Connect with us

Hirdetés

technokrata

Cebit 2008 – mi ilyennek láttuk

Laptop

Cebit 2008 – mi ilyennek láttuk

Kínai árak, tajvani minőség.

Cebit – Centrum der Büro- und Informationstechnik, vagyis Irodai- és Információtechnológiai Központ. A hannoveri kiállítást először 1970-ben rendezték meg, és természetesen idén is sor került rá. Igaz, a szokásosnál kicsit korábban: a rendszeresen március közepén tartott kiállítás most az első tavaszi hónap első hetében zajlott. Ezúttal – a Netgear jóvoltából – kilátogattunk mi is a rendezvényre, így első kézből győződhettünk meg arról, milyen a világ egyik legnagyobb, ilyen jellegű vására.

Az első, és egyik legfontosabb tanulság, amit az oda ellátogató érdeklődő megtapasztalhat, hogy a német precizitás a Cebiten is folyamatosan tetten érhető. A hannoveri tömegközlekedés ingyen használható minden belépővel rendelkezőnek – a jól kiépített villamoshálózattal pedig gyorsan el lehet jutni a város bármely pontjába. A főpályaudvarról (hauptbahnhof) közvetlen járat viszi ki az érkezőket a vásárra, de a repülőtérről való odajutás sem okoz különösebb nehézséget. Annak pedig, aki autóval (vagy kisbusszal, ahogy újságíró kollégáimmal tettük) közelíti meg a helyszínt, (északon) négy sávos út áll rendelkezésére. A négy sáv dinamikusan oszlik meg a bejövő és kimenő forgalom között: reggel mind a négy sáv a Cebitre vezet, este pedig onnan el. Azt, hogy adott sáv éppen milyen irányú forgalmat bonyolít, a felette rendszeres időközönként elhelyezett kijelzők mutatják – itthon elképzelhetetlenül pontosan és balesetmentesen zajlik mindez.

A parkolókban külön személyzet foglalkozik a beálló kocsik irányításával, amelyek így a helyeket sorban megtöltve állnak meg. Ezzel elérhető, hogy az adott parkolók szinte maximális kapacitással üzemelhessenek, és még csak tumultus sem alakul ki a rosszul megállók miatt. Amennyiben pedig egy blokk megtelik, akkor annak a bejáratát azonnal lezárják, így szinte kizárt, hogy olyan parkolóba hajtsanak be az érdeklődők, amelyikben már nincsen szabad hely.

Bent, a beléptető kapuknál szerencsére ismételten a német precizitás uralkodott. Az elektronikus termináloknál való regisztrációt követően egyetlen gombnyomással kinyomtatható a belépő, melynek használatát az ott álló készséges alkalmazottak akár többször is elmagyarázzák. Természetesen a média képviselőire külön procedúra várt, melyhez nemzetközi sajtóigazolvány vagy egy ismert IT-s újságban való publikálás és személyazonosságot azonosító dokumentum szükséges. Ez utóbbi módon való regisztráció ugyan kicsit tovább tart, mint az „átlagos” látogatóké, de több előnye is van.

Egyrészt be lehet jutni a sajtóközpontba, ahol külön étterem, kávézó, Internet-szint található, valamint itt kerülnek megrendezésre a sajtótájékoztatók is. Másrészt ezzel az egész hétre érvényes belépőt lehet szerezni, és csak egyszer kell elvégezni az érvényesítéséhez szükséges procedúrát. Harmadrészt a gyengébb nem képviselőinek vásáron látott tagjaiból mindössze három igazán tetszetős képviselőjével találkoztunk – az egyik közülük itt igyekezett a média segítségére lenni 🙂



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés