációs rendszerrel a többplatformos virtualizáció, a rendszerfelügyelet, a személyazonosság-kezelés/címtárösszevonás, a dokumentumkompatibilitás, a Moonlight (Microsoft Silverlight Linux rendszeren) és a fogyatékkal élők kisegítő eszközeinek támogatása területén. Az újonnan elérhető Silverlight támogatás mellett a SUSE Linux Enterprise 11 lejátssza a Windows multimédiás fájlformátumait, az OpenOffice.org Novell Edition pedig a Microsoft Office fájlformátumok széles skáláját többek között az Open XML-t is támogatja. Az operációs rendszer x86-32, x86-64, Itanium, IBM POWER és IBM System z platformokon fut; emellett úgy optimalizálták, hogy közel maximális teljesítményt nyújtson a főbb hypervisorokon is, például a VMware ESX-en, a Microsoft Hyper-V-n, valamint Xenen.

Minden szükséges szolgáltatás egy csomagban
A Novell új irodai környezete a továbbfejlesztett hardvertámogatás mellett integráltan tartalmazza a mindennapi használat során szükséges böngésző bővítményeket és a Novell-Microsoft együttműködésnek köszönhetően támogatja a legfontosabb multimédia és dokumentum formátumokat is. Jelenleg a Linux asztali rendszereit bevezető ügyfelek a SUSE Linux Enterprise Desktop rendszert például a Dell és a HP gépein előtelepítve vásárolhatták meg.

.NET támogatás – ezt a lehetőséget eddig egyetlen Linux-szállító sem kínálta
A SUSE Linux Enterprise Mono Extension egy olyan új termék, amely elsőként nyújt kereskedelmi támogatást a nyílt forráskódú Mono project alkalmazásplatformjához, így újrafordítás nélkül futtathatók .NET alkalmazások Linux rendszereken, vagyis segítségével a szervezetek .NET alkalmazásaikat átvihetik Linux rendszerre.

Cloud Computing támogatás
A SUSE Linux Enterpise 11 a Linux számítási felhőkbe történő telepítéséhez az Amazon Elastic Computer Cloud (EC2) platformon szintén támogatott és tanúsított lesz. Az IBM szakembereivel együttműködve a Novell az IBM DB2, az Informix Dynamic Server, a WebSphere sMash, az IBM Lotus Web Content Management és az IBM WebSphere Portal SUSE Linux Enterprise 11-alapú virtuális megfelelőit a felhőkre épülő környezetekben elérhetővé teszik.

Hálózati fájlrendszerek támogatása, Xen virtualizáció, valós idejű megoldások
Az operációs rendszer szerverváltozata az NFS (Network File System) protokollon keresztül támogatja a lapozófájlok távoli tárolását, így a helyi kiszolgáló által igényelt hely távoli tárhelyen is biztosítható és megakadályozható az alkalmazások költséges leállása. Emellett új technológiákat kínál a telepítés, az eltávolítás, a frissítés és a szoftvercsomag-konfigurálás automatizálására és felgyorsítására. Az új Xen 3.3 hypervisorral jobb skálázhatóságot, teljesítményt és biztonságot, fejlett energiagazdálkodást és jobb grafikai funkciókat kínál a nyílt forráskódú virtualizáció területén.

Rendelkezésre állás
A SUSE Linux Enterprise 11 rendszer új szolgáltatásai segítik az ügyfeleket a UNIX platformról Linux rendszerre történő átállásban egy alacsony költségvetésű, rugalmas infrastruktúra kiépítése érdekében. A Novell SUSE Linux Enterprise High Availability Extension megoldása a nyílt forráskódú fürtözési és adattároló kezelési technológiák innovatív, integrált csomagját nyújtja, amely segít csökkenteni a nem tervezett leállások idejét és megfizethető alternatívát biztosít az eddig elérhető, költséges zárt forráskódú ajánlatok mellé.

Fejlett Linux felügyelet
A Novell bejelentette továbbá a Novell ZENworks Linux Management 7.3 verziójának elérhetőségét. A megoldás az ügyfelek Linux rendszerének hatékony felügyeletét biztosítja a SUSE Linux Enterprise 11 házirendalapú automatizálásának kiterjesztésével. Az asztali és kiszolgálórendszerek felügyeletére egyaránt alkalmas ZENworks Linux Management fejlett házirend alapú szabályai leegyszerűsítik a munkaállomások és a szerverek Linux erőforrásainak telepítését, felügyeletét és karbantartását. A ZENworks Linux Management megoldással kiegészített SUSE Linux Enterprise 11 csomag lehetővé teszi az informatikai infrastruktúrára fordított idő és költség csökkentését.

Partnerhálózat
A teljes megoldás részeként a SUSE Linux Enterprise 11 platformot a Novell globális stratégiai partnerei, a Cisco, a Dell, a Fujitsu Siemens Computers, a HP, az IBM, az Intel, a Microsoft, az NEC, az Oracle és az SAP AG is támogatják, illetve a megoldásszállítók, rendszerintegrátorok, hardver- és szoftverszállítók teljes hálózata áll mögötte. A Novell és partnerei bevezetési és technológiai támogatást, valamint képzéseket nyújtanak az ügyfeleknek. A Novell emellett jelentős erőforrásokat fordít arra, hogy a SUSE Linux Enterprise rendszerhez elkészítse a független szoftverfejlesztők alkalmazásainak részletes katalógusát.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés